Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Jakupović, Čubrić i Kraljić obranili naslov

33Trodnevna lošinjska smotra podvodnog ribolova u organizaciji SRD "Udica", Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice, održana je dva i pol tjedna ranije no inače, a zaključena je tombolom na kojoj su zgodici bile neke od ulovljenih riba, te dolaskom Sv. Nikole (odglumio ga je predsjednik "Udice" Dragan Jambrošić) koji je podijelio slatkiše najmlađima od danas mnogobrojnih posjetitelja vaganja u dvorani Bočac. Oko 1200 malih orada, težine od po 100 grama, pušteno je u more u luci Mali Lošinj, kao već tradicionalna promotivna akcija uoči lošinjskih natjecanja u podvodnom ribolovu. Ribice iz uzgajališta donirala je i dopremila lošinjska tvrtka "More", a dužnosnicima Sportsko-ribolovnog društva "Udica" u akciji su se pridružila djeca različitih uzrasta iz Osnovne škole Marija Martinolića, u pratnji svojih učiteljica. Mališanima je omogućeno da ubace orade u njihov novi dom, pri čemu je bilo zanimljivo vidjeti dječje reakcije - od onih kojima kontakt s ribom nije bio drag, pa do malih "stručnjaka" za more. 

luka 19Tri državne reprezentacije odazvale su se na ovogodišnji, 38. po redu Zimski Kup nacija u podvodnom ribolovu, koji se ove godine, baš kao i Kup gradova, održava dva i pol tjedna ranije od uobičajenog, klasičnog termina. Postojala je mogućnost dolaska momčadi Alžira, no zakompliciralo se s vizama, pa će u petak ujutro u lošinjsko podmorje samo devet ribolovaca u trima reprezentacijama - Hrvatska, Crna Gora i Grčka.
Ulovivši pet ugora (onaj od 16.910 grama donio mu je i priznanje za najteži ulov), te četiri tabinje, dva šarga i jednu škarpinu, Lošinjan Radoslav Jakupović napravio je najveći posao u pobjedi Hrvatske, nadmašivši Grka Gerasimosa Kavvadiasa koji je u posljednjim trenucima petosatnog lova, praktično na obali Suska, vodio borbu s ugorom u kojoj mu je razrezano ronilačko odijelo i u kojem je zaradio malu porezotinu na lijevoj nozi. Imali su Grci još jednu nezgodu; Eliasa Sakavitsisa ubola je škarpina, pa je na pola natjecanja morao obustaviti lov. Za utjehu mu je ostalo priznanje za najvrjedniji ulov.

Momčadski poredak:

  1. Hrvatska 216,11 postotnih bodova (41.662 boda),
  2. Grčka 134,98 (26.022),
  3. Crna Gora 70,93 (13.674).

Trofeje su uručili predstavnici organizatora, SRD "Udica", Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice. Kako je stari prijelazni trofej "Podvodni ribolovac" i dalje nedostupan, izrađen je novi - kamena ploča s gravurom starog trofeja.

luka 1112 luka 15

Kao i prošle godine, momčad Malog Lošinja u sastavu Radoslav Jakupović, Slaven Čubrić i Marin Kraljić pobijedila je na Kupu gradova u podvodnom ribolovu. Iako s čovjekom manje, drugo mjesto pripalo je Rijeci, a treći su reprezentativci Grčke koji su predstavljali otok Krf. Nekadašnji svjetski prvak Daniel Gospić je s momčadi Nerezina prošao skromno, plasiravši se na osmo mjesto. Sudjelovalo je četrnaest tročlanih i dvočlanih ekipa iz Hrvatske, Crne Gore i Grčke, a lovilo se uz južni dio otoka Lošinja, te Ilovika.

Poredak:

  1. Mali Lošinj (Radoslav Jakupović, Slaven Čubrić, Marin Kraljić) 25.720 bodova,
  2. Rijeka (Dario Babić, Davor Tomaić) 23.484,
  3. Krf (Gerasimos Kavvadias, Tasis Peroulis, Elias Sakavitsis) 20.456,
  4. Rovinj (Mario Dodici, Danijel Karlović) 17.034,
  5. Herceg Novi (Dejan Drašković, Božidar-Boban Radošević, Andrija Gazivoda) 13.054,
  6. Srakane (Antonio Viskić, Dino Busanić) 12.898,
  7. Martinšćica (Tomislav Orlić, Kristian Nikolić, Antonio Buratović) 12.756,
  8. Nerezine (Daniel Gospić, Đani Uhač, Duje Bogović) 12.220,
  9. Miholašćica (Boris Brečić, Mate Barešić, Danijel Toić) 11.472,
  10. Zagreb II (Vanja Peleš, Vicko Baranović) 9.818,
  11. Cres (Zoran Kremenić, Sebastian Fleiss, Danijel Nurkić) 8.118,
  12. Susak (Mateo Vidulić, Kristina Šiprak) 7.028,
  13. Ilovik (Branko Vojniković, Adis Mahmutović, Dario Urem) 6.196,
  14. Zagreb I (Bruno Šegvić, Stjepan Župančić) 2.500.


Najteži ulov, ugora od 14.440 grama ulovio je Đani Uhač, a najvrjedniji ulov bila je tabinja od 1572 grama koju je ulovio Marin Kraljić. Kao najmlađi natjecatelj, nagrađen je Vicko Baranović. (Tekst: Bojan Purić/otoci.net/ Foto: Luka Nolden)