Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Palestro - 150 godina na dnu

IMG 8331Palestro je talijanska oklopnjača koja je 1866. godine u bitki kod Visa potonila skupa sa Re D`Italijom. Svi ste vjerovatno čuli za Višku bitku, a onaj tko nije može pročitati o njoj na ovom LINKU.
Za Palestrom i Re D` Italijom se dugo tragalo sve do prije 10 godina kada je ekspedicija u kojoj je sudjelovao francuski Comex, tada pomoćnik ministra Jasen Mesić i naš poznati fotograf/ronioc Danijel frka, pronašla Re`D Italiju. To je bilo veliko otkriće. Na RDI su se spustili mini podmornicom i počeli istraživanje. Kako bi utvrdili da se radi baš o njoj, s olupine je izvađeno i postolje kompasa, koje je naknadno restaurirano.

IMG 8315 IMG 8299 IMG 8298

Tu je ekspedicija stala i na žalost, a našu sreću nije nastavljena. Dolazimo do datuma 25.11.2014. kada je i Palestro ugledao svijetlo dana. Sve je počelo pozivom jednog prijatelja ribara, također zaljubljenika u povijest i Viško podmorje, koji nam daje nekoliko svojih dubljih zadiva kako bi otkrili i identificirali koje olupine leže dolje. S obzirom na tehnologiju koju posjeduje na brodu sasvim je siguran da se radi o olupinama. Imali smo 5-6 lokacija koje je trebalo zaroniti i vidjeti što se nalazi dole. Kako je naša ekipa raznolika i nastojimo kada ronimo, da smo svi tu, naravno da nam je trebalo vremena godinu/dvije da obiđemo sve lokacije. Tako u par godina pronalazimo DTM (desantni tenkonosac minopolagač) na dubini od -107m koji je bio vjerojatno brod meta, njemačku baržu na dubini od -102m, Graf Radetzky...

DSC 0021 DSC 0033 DSC 0052 DSC 0062

Na red dolazi i 25.11.2014. godine kada smo se odlučili za lokaciju na kojoj je bila jedna od dvije preostale nepoznanice. More kristalno čisto, vjetra nema, temperatura mora nekakvih 15, struja nema. Na poziciji provodimo 45 minuta sondirajući olupinu sa svih strana. Bacamo tondin sa shotline-om i polako se spremamo za spuštanje. Zaron traje cca 5 minuta i već na 90-ak metara ugledali smo olupinu. Što se više približavamo postaje sve jasnije šta samo pronašli...

IMG 2612_resize IMG 2613_resize DSC 0069

Signaliziramo jedan drugom da je sve O.K. te se spuštamo na palubu broda (-116m). Ne znam kako bi riječima mogao opisati emocije koje su u tom momentu prolazile kroz mene... Pronaći olupinu koja je od velikog povijesnog značaja i na koju nitko nikad nije zaronio za mene je neopisiv doživljaj.

IMG 8285Olupina je u izuzetno dobrom stanju i stoji uspravno. Brod je bio drvene gradnje, ali čitav trup je bio obložen željezom, tako da je maksimalno sačuvan. Nadgrađe nije imao već je bila ravna paluba sa 3 jarbola. Naravno paluba je urušena a topovi su propali dolje. Brod nije u jednom komadu. Od ukupne dužine od 78m, ostala je prova koju smo ronili i komad je velik cca 35-36 metara (kasnije izmjereno side scanom), a 100 metara južnije nalazi se krma od cca 12m dužine. Ostatak je razasut između krme i prove broda. Maximalna dubina je -121m.

Nakon pronalaska Palestra poziciju prijavljujemo Ministarstvu Kulture, konzervatorskom odjelu u Splitu. Godinu dana kasnije zajedničkom akcijom Min. Kulture i MORH-a odlazi se na more i ponovo roni na Palestra kako bi se nalaz priznao i "službeno", te se podigla zaštita nad olupinom. Tada su ronila i preostala 2 člana Dragor Sub tima Leo Lušić i Uroš Jelić skupa s Dražen Gorički. Na moju žalost ja sam taj put bio spriječen poslom...

Na Palestro se vraćamo ovog ljeta u sklopu ekspedicije koju pripremamo. U planu je zaroniti i na Re D`Italiju. Cilj je dodatno istražiti olupinu i krmu koja je udaljena 100m i napraviti detaljan foto i video materijal nalaza. Prvi put smo ostali uskraćeni za video, jer sam ja odlučio prodat kameru u najgorem momentu.

Malo tehničke strane

DSC 0073Ronili smo rebreatherima ISC Megalodon (aparati zatvorenog kruga disanja). Kao diluent smo koristili Trimix 8/80. Za bailout svaki sa sobom nosimo stage boce od 11lit (TX10/70, TX18/45, NX50 i O2 100%). Na brodu još imamo 2 boce NX 50 i 1 bocu TX 18/45 za rezervu. Na dnu boravimo 25 minuta, a ukupni zaron traje 218 minuta i sve prolazi bez ikakvog problema.

Ronioci: Dražen Gorički, Alex Kvarantan
Support: Leo Lušić
Brod nam je ustupio Adria Extreme (Tornado sa 2x300ks Suzuki)
Nadvodne slike: Damir Perković
Podvodne slike: Dražen Gorički
Stranica: http://battleoflissa.com

Radetzky

Godinu prije (2013. godine) za jedan od zadiva se ispostavilo da je Graf Radetzky koji je također sudjelovao u Viškoj bitki, ali tada je izvuka deblji kraj 3 godine poslije u plovidbi došlo je do zapaljenja baruta u skladištu te je brod eksplodirao i potonuo. Danas leži na dnu od -90m. Olupia je u jakom teškom stanju jer se radilo o drvenom brodu koji se nakon 147 godina ležanja na dnu urušio i sada izgleda kao jedna velika hrpa drva. Još su uvijek vidljivi topovi, sidro te ostale sitnice....
Video Grafa Radetzky je dolje.