Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Index: Hrvatska je u europskom vrhu po proizvodnji ribe

cromarisHrvatska ima veliki potencijal u uzgoju ribe, te smo već sada pri vrhu po proizvodnji tune i bijele ribe, a imamo i dugu tradiciju u proizvodnji slatkovodne ribe. Jedna od najuspješnijih tvrtki u tom sektoru u Hrvatskoj je Cromaris, koji posluje u sastavu Adris Grupe, a njezin direktor Goran Markulin, koji je ujedno i predsjednik Grupacije akvakulture pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u razgovoru za Index otkriva kakvo je trenutno stanje u tom sektoru i njegovoj kompaniji, te koje su perspektive. "Akvakultura je potencijalna grana za razvoj u Hrvatskoj. RH uz tradiciju u ovoj industriji, posjeduje neke prednosti koje joj mogu donijeti kvalitetno pozicioniranje na europskom tržištu kao što je, primjerice, naše Jadransko more i blizina najvećih tržišta EU. RH je danas npr. na trećem mjestu od svih EU zemalja u proizvodnji tune, na četvrtom mjestu u proizvodnji bijele ribe, a nikako ne treba zaboraviti veliku tradiciju u proizvodnji slatkovodne ribe gdje je npr. značajna proizvodnja Šarana", kaže Markulin.

Cromaris je u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući velikim financijskim ulaganjima upeterostručio proizvodnju.

"Cromaris je nastao objedinjavanjem četiri kompanije koje su se bavile uzgojem brancina i orade, a koje je sve vlasnički preuzela Adris grupa i 2009. objedinila u Cromaris. Adris grupa je u razvoj Cromarisa - investicije i obrtni kapital uložila 560 milijuna kuna. Takva ulaganja zajedno s vizijom razvoja i operativnim razvojem doveli su do povećanja proizvodnje i prodaje s 1.000 tona 2009. na 5.600 tona 2014., uz pozicioniranje Cromarisa kao lidera u kvaliteti proizvoda."

Većina proizvodnje Cromarisa ide u izvoz: Ove godine se očekuju prihodi od 300 milijuna kuna

Markulin kaže da intenzivno rade na povećanju kapaciteta, a većina proizvodnje ide u izvoz.
"Trenutni proizvodni kapaciteti su između šest i sedam tisuća tona, ali radimo intenzivno na povećanju kapaciteta. Izvoz čini oko 75% naše prodaje. Robu prodajemo na 15-ak tržišta od kojih je najvažnije Italija. U Italiji imamo vlastitu kompaniju Cromaris Italia d.o.o. Uz Italiju izvoz ide u još 15-ak zemalja. Prihod u 2015. Očekujem preko 300 milijuna kuna, a zapošljavamo vise od 300 ljudi."

Proizvodnja u Cromarisu se trenutno odvija na više lokacija, a trenutno se gradi i jedno od najmodernijih mrjestilišta za brancin i oradu u Europi.

"Ukupno imamo sedam lokacija - pet uzgajališta, mrjestilište i preradbeni centar, a očekujemo povećanje broja uzgajališta. Koristimo najnoviju tehnologiju koja je dostupna u našoj industriji kao što su sustavi automatskog hranjenja, sortiranja i sl. Mrjestilište koje dovršavamo bit će jedno od najmodernijih mrjestilišta za brancin i oradu u Europi", kaže Markulin.

Iako se većina poduzetnika žali na administraciju, Markulin kaže da Hrvatska prepoznaje potencijal ove industrije, te da imaju podršku institucija, ali upozorava da bi trebalo ubrzati postupak davanja koncesija.

Ulazak u EU olakšao poslovanje: Plan je udvostručiti proizvodnju

"Što se naše djelatnosti tiče, smatram da imamo dobru podršku državnih institucija i na lokalnoj i na državnoj razini. RH polako prepoznaje potencijal ove industrije. Ono na čemu bi trebalo raditi jesu pojednostavljenje i ubrzanje postupaka koncesioniranja. Također je važna brzina u podršci administracije u iskorištavanju EU fondova koji su vrlo potencijalni za akvakulturu", upozorava Markulin.

Pošto veći dio proizvodnje izvoze, ulazak u Europsku uniju znatno im je olakšao poslovanje, a planovi za naredno razdoblje su vrlo ambiciozni.

"Nama je ulazak u EU otvorio veliku perspektivu jer više nemamo granice između nas i EU kupaca gdje prodajemo više od 95 posto prodaje. Roba nam putuje direktno kupcima i brže, sto je u industriji svježe ribe - gdje je rok trajnosti proizvoda desetak dana - od izuzetne važnosti. I troškovi su niži, a i mogućnost korištenja EU fondova velika. Plan nam je u idućih pet godina doći na proizvodnju od 10.000 tona, odnosno gotovo udvostručiti sadašnje rezultate. Prihodi bi nam tada bili preko 500 milijuna kuna, a očekujemo i dugoročno održiv posao što znači da bi ostvarivali dobit iznad prosjeka industrije akvakulture. Rast će donijeti i povećanje broja zaposlenih", zaključuje Markulin. (index.hr)