Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Početak potapanja služenih brodova u svrhu stvaranja atraktivnog podmorskog odredišta za ronioce.

sun bfousniadjmgdwkgPrvi takav brod bit će admiralski brod nekadašnje Jugoslavenske ratne mornarice Vis koji će u rujnu otputovati na dno mora nedaleko istarskog rta Kamenjak. Stari Titov brod koji u pulskoj luci čeka potapanje 2002. godine kupio je istarski poduzetnik Arsen Brajković nakon što je godinama ležao na mrtvom vezu u Boki Kotorskoj. Kako su prvotni planovi o osposobljavanju broda za plovidbu propali, Vis će umjesto na vodi dočekivati ronioce pod vodom. Vrijedi podsjetiti kako su Amerikanci, koji su prvi masovno krenuli s praksom potapanja starih brodova, stvorili atraktivne podvodne komplekse koje dnevno posjećuju deseci tisuća ronilaca. Malta je također u zadnjoj dekadi doživjela pravu ekspanziju ronilačkog turizma zahvaljujući dotrajalim brodovima koje su pretvorili u roniocima privlačne olupine na dnu mora.
Brodovi se potapaju pažljivo, vodeći računa o zaštiti morskog okoliša, a ujedno postaju umjetni grebeni na kojima se razvija morski život. Obično se potapaju na manjim dubinama kako bi bili dostupni i roniocima početnicima pa će tako do gornjeg dijela broda Vis, kako je objasnio vlasnik Brajković, moći zaroniti i početnici kvalificirani za ronjenje do 18 metara dubine.
Budući da u Hrvatskoj sve do nedavno nije postojao zakonodavni okvir za potapanje brodova u ovakve svrhe, pojedinci iz ronilačke industrije, TZ Rijeka i radna tijela za razvoj ronilačkog turizma u suradnji s nadležnim ministarstvima odradili su velik posao kak bi ovaj, skoro 60 metara dugačak brod, otputovao na dno mora. Jedan od inicijatora projekta namjernog potapanja brodova u Hrvatskoj je i Ferdinand Hitrec iz Ronilačkog centra Marco Polo. "Izuzetno sam zadovoljan što smo nakon više od četiri godine administrativne bitke, dok su nam svi govorili kako je takvo nešto kod nas nemoguće, korak bliže ostvarenju cilja, razvoju posebne i prepoznatljive turističke ponude Hrvatske", kazao je Hitrec. (Scubalife)