Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Hrvatski podvodni ribolovci četvrti na SP-u, slavlje domaćina

s2Hrvatska reprezentacija u podvodnom ribolovu u sastavu Daniel Gospić (Škarpina Nerezine), Stjepko Kesić (Tribunj), Slaven Čubrić (DPS Zagreb), Radoslav Jakupović (Udica Mali Lošinj), Petar Prkić (Split) i Zoran Kremenić (Parangal Cres) predvođeni izbornikom Brankom Ikićem i trenerom Antonijom Buratovićem (Pelegrin Hvar) završila je nastup na četvrtom mjestu na XXX Svjetskom prvenstvu održanom u akvatoriju grčkog otoka Syros. Na prvenstvu su sudjelovale 24 reprezentacije te je u zonama tijekom dva dana ribu lovilo 78 natjecatelja. U pojedinačnom poretku najbolji hrvatski predstavnik bio je Slaven Čubrić na sedmom mjestu, Daniel Gospić bio je 14.-ti, dok je Stjepko esić natjecanje zaključio na 24. mjestu. Svjetski prvak prvi je puta u povijesti jedan ciparski reprezentativac. George Vasiliou u debitantskom je nastupu na svjetskoj smotri prvo mjesto osvojio sa 169,244 postotnih bodova.

s1Legendarni grčki reprezentativac Giannis Siders još se jednom u svojoj karijeri popeo na drugu stepenicu pobjedničkog postolja sa 166,993 postotna boda, dok je treće mjesto pripalo grčkom debitantu na Svjetskom prvenstvu, Gerasimusu Kavvadiasu sa 126,089 postotnih bodova. U ekipnom poretku slavili su Grci, ispred Italije i Cipra. Najveći broj ulovljenih riba imao je Grk Sideris, dok je najtežu ribu ulovio Novozelanđanin David Mullins, kirnju od 17320 grama. Zanimljivo, najstariji sudionik bio je 61-godišnji Australac Gunther Pfrengle koji je oba dana imao važeći ulov. Dva dana natjecanja održana su u vrlo teškim uvjetima zbog dubine na kojima se riba nalazila. U najvećem dijelu riba se lovila između 40 i 60 metara dubine što dosad nikad nije bio slučaj na svjetskim prvenstvima.

s3Prvog dana natjecanja Gospić je okončao na visokom šestom mjestu sa četiri ribe od kojih je najteža bila kirnja od 6130 grama. Slaven Čubrić sa dvije ribe (kirnja od 7030 grama) bio je deveti, a Stjepko Kesić sa dva šarga 20-ti. Drugi dan nije bio Gospićev dan jer je bio bez validnog ulova, dok je Čubrić sa dvije ribe (kirnja 5310, lampuga 1890) dogurao do petog mjesta. Kesić je ulovio jednu murinu i bio 22. - Zadovoljan sam rezultatom, jer su dečki napravili sve što su mogli. Dubine su bile velike, a ako se tome doda samo četiri dana priprema zona rezultat je perfektan. Španjolci koji vladaju godinama, sa dvotjednom pripremom i devet ribolovaca nisu napravili nikakav rezultat. Želja nam je bila biti među prve tri reprezentacije, ali pobjeglo nam je treće mjesto za malo. Hvala Savezu što nam je dozvolio da povedemo trenera Antonija Buratovića, koji je bio od izuzetne važnosti jer je duboki lovac koji poznaje grčke vode, ocijenio je izbornik Hrvatske Branko Ikić.

s4Najvažnije je da su svi natjecatelji dobro. Bila su dva problema sa dekompresijskom bolesti tijekom natjecanja, no oba su natjecatelja zahvaljujući promptnoj medicinskoj reakciji dobro, kao i oni kojis u osjetili probleme nakon petosatnog ribolova. - Nedostajalo mi je pet metara na svakoj dubini. Kad sam lovio na 43 nedostajalo mi je da idem na 48, da mogu raditi normalno. Lovio sam između 33 i 43 metra, ali najveći dio ribe ulovio sam od 39 do 41 metra. Zadovoljan sam jer sam uoči natjecanja rekao da bih bio sretan da sam među 15, a ovo je izvanredno. Da je bilo još malo sreće, možda sam mogao i koje mjesto više. Nedostaje snaga za izvlačenje ribe sa tih dubina, jer doma ne lovimo tako duboko, rekao je sedmoplasirani Čubrić.

Daniel Gospić mogao je više, posebno drugog dana, no nije uspio.

- U prvom zaronu mogao sam uloviti kirnju od 15 kilograma na 44 metra, ali mi je izmigoljila i zatukla se u kućicu. Kasnije sam imao još neke situacija sa bijelom kirnjom od 4, 5 kilograma, ali nisam je mogao uloviti zbog pijeska koji je sprečavao vidljivost. Drugo ništa nisam vidio osim sredozemne medvjedice. Lovio sam između 37 i 45 metara. Bez obzira na sve jako sam zadovoljan jer sam uspio kontrolirati situaciju na dubinama na kojima inače ne lovim. Najvažnije je da je škvadra dobro, dodao je Gospić.

Stjepko Kesić bio je razočaran svojim plasmanom. - Mogao sam više jer je ovo ribolov koji mi odgovara, ali bilo je puno natjecatelja na malo terena i preduboko. Imao sam puno pozicija, ali na puno mjesta je već netko bio , pa se riba sakrila, mišljenja je Kesić.

Iduće Svjetsko prvenstvo održat će se 2018. godine u Portugalu. (Valentina Prokić/sportcom.hr)