Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Preporuka STCF - smanjiti obalni ribolov od 40 do 60%

kocaZnanstveno-tehnički i ekonomski odbor za ribarstvo Europske komisije (STCF) uputio je sa sastanka održanog prije dvadesetak dana preporuku da se u zoni Sjevernog Jadrana, odnosno cijelog Jadranskog mora od Crne Gore naviše, smanji obalni ribolov od 40 do 60%. Takav potez značio bi smanjenje preostale flote za još 70%, što bi zapravo značilo njezino uništenje. Istaknuo je to na sastanku Grupacije ribolova HGK u Zadru njezin predsjednik Damir Birkić, sazvanom zbog analize postojeće situacije i podrške koju će ribari, ali i prerađivači ribe dati Upravi za ribarstvo i Ministarstvu poljoprivrede kako bi poduzelo hitne mjere u zaštiti hrvatskih interesa.Ovime se żeli uvesti kvote za malu pelagičnu ribu. To donosi pogubne posljedice, ne samo na prihod ribara, već i tunogojilištima te ribljoj industriji. Glavninu izlova čine srdele i inćuni, a u posljednje tri godine hrvatski ribari u prosjeku su godišnje izlovljavali više od 50 tisuća tona srdele i oko 8.500 tona inćuna. Primijene li se najavljene kvote, izlov srdela godišnje pada na 25 do 30 tisuća tona, a inćuna na 4 do 5 tisuća.
Za sada je inicijativa u fazi stručnih razmatranja i nije došla do politike, no upravo je ona ta koja će na kraju, nakon podastrijetih argumenata, utjecajem kroz Europsku komisiju i Europski parlament moći osporiti ovaj zaključak komisije.
Ribarima nije jasno zašto bi to postiglo bolje efekte od ovih koje sad primjenjuju. Ribolov se odvija 20 dana u mjesecu, najviše 180 dana godišnje, postoji zimski lovostaj na srdele, ove godine i prvi put lovostaj na inćune u svibnju. Većina mjera je uvedena ove ili prošle godine, i već su vidljivi pozitivni pomaci, jer je riba veća, a s njom i dobit plovnih jedinica, ističu ribari.

Nestaje prerada ribe?

Osim 70% flote, ovakvom obustavom ribolova nestale bi i djelatnosti naslonjene na ribarstvo, poput prerade u koju je prošlih godina uloženo 2 milijarde kuna.
"Propašću flote, svaka grana u primarnom i tercijarnom dijelu bi nestala, nekoliko tisuća zaposlenih izgubilo bi radna mjesta, a država ostala bez nekoliko milijardi kuna od dobiti na dodanu vrijednost", kaže Birkić. Takav prijedlog Europske komisije je nerazumljivo nastojanje uništenja hrvatskog gospodarstva u priobalju, smatra većina. Preporuka Europske komisije moći će se oboriti jedino znanstvenim argumentima, a njih bi uz pomoć ribara i svih uključenih u proces trebao iznjedriti Institut za oceanografiju u Splitu.
Dobra je stvar to što su znanstvene podloge preporuke nesigurne, poput procjene stanja stokova starih dvije godine (srdele i inćuni žive svega tri godine), pa bi Institut trebao dati kvalitetniju analizu od ove europske. (agroklub)