Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Objavljen natječaj za mjeru 1.1. Trajna obustava ribolovne aktivnosti iz Europskog fonda za ribarstvo 2007.-2013."

Redes De_Pesca_Productos_DP_TrawlRibari koji namjeravaju trajno obustaviti svoju ribolovnu aktivnost i svoje brodove odluče uništiti ili prenamijeniti, moći će se za mjeru "Trajna obustava ribolovne aktivnosti" tzv. scraping prijaviti od 15. siječnja do 2. ožujka iduće godine. Kako su izvijestili iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u Narodnim novinama broj 154/2014. od 24. prosinca objavljen je natječaj za mjeru 1.1. "Trajna obustava ribolovne aktivnosti" iz Europskog fonda za ribarstvo 2007.-2013." Rok za podnošenje prijava na taj natječaj počinje teći od 15. siječnja 2015. i traje do 2. ožujka 2015. godine. "Predmet potpore je naknada vlasnicima ribarskog plovila koja obuhvaća jednokratna namjenska bespovratna novčana sredstava za trajnu obustavu ribolovne aktivnosti u skladu s nacionalnom shemom smanjenja ribolovnog napora koja je sastavni dio Plana prilagodbe ribolovnog napora. Trajna obustava ribolovne aktivnosti provodi se u segmentima gospodarskog ribolova na moru, i to u - ribolovu okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama i ribolovu pridnenim povlačnim mrežama - koćama", navode iz Agencije.

Podsjećaju da se trajna obustava ribolovne aktivnosti provodi se uništavanjem ili prenamjenom ribarskog plovila.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je objavljen Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere 1.1. "Trajna obustava ribolovnih aktivnosti".

Ukupna financijska sredstva za provedbu te mjere iznose 4,76 milijuna eura, od čega EU sudjeluje s 3,57 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo, a preostalih 1,19 milijuna eura financira se iz državnog proračuna.

Pravilnikom su definirani uvjeti, kriteriji i način dodjele potpore za trajnu obustavu ribolovnih aktivnosti, točnije dodjele naknade vlasnicima ribarskih plovila za trajno povlačenje iz ribolova uništavanjem plovila (scraping) ili prenamjenom u drugu djelatnost izvan ribolova.

Iz Ministarstva su najavili kako će podršku ribarima, a vezano uz cjelokupni proces prijave i dostave dokumentacije, pružati djelatnici Uprave ribarstva. (HOK)