Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Uspješno održano prvo prvenstvo Istre u lovu na veliku ribu

Tuna1Proglašenjem pobjednika i podjelom pehara i medalja u ranim jutarnjim satima 8. kolovoza na otoku Ceji u općini Medulin završeno je prvo prvenstvo Istarske županije u lovu na veliku ribu-tunu, koje je u zoni ispred Rta Kamenjak organizirao Športsko ribolovni klub „Big game 4tuna“ iz Pule pod pokroviteljstvom općine Medulin i Arenaturista. Pobijedio je Siniša Pavlović s članovima posade broda „Tunana“ u sastavu: Ivan Buljan, Stefan Lukić i Marijana Pavlović. Njihova tuna ukupne težine 88,10 kilograma bio je više nego dostatan za konzumaciji 150 osoba, od sudionika do stranih gostiju koji su se zatekli u blizini. Nažalost ulovljena tuna ribolovcu nije priznata u paralelnom natjecanju Sportski lov na trofeje, u čijoj kvoti je i izvađena na plovilo, jer je lakša od stotinu kilograma.

Drugo mjesto osvojila je ekipa broda „Terapija“ pod vodstvom Vladimira Bošca i s članovima posade: Nevenom Marasom, Filipom Mikolićem i Vladimirom Barbićem. Pehar i medalje uručene su im za ulovljenu i puštenu tunu od 50-ak kilograma na desetoj milji kod Kamenjaka. Treće mjesto, odlukom organizatora prvenstva, ŠRK „Big game 4tuna“ na čelu s predsjednikom Frankom Čerinom, dodijeljeno je svim svim ostalim natjecateljima za sudjelovanje. Sudjelovalo je ukupno četrnaest ekipa iz Istre, od čega većinom mladi ribolovci kojima je ovo bilo prvo iskustvo, ali i državni reprezentativaci poput Dražena Horvata i Gordana Govorčinovića. Posebnost i novina na natjecanju je uvođenje plutajuće mjerice, pomagala koje se koristi za procjenu veličine i težine ulova.

Tonči Luketa, glavni sudac natjecanja i predsjednik Komisije za lov na veliku ribu Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, istaknuo je natjecanje prošlo vrlo dobro unatoč izboru lokacije otok Ceja, koji je logistički i operativno zahtjevna, pa i „svirepa“ lokacija sa otežanim uvjetima provedbe organizacije. Pohvalio je vodstvo kluba „Big game 4tuna“ za njegov odabir obzirom na predstojeće Offshore World Challenge, međunarodni turnir u lovu na veliku rubu – Big game fishing Poreč 2015., koje će se održati od 9. do 13. rujna u Poreču. Uz glavnog suca, natjecanju su prisustvovali, Željko Kiršić, predsjednik županijskog ribolovnog saveza i Vinicio Cavenago, tajnik županijskog ribolovnog saveza.

Čerin je istaknuo da je organizacijom županijskog prvenstva klub dokazao spremnost za organizaciju natjecanja u Poreču i konstatirao da uz manje korekcije vjeruje u uspjeh i odaziv natjecatelja iz susjednih država kojima je bio upućen poziv za sudjelovanje ta da ne sumnja u budućnost ovog natjecanja koje nazivaju još i formulom 1 ili golfom na moru. U Poreču, dokazanom šampionu u turizmu, ono će dodatno obogatiti turističku i sportsku ponudu, a sportski će događaj ujedno biti i kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo u Queposu, u Kostarici T službeni peti krug državnog prvenstva u lovu na veliku ribu za 2015. godinu, piše istarski.hr.