Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Kornatari će podići ustavnu tužbu za zaštitu ljudskih prava

image-625 hNačelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov, predsjednica Mjesnog odbora Kornati Branka Šimat i predsjednik Udruge 'Kurnatari' Vladimir Skračić s konferencije za novinare u Šibeniku apelirali su na Ministarstvo zaštite okoliša da poništi rješenje o zabrani ribolova za osobne potrebe na području NP Kornata.

Ukoliko Ministarstvo to ne učini Kornatari će, rečeno je, protiv Ministarstva podići ustavnu tužbu za zaštitu ljudskih prava, a neće se ustručavati niti od građanskog neposluha.

Prema postojećem Zakonu o zaštiti prirode, kazala je Branka Šimat, u nacionalnim je parkovima dozvoljeno bavljenje ribolovom i poljoprivredom na tradicionalan način. Prema tom istom zakonu navedene djelatnosti mogu se samo ograničiti, ali ne i u cijelosti zabraniti.

Murterski načelnik Ivan Božikov kazao je kako je protuustavnom zabranom ribolova uskraćeno temeljno pravo stanovnika na prehranu. Ta zabrana kulminirat će problemima u predstojećoj sezoni berbe maslina tijekom koje Murterini ostaju više dana na svojim prekomorskim posjedima, najavio je Božikov.