Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Svjetsko prvenstvo u surf castingu 2013

13Ove godine svjetsko prvenstvo se održalo u Španjolskoj u Melilli. Ono što ovaj gradić čini različitim od ostatka Španjolske je činjenica da se nalazi u Maroku, odnosno predstavlja autonomni gradić koji pripada Španjolskoj a nalazi se u Africi. Prvo što smo primijetili kad smo došli u Melillu bile su  dvostruke ograde oko cijelog teritorija grada te policija, civilna zaštita i vojska na svakom kantunu. To je iz razloga što preko Maroka dolazi ogroman broj izbjeglica kojima je Melilla super način za doć u Europu. Izbornik i vozač su naš dočekali sa vijestima da su baš noć prije nego smo došli masovno pohrlili na ogradu a da su neki čak i uspjeli preskočit pa je bilo pucnjave po gradu.
Dio grada uz obalu je europski. Iako je na fasadama vidljiv marokanski utjecaj, sve je čisto i uredno. Sve se mijenja kad se uđe cca kilometar u unutrašnjost grada. Onda nastupa prava Afrika, šporko, smrdljivo i uglavnom nitko ne priča španjolski već marokanski. Ali nije sve tako sivo. Sav taj paštroc različitih narodnosti i kultura dobro funkcionira i svatko zna di mu je mjesto.

15 16


A sad malo o ribolovu. Ispred samog grada se nalazi oko 4-5 km pješčanih plaža. Nešto plaža ima i malo izvan grada međutim, ograda koja predstavlja granicu se nalazi odmah iznad njih pa nam nisu dozvolili da tamo lovimo zbog sigurnosti. U moru je izrazito plitko. do nekih 60 metara od obale se može stajati, a onda dubina ide do nekih 2,5 - 3 metra sljedećih stotinjak metara kada nastupa podvodni lukobran koji ima ulogu da razbije valove koji bi mogli naštetiti plažama.

14Na tom lukobranu ima ribe ko blata, međutim ipak je predaleko za dobaciti. Od ribe, u ovom plitkom dijelu smo lovili orade, ovčice, ombrine i lice. Na treningu je sve izgledalo bajno dok nismo shvatili da se u određenom dijelu dana javljaju cipli. Na kraju, mogu slobodno reći da nas je to koštalo boljeg uspjeha jer nismo imali previše iskustva sa lovom te ribe na toj udaljenosti. Na one služene dane lovilo se po 4 sata. Uvijek smo mi hrvati bili prva dva sata daleko najbolji u sektorima, a kad bi počeli cipli, stvari bi se mijenjale. Trećeg i četvrtog dana smo i mi lagano skužili što i kako i počeli loviti ciple tako da je bilo gusto do samog kraja.

Nažalost, na kraju smo za 1 bod završili četvrti. Međutim, po mom viđenju stvari mislim da možemo biti zadovoljni. Nismo bili kante za napucavanje a na takav tip lova nismo baš navikli. U konačnici je raspored bio: 1. Engleska 2. Španjolska 3. Nizozemska 4. Hrvatska 5. Francuska 6. Italija 7. Portugal.

12 29

Naša U16 reprezentacija je u konkurenciji 5 zemalja osvojila treće mjesto! Klinci su borili do zadnjeg trena i na sreću na njihovom dijelu plaže nije bilo puno cipala što je njima pasalo. Eto to bi bilo ukratko. Dojmovi su veliki i moglo bi se još puno toga napisati ali nekom drugom prilikom.
Nešto slika i videa možete naći na ovom linku: https://www.facebook.com/SrdOradaPag