Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ukidanje malog ribolova i stroge kazne za ribarske prekršaje

migavica03Pred Hrvatskim saborom po hitnom postupku našao se prijedlog izmjena Zakona o morskom ribarstvu, koji donosi brojne promjene i prilagodbe europskim pravilima. Između ostalog zakon donosi i potpuno ukidanje malog ribolova za osobne potrebe od 1. siječnja 2015. godine, te novi sustav kontrole u kojem će sudjelovati sve nadležne službe, od policije i carine, do inspekcije i Obalne straže. Za one koji krše pravila europske ribolovne politike i zakona usklađenog s tom politikom, uvedene su stroge kazne, koje uključuju i tzv. kaznene bodove te čak i mogućnost trajnog oduzimanja ribolovne dozvole. Tradicionalni ribolov za osobne potrebe kakav su prakticirali desetljećima otočani i stanovnici priobalnog područja uskoro više neće postojati. Umjesto njega mali će ribari prijeći u tzv. kategoriju malog obalnog ribolova, u kojem imaju pravo uloviti dnevno do pet kilograma ribe za osobne potrebe ili za direktnu prodaju krajnjim korisnicima.

Pritom će se moći koristiti jednostrukim mrežama stajaćicama, vršama za ribe, ostima sa i bez upotrebe osvjetljenja, pridnenim parangalima i drugim udičarskim alatima i sakupljanjem školjkaša, bez uporabe ronilačke opreme. Potezne mreže su također potpuno izbačene iz dozvoljenih alata, zbog čega su već i iz Obrtničke komore upozorili da time nestaje dobar dio hrvatske ribarske tradicije.

Nezadovoljni ovim promjenama svakako su i korisnici, uglavnom otočani, čiji predstavnici upozoravaju da je usmjeravanje na sportsko-rekreacijski ribolov ili ograničavanje malog ribolova udarac na tradiciju i egzistenciju otočnog stanovništva. Problem malog ribarstva i tradicije trebao se rješavati na europskim instancama, kao što su to riješile neke europske zemlje u sličnim situacijama. Nažalost, kako državna administracija nije učinila gotovo ništa, naime, sve lobiranje u europskim institucijama odrađuju europarlamentarci, ipak ta bitka još nije gotova i do tada su mali ribari prisiljeni prilagoditi se aktualnim pravilima.

Dok s jedne strane mali ribari zdvajaju oko ukidanja malog ribolova, s druge strane profesionalni ribari već godinama traže stroža pravila i kontrole malog ribarstva. Naime, kako kažu, mali ribari itekako su im konkurencija i koriste argument tradicije kako bi ostali u sektoru negospodarskog ribolova. Kako se navodi u obrazloženju izmjena zakona, obzirom na skoro ukidanje kategorije malog ribolova za osobne potrebe, s 31. prosincem 2014. godine, bilo je potrebno pobliže definirati mehanizam prelaska malih ribara iz te kategorije u kategoriju malog obalnog ribolova.

Imajući ovo u vidu planiran je prelazak 3.500 plovila iz ranije kategorije malog ribolova u kategoriju malog obalnog ribolova koja je uspostavljena Zakonom o morskom ribarstvu iz 2010. godine i koja predstavlja ograničenu kategoriju gospodarskog ribolova.

Mali ribolov za osobne potrebe kakav je bio definiran ranijim pravnim okvirom prestaje u potpunosti postojati 1. siječnja 2015. godine, a do tog roka potrebno je stvoriti sve pravne i tehničke preduvjete za primjenu ovog mehanizma prelaska malih ribara iz ranije kategorije malog ribolova u kategoriju malog obalnog ribolova, navodi se u obrazloženju.

Iako je zakonom određeni rok od 1. siječnja vrlo blizu, Vlada smatra kako će pravne i tehničke preduvjete za prelazak preko 3.500 plovila odraditi za nešto više od mjesec dana, za što će se donijeti pravilnik o broju nositelja važećih odobrenja za mali ribolov kojima će se izdati povlastice za mali obalni ribolov, te propisati kriterije za izdavanje potrebnog broja povlastica za mali obalni ribolov nositeljima važećih odobrenja za obavljanje malog ribolova.

Izmjene zakona također donose i novitete u dijelu kontrole i nadzora, kojima se propisuje ovlaštenje kontrole inspektorima ministarstva nadležnog za pomorstvo, policijskim i carinskim službenicima, te Obalnoj straži. Sve ove službe morat će se stručno osposobiti za nadzor iz područja morskog ribarstva. Sukladno europskim pravilima uvode se i odgovarajuće sankcije, te tzv. negativni bodovi za teške prekršaje u morskom ribolovu. Zanimljiva je svakako i novost kojom se ribarskom inspektoru omogućuje da u slučaju sumnje na deklaraciju ribe i drugih morskih organizama, može uzeti uzorak i poslati ga na DNA analizu u laboratorij. Pravila Europske unije ne podrazumijevaju samo administrativnu promjenu statusa, već traže i strogi nadzor te još strože kazne za prekršitelje. Naime, Europska komisija rigorozno kontrolira provodi li se pravila zajedničke ribarstvene politike u pojedinoj zemlji, a njihove kontrole i nadzor dolaze i bez znanja zemlje članice. Državi se također uvjetuje osnivanje tzv. registra prekršaja, prema kojem se i određuju kazne. Tako ribar koji je uhvaćen u prekršaju prvi put ostaje bez dozvole za ribarenje na dva mjeseca, no kod ponovljenih prekršaja dozvola se oduzima na duži rok, od četiri mjeseca do godine dana ili čak i trajnim oduzimanjem. Iako zabrana malog ribolova nastupa već za manje od mjesec dana, s posljednjim danom ove godine, 3.500 malih ribara trebalo bi do 1. siječnja prijeći u kategoriju malog obalnog ribolova. Navodi se kako do 1. siječnja treba osigurati sve pravne i tehničke preduvjete za ovu promjenu, pri čemu se misli na pravilnik kojeg još treba donijeti.

Pravilnik bi trebao sadržavati broj važećih odobrenja za mali ribolov te ujedno i kriterije za rang listu sudionika u malom obalnom ribolovu.

Kako se navodi, u studenom (koji je već iza nas), ministarstvo bi trebalo odraditi reviziju broja i rang liste sudionika. Iznimno se dopušta, najkasnije do kraja listopada 2015. ribolov sudionicima s rang liste i sa starim odobrenjima. Oni koji ne zadovolje kriterije dobiti će na zahtjev godišnje dozvole za rekreativni ribolov i ribolov pridnenim parangalima bez naknade. (narodni list)