Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

VIDEO U Istri potopljen admiralski brod

potapanjebrodavisscr1U Premanturi u uvali Polje potopljen je admiralski brod Vis u vlasništvu Puljanina Arsena Brajkovića, piše Regional Express. Zbog događaja je Premantura od podne blokirana, a tisuće građana i turista pokušale su se probiti do mjesta potapanja, ne bi li svjedočili događaju. Na po obali se nalazilo preko tisuću ljudi, a oko broda na pučini smjestile su se i brojne brodice iz kojih se promatralo povjesni čin prvog potapanja broda u Hrvatskoj pod "sretnim" okolnostima. "Vis" će na morskom dnu uvale Polje biti turistička atrakcija za ronjenje u južnom dijelu Istre. U složenoj akciji s dvije jake detonacije brod je potopljen 250 metara od obale, na 32 metra dubine. Sam čin potapanja, čiju je zonu od stotinjak metara oko broda osiguravala policija i Lučka kapetanija na moru, privukao je nekoliko tisuća ljudi koji su to pratili s obale ili s okolnih brodica. "Od ideja do realizacije bilo je potrebno pet godina te će 'Vis' sada kao primjer poslužiti mnogima u Dalmaciji da učine isto", izjavio je Brajković novinarima. Podsjetio je na dug put otkako je 2002. kupio brod u Crnoj Gori. Dugo je stvarao planove i projekte da ga uredi u luksuznu jahtu, no, kako je rekao, zbog sve lošije situacije u hrvatskom brodarstvu i na financijskom tržištu ideja je odjednom sazrijela u nekom sasvim drugom smjeru.

"Lijepo bi bilo zadržati 'Vis' kao jahtu, ali s vremenom sam postao svjestan da ja to ne mogu napraviti u Hrvatskoj, niti je itko bio spreman to učiniti", kazao je Brajković.

Najavio je da će nakon potapanja i spuštanja broda na kamenito dno premanturskog akvatorija već ovog ljeta organizirati posjet skupina ronilaca. (Regional express)