Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Nova vrsta meduze u jadranu dobila ime po dubrovačkom znanstveniku

461 663683S0Znanstvenici sa Sveučilišta Salento objavili su da su u sjevernom dijelu Jadrana otkrili novu vrstu meduze koju su nazvali prema pokojnom profesoru s dubrovačkog sveučilišta dr.sc. Adamu Benoviću. Pelagia benovici je uočena još prošle godine, a definitivna potvrda da se radi o novoj vrsti stigla je prije par dana kada su znanstvenici objavili rad o meduzama Venecijanskom zaljevu. - Tamo ih se nalazi na tisuće. Ribari su ih vadili iz mreža. NIsu mogli loviti ribu od njih jer ih je bilo toliko puno - izjavio je Fernando Boero sa Sveučilišta Salento. Znanstvenici su je tada usporedili sa svim poznatim vrstama meduza, ali je nisu mogli identificirati.

- Radi se o novoj vrsti - rekao je Boero. Iako ova meduza podsjeća na vrstu poznatu po svojim otrovnim bodljama koja je 2007. godine poubijala 100 tisuća lososa u Sjevernoj Irskoj, znanstvenici još uvijek ne znaju kakav će ona imati utjecaj na podmorje.

- Ne znamo hoće li predstavljati prijetnju jer nije dovoljno istražena - rekao je Boero.

Za sada ostaje nepoznato kako se ova vrsta meduze pojavila u sjevernom Jadranu. Znanstvenici nagađaju da je vjerojatno došla balastnim vodama. Kako su se iznenada pojavile, tako su iznenada i nestale što su potvrdili i znanstvenici jer od ožujka nisu primili izvještaje o njima.

- U jednom trenutku ih se pojavi na milijune, a onda iznenada nestanu, pa se ponovno vrate - zaključio je Boero.