Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Klimatološki siječanj

286770 106518459455583_1773435589_oKlimatska obilježja Jadrana krajem prosinca pokazuju stanovitu prekretnicu; vrlo često se dogodi da je do Božića vrijeme "po jugu", a nakon Božića uslijedi dulje, manje ili više neprekinuto, burno razdoblje. Uzrok takvom ponašanju vremena oko Nove godine i iza nje tijekom siječnja, potražit ćemo u velikoj kopnenoj euroazijskoj masi sjeveroistočno od nas... Dugotrajno pomanjkanje sunčeve energije u višim zemljopisnim širinama tijekom jesenskog i zimskog perioda dovodi do znatnog hlađenja ove ogromne kopnene površine. Kopno se vrlo brzo hladi u danima sa kratkim sijanjem sunca, koje je sada k tome i pod vrlo niskim kutem u odnosu na podlogu. Pogotovo onda kada zavlada dulje vedro razdoblje, budući da naoblaka djeluje na neki način kao "grijač" tla. Oblaci zrače toplinsku energiju prema tlu, koja se oslobodila npr. iz latentne topline vodene pare pri njezinu ukapljivanju ili se primila sa tla zbog upijanja energije u kapljicama i kristalima vode odnosno leda. U dugim vedrim noćima, kopno će se jako ohladiti dugovalnim zračenjem, a naoblake koja bi izračenu energiju primila i zadržala, te djelom vratila natrag tlu, nema.

Europe 2012012712_tmin2m_874U takvim situacijama nad velikim prostranim euroazijskim kopnom, dolazi do hlađenja zračne mase odozdo, sa hladnoga tla. Kao posljedica termodinamičkih zakona, hlađenje zraka dovest će do povećanja njegove gustoće i tlaka, te će se u tom području stvoriti hladna i postojana anticiklona. Za razliku od ljetne Azorske anticiklone, koja je dinamičkog postanka i topla, Istočnoeuropska i Sibirska anticiklona su statičkog postanka i hladne, budući da zračna masa u kojoj je ona nastala danima miruje nad istim područjem. Duge su i široke više tisuća kilometara. Iz središta ove anticiklone, zrak polagano, spiralnom putanjom u smjeru kazaljke na satu, otječe prema rubovima, pri čemu dolazi i do naših krajeva. Što se više udaljava od središta, obično mu se brzina povećava, pa tako na rubovima anticiklone, a pogotovo u blizini susjednih ciklonalnih vrtloga postiže i velike brzine.

397637 343586432415450_7647878_nUobičajeno je da se Istočnoeuropska anticiklona počne stvarati krajem prosinca, a kada dovoljno ojača početkom siječnja, počne svoj ogranak pružati i prema Jadranu. U tim situacijama barički gradijent je tako položen da kod nas puše bura, no budući da je ona sada uzrokovana anticiklonom, vrijeme je prohladno, postojano i vedro s tek ponekim lećastim oblačkom u blizini planinskih grebena. Za razliku od kopnenih krajeva gdje u ovoj sinoptičkoj situaciji vladaju dugotrajne magle, na Jadranu je vidljivost izvrsna, jer se vjetar spuštanjem niz primorske planine znatno osuši i kao takav donosi vrlo čist zrak nad more. Takva bura zahvaća redovito cijeli Jadran, a često puše više dana uzastopce. Koliko je Istočnoeuropska anticiklona vjeran pratitelj siječnja, pokazuju mnoge narodne izreke, primjerice "Tri Kralja prvo bez mesa nego bez bure" i druge. Ciklone su također sve rjeđe, hlađenjem Atlantika aktivnost polarne fronte opada, te su prodori vlažnog oceanskog zraka nad Sredozemlje rjeđi nego u studenom i prosincu. Ipak, sada je još uvijek razlika temperature toplog mora i hladnog zraka dosta velika, pa će praktički svaki prodor vlažnog zraka nad Sredozemno more "zavrtiti" ciklonu, koja će uzrokovati kratkotrajno okretanje vjetra na jugo, kišu, a sa odmicanjem prema Tirenskom i Jonskom moru okretanje vjetra – sada na ciklonalnu – buru, zahlađenje, pa i snijeg kojeg jaka i olujna bura ponekad donese sve do jadranskih otoka. Popunjavanjem ciklone nad Jonskim morem, karakter bure sa ciklonalnog prelazi u anticiklonalni, osim u situacijama kada se nad nama dulje vrijeme zadrži polje sniženog tlaka na visini, održavajući nestabilno i hladno vrijeme par dana iza prizemne ciklone.

150920 340846156022811_343396379_nIstočnoeuropska ili Sibirska anticiklona u siječnju uzrokuje premještanje zraka ohlađenog iznad europskog kopna prema jugu, dakle prema našim krajevima i Sredozemlju. U takvoj zračnoj masi ne postoje uvjeti za nastanak značajnije naoblake, osobito one kišonosne. Zbog toga je vrijeme suho, vedro i prohladno uz slabe do umjerene sjeverne vjetrove. U kopnenim krajevima ovakva situacija pogoduje nastanku jutarnje magle, koja se tijekom dana razvije u nisku i slojevitu naoblaku, bez oborina. Ujutro se javlja mraz, a mraz je moguć ponegdje i na Jadranu. Dnevne amplitude temperature zraka uz obalu su često prilično velike, osobito na sjevernom Jadranu i u Istri. Tako ujutro temperatura može biti npr. -1°C, a oko 14 sati 10°C ili više. Uzrok tome su vedre noći koje dopuštaju nesmetanu radijaciju, odnosno isijavanje topline u svemir. Zbog toga se noći ubrzano hlade i minimum temperature nastupa malo prije izlaska Sunca. Danju glavnu ulogu igra more, koje ima efekt velike grijalice za područja uz obalu. Zbog toga je zimi toliko toplije uz obalu, nego u unutrašnjosti. U unutrašnjosti su jutarnje temperature niže nego uz obalu, a magla i niski slojeviti oblaci sprječavaju znatnije zagrijavanje tijekom dana. Ako ipak dođe do razvedravanja, dnevna amplituda temperature zraka i tamo može biti velika. Još jedna od karakteristika ovakve anticiklone jest vrlo visok tlak zraka, koji doseže i do 1050 hPa u centru, ponekad i više. Takav barički sustav ima efekt zida za ciklone koje dolaze sa zapada.

530441 344119382362155_537729529_n 735842 344123835695043_1982643440_oSiječanj je tako statistički najhladniji mjesec u godini. Prosječna mjesečna temperature kreće se od 5°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 9°C na jugu Dalmacije. Ipak, zbog topline mora, čija temperatura i dalje postupno opada i kroz veljaču, uz obalu, a osobito na udaljenim otocima, često se dogodi da veljača ima niže prosječne temperature od siječnja. Prosječno padne od 70 do 130 litara kiše po metru četvornome.