Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Sredozemna medvjedica ponovno snimljena na zapadnoj obali Cresa

309367 10151024719314777_1129178277_nSredozemna medvjedica (Monachus monachus) zasigurno je najugroženiji Europski morski sisavac. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika (Cap Blanc uz obale zapadne Afrike i Mauritanije i otočje Desertas u arhipelagu Madeire). Iako je u povijesti bila poznata kao redoviti stanovnik Jadrana, te je čak kao vrsta znanstveno opisana po primjerku ulovljenom na Cresu 1779. godine, od sredine 1960-tih godina njihov broj značajno je smanjen te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja, najvjerojatnije iz Grčke. Na žalost, ova opažanja za sada su samo podsjetnik na činjenicu da su razne ljudske aktivnosti - lov i ubijanje, prelov ribe, gradnja i urbanizacija u priobalju, uznemiravanje i zagađenje - toliko promijenili okoliš da u njemu danas za sredozemnu medvjedicu gotovo više nema mjesta. Upravo zbog toga sredozemna medvjedica kao svoja obitavališta izabire izolirane i nepristupačne morske spilje i plaže.

Unatoč sporadičnim dojavama o pojedinačnim opažanjima ove vrste zabilježenim u posljednjih nekoliko desetljeća, pojavljivanje sredozemne medvjedice u Jadranu potvrđeno je tek u novije vrijeme. Prvo fotografski dokumentirano opažanje napravljeno je 12. lipnja 2005. godine kada su je istraživači Instituta Plavi svijet identificirali na fotografijama snimljenim u blizini otoka Silbe.

Od tada Plavi svijet redovito prati opažanja ove vrste na području sjevernog Jadrana. S obzirom da sredozemna medvjedica ima veće područje u kojem obitava, u njemu ima i veći broj mjesta na kojima se odmara, ovisno o raspoloživosti plijena ili zbog mogućeg uznemiravanja. Tako u području sjevernog Jadrana bilježimo povremena opažanja od Premanture i rta Kamenjak u Istri do Lošinja. Najveći broj dokumentiranih opažanja s obzirom na pristupačnost obale zabilježen je upravo u području Istre.

Veoma dobro dokumentirano opažanje napravili su istraživači Instituta Plavi svijet 24.06.2011. godine tijekom istraživanja dobrih dupina u sjevernom Jadranu. Tom prilikom uz zapadnu obalu Cresa podvodnom kamerom zabilježili smo kretanje životinje pod morem (video), a kasnijim pregledom terena ustvrdili smo kako je životinja koristila podmorsku spilju za odmor. Analizom raspoloživih fotografija potvrdili smo kako se radi o jedinki koja je 2009. zabilježena na području rta Kamenjak.

HTV 1, Sredozemna medvjedica na Cresu, 26.6.2011. from Blue World Institute on Vimeo.


532528 10151024719249777_903353030_nPojavljivanje sredozemne medvjedice i ove godine ponovo smo snimili i zabilježili u cresko - lošinjskom akvatoriju. Prema dojavi i fotografijama turista koji borave na Lošinju, dana 30.06.2012., istraživači Instituta Plavi svijet su u prijepodnevnim satima izašli su na teren te pregledom dojavljene lokacije naišli na sredozemnu medvjedicu koja se odmarala na žalu male morske spilje na zapadnoj obali Cresa. Životinja duga oko 2,5 m gotovo nepomično ležala je na žalu. Kasnijim pregledom spilje I žala prikupili smo manju količinu biološkog materijala temeljem kojeg ćemo pokušati izvršiti analizu DNA što bi nam u budućnosti moglo pomoći pri utvrđivanju porijekla ove životinje. 
Također, analizom foto i video materijala pokušat ćemo utvrditi da li se radi o istoj jedinki opaženoj prošle godine na ovom području.

S obzirom da je sredozemna medvjedica kritično ugrožena vrsta, molimo sve eventualne opažatelje da je prilikom susreta ne uznemiravaju i ne zadržavaju se u njenoj blizini i blizini objekata u kojima boravi. Također, molimo Vas da nam svoja opažanja svakako prijavite.

Ovom prilikom Institut Plavi svijet srdačno se zahvaljuje svima koji su do sada s nama podijelili svoje susrete s ovom i drugim ugroženim vrstama (kitovi, morske kornjače, dupini, morski psi...) te na fotografijama i video materijalu koje smo zaprimili. Također, zahvaljujemo svima koji su svojim donacijama usvojili „naše" dobre dupine i time omogućili nastavak našeg rada na istraživanju i monitoringu velikih morskih kralješnjaka u Jadranskom moru.

Sve informacije o našem radu te o opažanjima sredozemne medvjedice, fotografije i video snimke možete pronaći našoj web stranici www.plavi-svijet.org i www.facebook.com/blueworldinstitute. Unaprijed se zahvaljujemo na svim novim informacijama te foto ili video materijalu koji nam dojavite/dostavite na:

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora

Kaštel 24, 51551 Veli Lošinj

Tel 051 604666, Fax 051 604668

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hvala na pomoći i suradnji!