Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Goran Markulin iz Cromarisa na čelu uzgajivača ribe

download 2Grupacija akvakulture pri Hrvatskoj gospodarskoj komori naIzbornoj sjednici, koja je okupila 40-ak članica, izabrala je Gorana Markulina iz tvrtke Cromaris d.d. sa sjedištem u Zadru, iz vlasničkog koncerna Adris grupe, za novog predsjednika Grupacije, priopćeno je iz HGK. Markulin je tom prigodom uputio na izazove koji se nalaze ispred ovog Sektora u narednom razdoblju i iznio svoj program rada Grupacije i viziju razvoja ovog perspektivnog Sektora od kojih su glavne točke rast proizvodnje uz poštovanje načela ekonomske, socijalne i ekološke održivosti, pozicioniranje akvakulture sukladno njenoj važnosti u Republici Hrvatskoj i ukupnoj industriji ribarstva, iskorištavanje fondova EU za akvakulturu (EFPR) te mogućih potpora od strane RH za tvrtke u akvakulturi i dr.

Uzgoj ribe koji je pred nekoliko godina nadmašio svjetski ulov put je kojim će ići razvoj. Svijet s eksponencijalnim rastom stanovnika ne može računati na dostatan izvor inače najzdravijih bjelančevina iz ulova, tim prije što je veliki broj značajnih ribljiv vrsta ugrožen. Najbolji je primjer stalno ograničavanje izlova tune inače hraniteljice oceana, a zbog smanjenja stocka. Hrvatska je u marikuturi imala pionirsku ulogu a primjeru orade i i lubina s prvim kaveznim uzgojem u moru upravo u zadarskom cenmaru (danas okosnica Cromarisa), da bi poučeni od naših stručnjaka u mnogim zemljama nemjerljivo nadmašili naše proizvedene količine.

 Markulin koji je na čelu krovne hrvatske marikulturne tvrtke, a koja je ogromnim investicijama upravo u vremenu krize na pravom putu da uzme mjesto oje nam u ovoj djelantosti u EU pripada, svojim je programom istakao realan i ambiciozan plan. Djelatnost kojoj je na čelu ima sve strateške predispozicije za uspjeh, kao na žalost jedna od rijetih grana u zemlji. Umjeće korištenja EU fondova u tome će imati veliko značenje. (Damir Marinčić/Zadarski list)