Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

U morima će do 2050. biti više plastičnog otpada nego ribe

ocean-of-plastic-u 3448718bDo 2050. godine u morima će biti više plastičnog otpada nego ribe, ukoliko se ne poduzmu mjere da se to spriječi, upozoravaju znanstvenici iz Zaklade Ellen Macarthur. Proizvodnja plastičnih predmeta u posljednjih je 50 godina porasla za 20 puta, upozorila je Zaklada Ellen Macarthur. Samo mali dio te velike količine se reciklira, 40 posto se odnosi na posebna odlagališta, a veći dio završava u krhkim ekosustavima poput mora i oceana. Preostali dio se spaljuje. Treba reagirati što prije na svjetskoj razini da bi plastika prestala biti otpad, upozorava Zaklada, iznoseći podatak po kojemu svake godine u moru završi najmanje osam tona plastičnih predmeta.

Trenutačno morem pluta oko 150 milijuna tona plastičnog otpada, što je petina težine ribe u svjetskim morima. Istraživanje pokazuje da plastika šteti morskom ekosustavu i predstavlja trošak od više milijarda dolara godišnje.

Zaklada zahtijeva radikalno povećanje recikliranja i proizvodnju ambalaže za višekratnu upotrebu na čemu se moraju angažirati proizvođači, tvrtke robe široke potrošnje, vlasti i političari. (Hina)