Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Supruga poginulog ronioca koja je podigla Hrvatsku na noge: "Ne želim da drugi prolaze isto"

antesimonelliindexNakon tragičnog događaja u ljeto 2014. godine kad je izgubila supruga, iskusnog podvodnog ribolovca Antu Simonellija koji je nestao nakon što je otišao na ronjenje, Jasmina Gordić Simonelli osnovala je Zakladu koja će prikupljati sredstva za pomoć roniocima koji se nađu u nevolji. Tijelo njezinog supruga Ante francuski nautičari pronašli su 12. kolovoza 2014. godine kod Biševa, tjedan dana nakon što je u gumenjaku krenuo na ronjenje s otočića Budikovca na istočnoj strani Visa. Ubrzo nakon što je shvatila da se njezin suprug, iskusni podvodni ribolovac, predugo ne vraća s ronjenja, Jasmina Gordić Simonelli podigla je cijelu Hrvatsku na noge kako bi se uključili u potragu za njim. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, tri aviona, hidroavion, dva helikoptera, te više od 50 plovila i bezbroj podvodnih ribolovaca, ronioca i drugih entuzijasta reagirali su na njezin poziv za pomoć.

Danas, nepune dvije godine nakon strašne tragedije, Jasmina je osnovala Zakladu u spomen njenom suprugu, a koja za cilj ima pomaganje onima koji se nađu u situaciji kao ona.

"Želim da ostane nešto dobro iza toga"

"Cijela ta tragedija ponukala me da učinim nešto da iza svega toga ostane barem nešto dobro. Većina ljudi ne zna koliko je energije potrošeno to ljeto u potrazi, koliko smo informacija morali skupljati okolo, kako smo kontaktirali medije, koliko nam je trebalo da saznamo što koja služba tu radi, kako Nacionalna služba traganja i spašavanja na moru (broj 195) sve to vodi, a u konačnici i koliko sve to što smo sami poduzeli košta.

Kako tada još nije postojao neki račun, obitelj i prijatelji pomogli su mi u potrazi uplatom sredstava na moj tekući račun, što iskreno nije baš ugodno, ali u tom trenutku nije bilo druge brze opcije, a ja ionako više nisam imala nikakvog srama za traženje pomoći. I baš zato da neka druga obitelj idući put, kojeg će na žalost biti, ne mora prolaziti baš sve kroz što sam ja prolazila, pokrenula sam osnivanje Zaklade", kazala je Jasmina Gordić Simonelli u razgovoru za Index.

Zaklada za pružanje pomoći pri spašavanju i traganju na moru ronioca i podvodnih ribolovaca "Ante Simonelli" je tako konačno dobila prvo rješenje, koje je, kaže ona, najvažnije s obzirom na to da su 2. i 3. rješenje koja slijede u principu samo kronološki uvjetovana tako da će postupak posve završiti otprilike sredinom lipnja.

Prema zakonu, zatraženo je mišljenje nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koje se povoljno očitovalo vezano uz Zakladu i njenu pomoć pri potrazi i spašavanju.

Zaklada je osnovana sa svrhom pružanja pomoći pri spašavanju i traganju na moru ronioca i podvodnih ribolovaca, trajno prikupljanje sredstava u tu svrhu, pružanje potpore projektima koji su usmjereni na povećanje efikasnosti provođenja spašavanja i traganja na moru ronioca i podvodnih ribolovaca, informiranje javnosti i državnih tijela s ciljem unaprjeđenja postupanja spašavanja i traganje na moru ronioca i podvodnih ribolovaca, pomoć obiteljima unesrećenih ronioca i sl.

2. Memorijalni kup kod Pule

"Svaka Zaklada mora imati kapital za financiranje svoje Svrhe. Osim temeljnih sredstava koje sam osobno uplatila, te sredstava koje smo prikupili prošle godine na 1. Memorijalnom kupu Ante Simonelli, Zaklada će se dalje financirati uplatama članova, prijatelja ili privrednih subjekata, te kroz Memorijalni kup.

Naravno, Zaklada ima račun (koji će sredinom lipnja postati aktivan) tako da će se neko buduće spašavanje moći financirati upravo koristeći sredstva s računa Zaklade "Ante Simonelli", bilo postojeća bilo netom prikupljana.

U Antinu uspomenu, a ujedno i u cilju prikupljanja sredstava za rad Zaklade, u organizaciji Kluba športskog ribolova na moru Submania čiji je Ante bio član, te uz pomoć Kluba Marlera kao i više privrednih subjekata, proteklog vikenda u Ližnjanu pored Pule organizirali smo i 2. Memorijalni kup Ante Simonelli", rekla nam je Jasmina Gordić Simonelli, dodajući kako je lani Klub Submania uz lokalne ronioce, a kao zahvalu gradu Šibeniku za pomoć pri organizaciji natjecanja, odradio i akciju čišćenja podmorja šibenske uvale Minerska što je također i odličan primjer kako ronioci mogu pomoći lokalnoj zajednici. (index.hr)
13245411 10154031286500999 1551480104027060677 n