Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Od danas se zaprimaju prijave za trajnu obustavu ribolovne aktivnosti

kocaOd četvrtka, 15. siječnja počinje zaprimanje prijava za trajnu obustavu ribolovne aktivnosti (tzv. scraping), a rok za podnošenje prijava traje do 2. ožujka 2015., izvijestila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Natječaj za sredstva Europskog fonda za ribarstvo za mjeru "Trajna obustava ribolovne aktivnosti" objavljen je u Narodnim novinama (broj 154/2014. od 24. prosinca), a tada je već bilo najavljeno da će rok za podnošenje prijava početi teći od 15. siječnja i trajati do 2. ožujka. Predmet potpore je naknada vlasnicima ribarskog plovila koja obuhvaća jednokratna namjenska bespovratna novčana sredstava za trajnu obustavu ribolovne aktivnosti, u skladu s nacionalnom shemom smanjenja ribolovnog napora koja je sastavni dio Plana prilagodbe ribolovnog napora.

Trajna obustava ribolovne aktivnosti provodi se u segmentima gospodarskog ribolova na moru i to u ribolovu okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama, i ribolovu pridnenim povlačnim mrežama - koćama.

Trajna obustava ribolovne aktivnosti provodi se uništavanjem ili prenamjenom ribarskog plovila, a korisnici navedene mjere isključivo su vlasnici plovila.

Podnošenje prijava obavlja se putem internetske aplikacije Argonet, a kao preduvjet za podnošenje prijava korisnici se moraju registrirati u Evidenciji korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu kako bi dobili korisničko ime i zaporku kojima mogu pristupiti Agronet.

Ministarstvo poljoprivrede je krajem prošle godine objavilo Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere "Trajna obustava ribolovnih aktivnosti".

Pravilnikom su definirani uvjeti, kriteriji i način dodjele potpore za trajnu obustavu ribolovnih aktivnosti, točnije dodjele naknade vlasnicima ribarskih plovila za trajno povlačenje iz ribolova uništavanjem plovila (scraping) ili prenamjenom u drugu djelatnost izvan ribolova.

Ukupna financijska sredstva za provedbu te mjere iznose 4,76 milijuna eura, od čega EU sudjeluje s 3,57 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo, a preostalih 1,19 milijuna eura financira se iz državnog proračuna (HINA/HOK).