Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Mladi ekolozi mora u Podgori

periska2Unatoč temperaturi mora (tek 14 stupnjeva) te činjenici da su zadnji sati 2012., tim mladih članova Studentske udruge Oceanus zaronili u podgorskoj lučici kako bi pobrojali, popisali i istražili periske što je sastavni dio njihova edukativnog projekta na zaštiti ovoga našeg najvećeg školjkaša koji je ugrožen zbog izlovljavanja uglavnom za suvenire (iako je jestiv). Premda je kazna za izlov samo jedne periske 500 kn, ova vrsta je ugrožena jer se zakon ne poštuje, a sankcioniranja u praksi gotovo nema. Zato su mladi stručnjaci odlučili uzeti stvar u svoje ruke te edukacijom djece, lokalnog stanovništva i turista spasiti perisku

periska3U sunčano, ali prohladno, nedjeljno jutro u podgorskoj lučici zatekli smo mladi tim istraživača. Marina Tomaš i Mario Perišić nakratko su izronili i dojavili podatke ekipi koja nas je dočekala na kopnu. Ronioci Marina Tomaš iz Baške Vode i Mario Perišić iz Splita, članovi Studentske udruge Oceanus Sveučilišnogstudijskog odjela za studije mora, u samoj lučici zaronili su na dubinu od oko dva metra gdje je temperatura mora 14 stupnjeva C. Dalje prema otvorenom zaranjali su do šest metara, a temperatura je bila za stupanj ili dva niža.

Tim ovih mladih istraživača nadopunjuju Marija Galić iz Podgore, voditeljica brodice i Deni Ribičić koji je diplomirao biologiju i ekologiju mora, a sada je na Sveučilištu u Gentu gdje radi na Max Planck institutu za mikrobiologiju mora.

Ona zbog koje je ovaj projekt krenuo i to upravo u podgorskoj lučici je Stela Vela. Završila je biologiju i ekologiju mora u Splitu na Sveučilištu za studij mora, inače član je studentske udruge Oceanus i nadasve zaljubljenik mora i Podgore gdje je rođena i odrasla. Stela Vela nam je otkrila značajke projekta periska.

Zašto periska?

-Budući da sam iz Podgore i često šetajući lučicom vidim periske s kopna, a znam da je zaštićena vrsta, i na drugim plažama je nisam susrela, došla sam na ideju da ovo stanište popišemo, istražimo i prije svega zaštitimo.

periska1Dobili smo dozvole Ministarstva zaštite okoliša za istraživanje na periskama u zadanom roku na temelju kojeg trebamo poslati izvještaj. Zašto periska? Periska je naš najveći školjkaš u Jadranu i ona je prema zakonu o zaštiti prirode ugrožena vrsta. Kazna za njezino vađenje je 500 kn po jednoj periski! Ali unatoč tomu zbog nedozvoljenog izlova, najčešće u svrhu suvenira (iako je jestiva), izlovljavaju je djeca, turisti i lokalno stanovništvo. Naš cilj je, budući da sam primijetila da se puno smanjuje broj periski u podgorskoj lučici gdje je njihovo postojanje dokaz da je ovdje more iznimno čisto jer samo u takvom žive, zaštiti je. Svojim projektom želimo skrenuti pozornost javnosti na zaštitu ovoga školjkaša jer je važno educirati mlade i turiste da se periska ne smije vaditi iz mora. Zakonska regulativa postoji, ali se ona ne poštuje i ne provodi sankcioniranje. Naš tim za sada radi sasvim volonterski uz dobru volju prijatelja i sumještana. Naši članovi voljni su roniti. Zahvaljujemo ronilačkom centru Birgmeier sub i Olegu Birgmajeru koji nam je bez naknade iznajmio opremu te našem kolegi Stani Vodanoviću za posudbu dijela opreme.

periskaSamo smo u jednoj akciji u podgorskoj lučici izbrojili 33 jedinke, a pretpostavka je da ih je oko 150. Periska je ovdje na plitkoj dubini 2-15 metara tako da s ribarima nije problem, a u koču se baš i ne lovi. Inače periska živi na dubinama od 2 do 60 metara. Za sada je ovo samo istraživanje za edukativni dio projekta. Ukoliko podaci budu relevantni, s mentorima ćemo se konzultirati kako dalje raditi kako bi što više doznali i perisku što bolje zaštitili, kaže Stela Vela.

S projektom ovi mladi entuzijasti nastavljaju i nadaju se potpori općina i sredstvima donatora za izradu edukativnih plakata u svim lučicama kako bi se zaštitila periska. Ako podaci budu dobri, projekt će napredovati, a dok je ovako stručne i obrazovane mladosti, što se tiče ekologije našeg mora, možemo biti spokojni.

http://www.makarsko-primorje.com