Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Sutra će na more izaći i do kraja zatući ribare i Jadran...

14906879 10207720436112461_3900379546698251834_nŠibenski gradski vijećnik i potpredsjednik Narodne stranke - reformisti Petar Baranović, prilično se dramatično osvrnuo večeras na sutrašnji početak sezone ribolova pridnenom povlačnom mrežom koćom. Ogorčen je što se u Hrvatskoj donose propisi kojima će 'do kraja zatući i Jadan i naše ribare' Upravo sutra, u kanale će po prvi put uploviti dodatni broj velikih koćara, koji će na ovom prostoru ostaviti ožiljke na ekosustav i vrlo brzo eliminirati mogućnost da kolege s manjim brodovima u tom prostoru prežive! Suprotno europskoj politici, struci i zdravoj pameti, kaže Baranović čiji Facebook komentar donosimo u cijelosti.

'Sutra u zoru, u kanalima Jadrana, preciznije u ribolovnim zonama E, F i G, počinje sezona ribolova pridnenom povlačnom mrežom koćom...U davna vremena, u kojima se još donekle vodilo računa o zaštiti bioloških bogatstava Jadrana, taj je prostor bio rezerviran isključivo za manje ribarske brodove koće! Razloga takvom pristupu je nekoliko!

Takva plovila imaju realni hendikep u odnosu na velike koće u činjenici da posebno u zimskom periodu ne mogu odraditi adekvatan broj dana na otvorenom moru, a dodatni razlog je i manja šteta koju u tom osjetljivom ekosustavu kao kolateralu ribolovu ostavljaju njihovi mali i lagani alati...

Taj prostor potrebno je štiti jer je između ostalog izuzetno bitan zbog naglašene biološke raznolikosti, ali i činjenice da u njemu tijekom cijele godine ribare i ribari koji koriste male i selektivne alate, te tako upravo u tom prostoru ostvaruju svoju egzistenciju.

Dodatni je razlog danas i u temeljnoj smjernici zajedničke ribarstvene politike EU, određenoj za prostor Mediterana, koja upućuje prebacivanje profesionalnog ribolova upravo na korištenje i preferiranje manjih plovila u ribolovu! A što i kako radi Uprava ribarstva u Republici Hrvatskoj?!

Upravo suprotno! Donose promjene propisa koje će do kraja zatući i Jadan i naše ribare! Upravo sutra, u kanale će po prvi put uploviti dodatni broj velikih koćara, koji će na ovom prostoru ostaviti ožiljke na ekosustav i vrlo brzo eliminirati mogućnost da kolege s manjim brodovima u tom prostoru prežive! Suprotno europskoj politici, struci i zdravoj pameti..

A dotle, genijalci koji su te diletante u Upravi doveli u poziciju da svojom nesposobnošću divljaju Jadranom lamentiraju o Zerpu, iskrcavajući planine gluposti i nestručnosti u medijski prostor. Jer ono što je stanoviti zastupnik neku večer u emisiji 'Otvoreno' lupetao u studiju hrvatske televizije nije bilo za gledanje ni slušanje, kao ni naricanje i puštanje suza karijernog diplomate, jednog od nekolicine onih, koji su svoju poziciju gradili trgujući sa suverenitetom ove zemlje i njenim stvarnim interesima...Sramotno!!