Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

U srednjem i južnom Jadranu može biti nafte i plina, ali neznamo u kojim količinama

07afb2defb3da56d4071ec3f51b02c87Lilit Cota, direktorica Sektora istraživanja u Ini, je u intervjuu za Jutarnji list izjavila kako Ina ima na poljima sjevernog Jadrana, uknjiženih 38 milijuna barela ekvivalenata dokazanih i vjerojatnih rezervi plina. Također objašnjava kako nije iznenađena interesom svjetskih kompanija za podacima iz ‘data rooma’. "Raspisivanje natječaja treba gledati u kontekstu regionalnih događanja. Područje Mediterana sve je više u fokusu interesa naftnih kompanija s obzirom na nekoliko velikih otkrića nalazišta plina posljednjih godina u vodama Libanona i Cipra. U natječaje je potom krenula Crna Gora, pa Hrvatska, a nakon nas slijedi Grčka. Također, sa stanovišta političkog i rizika poslovanja, Mediteran je stabilniji od niza drugih regija, što se posebno odnosi na mediteranske članice EU. Sve je to kompanijama bitno", rekla je Cota.

Na pitanje koliko je Jadran zaista bogat, Cota odgovara kako u ovom trenutku o tome ne možemo špekulirati. Međutim, kod Sjevernog Jadrana stanje je jasno tamo Ina ima uknjiženih 38 milijuna barela ekvivalenata dokazanih i vjerojatnih rezervi plina. "Kad je riječ o srednjem i južnom Jadranu, zasad možemo govoriti samo o potencijalima. Imamo indicije da u srednjem i južnom Jadranu može biti nafte i plina, ali u kojim količinama, pokazat će daljnja istraživanja", rekla je Cota.

Između ostaloga je izjavila kako nema opasnosti bušotine i platforme u Jadranu ugroze razvoj turizma. "Već i sada postoje platforme u našem epikontinentalnom pojasu na sjevernom Jadranu, pa one nisu ugrozile tamošnji turizam. Istra je vodeća turistička regija iako su platforme od njezine obale udaljene 30 do 50 kilometara. Zaštita okoliša je pitanje primarnog interesa, a naše iskustvo na sjevernom Jadranu je vrhunsko te sve ove godine nismo imali incidenata", objašnjava Cota.

Također je napomenula da potencijalni partner Ine  za istraživanje i eksploataciju eventualnih plinskih i naftnih nalazišta je onaj tko ima znanje dubokih offshore tehnologija te ostale potrebne kvalifikacije. "Dosad smo razgovarali i razgovarat ćemo s mnogim svjetskim kompanijama. Vjerujemo da je Ina uvažen partner u industriji jer imamo znanja i ekspertizu za sudjelovanje u ovakvim projektima", rekla je Cota. (poslovni.hr)