Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Splitska Kapetanija naplatila 143 tisuća kuna kazni

Čini se da nema zafrkancije s djelatnicima splitske Lučke kapetanije kad je u pitanju red i sigurnost u splitskom pomorskom akvatoriju. Tijekom proteklog mjeseca djelatnici Kapetanije naplatili su gotovo 150 tisuća kuna kazni od nesavjesnih vlasnika i “vikend-kapetana” brodica i glisera. Da budemo precizniji, naplaćeno je 143 tisuće kuna kazni za ukupno 92 prekršaja evidentirana na moru.

Najviše je prekršaja bilo zbog glisiranja, odnosno prebrze vožnje, a naplaćeni iznos kazni je 84 tisuće kuna. Ravno 40 ljubitelja oktana na moru dolijalo je djelatnicima Lučke kapetanije.

kazne

Drugo mjesto na ljestvici pomorskih prekršaja zauzima vožnja brodice bez plovidbene dozvole - 39 “morskih vukova” odvažilo se na plovidbu bez dozvole i za taj im je “gušt” Kapetanija naplatila 36 tisuća kuna. Na treće mjesto smjestio se delikt zabranjenog sidrenja, i to u uglavnom u splitskoj Gradskoj luci kao omiljenome mjestu nelegalnog sidrenja nautičara. Trinaest je nautičara tako kažnjeno s 22 tisuće kuna zbog sidrenja nasuprot Matejušci i zidinama Dioklecijanove palače.

- Svih 10 naših brodova kontinuirano je na moru i akciji - kaže Boris Matošić, splitski lučki kapetan.

- Više nema ni nedopuštenog sidrenja u splitskoj Gradskoj luci, a većinu kazni zbog zabranjenog sidrenja naplatili smo upravo tu. Što se tiče brzih vožnji, mnogi za timunom brzih glisera, bilo domaći bilo strani vlasnici, vole se malo praviti blesavi, pa kad ih ulovimo u prebrzoj vožnji, kažu da su plovili brzinom od “samo” 30 čvorova, a to je brzina kojom se može ubiti ljude na moru.

Dobro bi nam došlo da zaposlimo novih 10 djelatnika, jer neka postojeća radna mjesta, koja su sada prazna zbog odlazaka starijih kolega u mirovinu, još nismo popunili. S novim bismo djelatnicima bili još uspješniji - veli Matošić.

Treba reći da je splitska Lučka kapetanija u srpnju bila uvjerljivo najuspješnija u akcijama nadzora brodica. Nasuprot 150 tisuća kuna kazni za srpanj koje je ispisala splitska Lučka kapetanija, one u Šibeniku i Dubrovniku bile su manje uspješne.

Primjerice, šibenska Kapetanija ispisala je 40 prekršajnih naloga te naplatila 21 tisuću kuna kazni, a dubrovačka je podnijela 14 prekršajnih naloga i naplatila 68 tisuća kaznenih kuna. Sve su to redom kazne zbog prekoračenja brzine na moru

. - Zadovoljni smo brojkama jer su naši djelatnici stalno na moru. Da samo sjedimo u kancelariji, ne bismo ništa napravili... No, ponavljam, bili bismo još uspješniji da imamo ljudi koliko nam treba - komentira kapetan Matošić.

Denis KRNIĆ/SLOBODNA DALMACIJA