Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Mirna ograničila otkup zbog pune hladnjače

GO02057725Nevrijeme i snažan sjeverozapadni vjetar za neko vrijeme su prekinuli ulov sitne plave ribe. Ovih je dana u tijeku prvi od najizdašnjih ribolovnih mrakova, kada se plava riba u svom kretanju od juga prema sjeveru Jadrana nalazi pred zapadnom obalom Istre. Na ribarskoj rivi u uvali Valdibora zbog toga se nalazila cijela ribolovna flota Istre koja se bavi noćnim ribolovom s mrežama plivaricama.

Iako je vrijeme do jučer bilo uglavnom povoljno, za sada nema većih ulova, nakon kojih uz zapadnu obalu Istre dolaze i ribarski brodovi iz Kvarnera i Dalmacije. Dnevno se po brodu lovilo od tri do deset tona ribe, daleko manje od uobičajenih većih ulova od deset i više tona.

Možda je i bolje da je ulov manji jer bi vjerojatno došlo do obustave ribolova u punoj sezoni. Rovinjska Mirna, o kojoj ponajviše ovise istarski ribari, već je ograničila dnevni otkup na pet tona plave ribe po brodu.

Saznajemo da je njena hladnjača, koja može uskladištiti tisuću tona, većim dijelom puna, pa tvornica na ovaj način želi produžiti otkup na duže vrijeme. Rekordni ulovi bi brzo napunili hladnjaču, pa bi se ulovljena riba morala vraćati u more.

Istarske ribare prati još jedan peh. Ove se godine pojavila manja srdela, pa ulovljenu ribu otkupljuje samo Mirna. Drugih otkupljivača nema jer vjerojatno čekaju pojavu veće srdele, koja je povoljnija za punjenje konzervi. Ulov manje srdele donosi i manju zaradu jer se otkup plaća po 2,5 kuna za kilogram, dok krupnija dostiže cijenu od 3,10 kuna.

Cijena je to koja se nije mijenjala niz godina, iako su u međuvremenu porasli svi troškovi, ponajviše za dizelsko gorivo.

Na državnu potporu od 0,25 kuna po ulovljenom kilogramu plave ribe ribari gotovo više i ne računaju jer im se isplaćivala sa zaostatkom, pa ove godine od države nisu dobili ni lipe. Kasni im i refundacija za dio cijene skupog plavog dizela, koja je zadnji put isplaćena u travnju.

Na ribarski dio rive u Valdibori ove godine manje zalaze i talijanski otkupljivači, koji također traže veću srdelu. Za utjehu nekoliko je brodova na većim udaljenostima od obale naišlo na veću srdelu. Samo još da se brzo smiri vrijeme, pa će ribari unatoč lošoj karmi ipak biti zadovoljni.

Ribare tješi i pojava novih riboprerađivača, koji brže plaćaju otkupljenu ribu od Mirne. Zadarski Arbacommerce otvorio je pogon za preradu kod Labina, pa otkupljuje veliku srdelu za preradu. Sve više srdele i inćuna kupuje i tvrtka SIC iz Tara, koja se bavi soljenjem ribe i gradi novi pogon za preradu.

- U punoj sezoni dnevno bismo mogli uloviti i do 30 tona plave ribe, ali je problem gdje je plasirati. Zbog toga lovimo manje, onoliko koliko imamo ugovoreni otkup. U Istri se više ne pojavljuju otkupljivači iz Dalmacije koji su smanjili proizvodnju, a i prijevoz im je skup. Stoga razmišljam da nabavim kamion i sam im prevozim ribu, kaže Roberto Paris iz Vrsara, koji ima najveći, 30-metarski ribarski brod u Istri, čiji su troškovi i održavanje skupi, pa mora loviti i prodati veće količine ribe.

A. POKRAJAC / glas istre