Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Izrađena prva globalna karta rasprostranjenosti pijavica u 2013.

pijaviceIstraživači Međunarodnog centra za istraživanje pijavica izdaju izvještaje o pojavi pijavica diljem svijeta, a sve radi boljeg razumijevanja ovih fenomena na globalnoj razini. Do sada su pojedine zemlje ili kontinenti imali više ili manje detaljan prikaz pojave pijavica na interaktivnim kartama, a sada je po prvi put dostupna karta koja obuhvaća cijeli svijet. Ovaj projekt, originalnog naziva “Global Waterspout Mapping Project”, počeo se realizirati u studenom 2011., a očekuje se da će se nastaviti i sljedećih godina. Preliminarni rezultati pokazuju da se pijavice najčešće dojavljuju na obalnim područjima u blizini gradova i naselja. “Žarište” dojave pijavica na svjetskom nivou je Floriday Keys u SAD-u, a pretpostavlja se da bi mora koja okružuju jugoistočnu Aziju i intertropska zona konvergencije (područje koje se proteže oko Zemlje u blizini ekvatora) također mogli biti među najpogodnijima za stvaranje ovih pojava. Obale Sredozemlja, pa tako i obale našeg Jadrana, spadaju među mjesta u svijetu gdje je pojava pijavica prilično česta.

Pijavice predstavljaju opasnost za promet morem, ali i zrakom. Proučavanje i bolje upoznavanje globalne raspodjele pojave pijavica pomoći će definiraju riskantnih područja, a to može biti korisno zajednici za planiranje svojih aktivnosti.

Kartu dojavljenih pijavica tijekom 2013. možete vidjeti na ovom LINKU.

Crometeo tim od svog osnutka, 2003. godine, također prati pojavu pijavica u Hrvatskoj. Do danas je sačuvano na stotine fotografija, dojava i video zapisa, a u tijeku je i sistemazitacija dojava. Nije nepoznanica da su na Jadranu pijavica uvjerljivo najučestalije na širem dubrovačkom području. Ekipa Storm Chasers Dubrovnik izradila je preliminarnu kartu s označenim pozicijama pojave onih pijavica koje su zabilježene fotoaparatom, u zadnjih 8 godina. Prva karta samo je prvi pokušaj pozicioniranja ovih fenomena na dubrovačkom području, a pozicije su označene prema procjeni s fotografija, s tim da neke i nedostaju, osobito s područja Cavtata i okolice. Finalna verzija će biti potpunija i preciznija, moguće uz prikaz fotografije.dustorm