Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Riba ponovno na peškarijama

ribarnica10-110113Mjesec je dana do danas trajao lovostaj za koćarice na srednjem i južnom Jadranu, prvi put uveden za bijelu ribu. Tako nismo mogli kupovati osliće, trlje ili škampe koje se ovom zabranom lova poglavito htjelo zaštititi.“Još uvijek ne znamo je li se u tome uspijelo, znati ćemo nakon lovostaja kad pođemo loviti. Stanje škampa i oslića prije lovostaja je bilo kritično. Sad kad brodovi isplove ćemo prema ulovu znati koliko dobroga je lovostaj donio za riblji fond”, rekao je predsjednik ceha ribara Antonio Šunjić za Radio Dalmaciju.

“Ribari su reagirali dosta dobro na lovostaj. Većina ribara je popravila brodove i opremila ih za budući rad u ovom razdoblju. Uglavnom svi ovo pudupiremo, svi smo za i nadamo se da će uroditi plodom”, kazao je Antonio Šunjić.

Ribari i zaposleni na kočaricama dobiti će naknade za mjesec dana koji su morali izbivati sa mora.
“Nadamo se da će biti isplaćeno. EU fondovi isplaćuju naknade za obustavu prema metraži i tonaži broda. Radnici će dobiti 36 eura po danu”, kazao je Šunjić i naglasio: “To će pokriti osnovne troškove, a da riba baš ima neke koristi od toga, i nema. Ali eto, svaka kuna je u današnje vrijeme bitna.”

Od kad smo pristupili Europskoj Uniji ribari moraju raditi po novim pravilima.
“U jednu ruku smo u boljoj, u drugu ruko smo u goroj poziciji. Zbog novih pravilnika i novih ograničenja nam je gore ali nam j bolje zbog EU fondova iz kojih možemo obnavljati i popravljati našu strukturu i način rada” kazao je Šunjić.

U svakom slučaju, bili u Europskoj Uniji ili ne, ribarov kruh ostaje onaj sa sedam kora, završio je Šunjić, a Vi od sutra ponovo možete po osliće i škampe na najdražu ribarnicu. (Radio Dalmacija)