Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Počinje prodaja dozvola za 2017. godinu

get hi_mediaProdaja dozvola i članskih iskaznica Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru za 2017. godinu započet će 20. prosinca 2016. godine. Prodaja će biti otvorena za sportske ribolovne klubove koji su dostavili potrebnu dokumentaciju i preko webshopa Ministarstva poljoprivrede i ribarstva. Za tzv. sportski i rekreacijski ribolov potrebna je dozvola, u suprotnom riskirate kazne, a obzirom da su inspekcijske ovlasti proširene s ribolovne inspekcije i na druge državne institucije, poput policije ili obalne straže, kazniti vas može i gradski policajac koji vas u šetnji rivom uhvati kako bacate udicu bez dozvole.

Jedine iznimke, koje mogu baciti udicu i to isključivo odmetom s jednim povrazom s ili bez korištenja štapa, su osobe mlađe od 14 godina. Svi ostali moraju kupiti dozvole u područnim uredima Uprave ribarstva ili putem interneta.

Sportski i rekreacijski ribolov možete obavljati bilo gdje na ribolovnom području hrvatskog Jadrana, osim na udaljenosti od 200 metara od objekata marikulture, u lukama i lučicama - osim na označenim mjestima koje dozvoli lučka uprava. ribolov je također zabranje na plažama i kupalištima, osim na mjestima gdje to dozvole grad ili općina i to od 1. svibnja do 1. listopada. Udicu ne smijete baciti niti na posebnim staništima, kao što je primjerice ušće Zrmanje te u nacionalnim parkovima poput Kornata, gdje je športski i rekreacijski ribolov reguliran posebnim propisima ustanova koje njima upravljaju.

Na internetskoj stranici Uprave ribarstva elektronski možete kupiti dozvolu za rekreacijski ribolov po izboru - jednodnevnu za 60 kuna, trodnevnu za 150, tjednu za 300 te mjesečnu za 700 kuna.

Uz samu dozvolu, bilo dnevnu ili višednevnu, morate imati i člansku iskaznicu HSŠRM (Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru) ili saveza za ribolov na moru druge države, a godišnju možete dobiti samo uz iskaznicu HSŠRM.

Za ribolov pridnenim parangalom morate izvaditi posebnu dozvolu, za koju je opet uvjet imanje godišnje dozvole za sportski i rekreacijski ribolov na moru. Za podvodni ribolov vrijede spomenute dozvole, no ne i za osobe mlađe od 16 godina. Od opreme dozvoljeni su štap i rola, te po najviše dva odmeta, kančenice ili panule, s dvije ili najviše tri udice, te povraz s kukom za lov glavonožaca. Vlasnici godišnjih dozvola još uz ove alate smiju koristiti i osti te naprave za lov velikog crva, kao i parangal s ukupno 100 udica i posebnu dozvolu za parangal. Oni mogu koristiti i do tri vrše za ribu te podvodnu pušku za lov na dah. (Slobodna Dalmacija)