Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Vlasulja koja živi u ledu

vlasulja1Zna se reći da su najveća otkrića u znanosti bile puke slučajnosti. Slučajno počinje i priča o otkiću nove vrste vlasulja Edwardsiella andrillae koja živi ukopana u led na Antartiku.
2010. započela je ekspedicija na Antartiku kako bi se istražila donja površina Ross Ices Shelfa pomoću novog ROV-a (remotely operated vehicle – daljinski upravljane ronilice). Kada se ronilica spustila da donju površinu ledenjaka na dubini od 260 metara i počela vraćati slike na površinu, znanstvenici su primjetili nešto potpuno drugačije, nešto što se pomicalo, odnosno uvlačilo kada bi se ronilica primakla. Iako u sklopu programa ANDRILL (ANtarctic geologic DRILLing) nije bilo biologa, geolozi su znali da moraju reagirati kao pravi znatiželjni znanstvenici te su improvizirali s potisnicima i filterima za kavu kako bi došli do uzoraka. Uzorci su se obrađivali, te su rezultati objavljeni u PLOS ONE časopisu.

vlasuljaEdwardsiella andrillae pripada rodu Edwardsiella pri čemu je ova nova vrsta jedini predstavnik na Antartici. Ovaj rod je poznat po bušenju rupa u npr. procjepima stijena ili kosturima uginulih koralja Lophelia, te je većina pripadnika ovog roda nađena na sjevernoj hemisferi. E. andrillae je bijela vlasulja koja buši rupe u ledu te joj se cijelo tijelo ,osim lovki koje strše u more, nalazi u tim rupama. Samim time je jedina poznata vlasulja koja živi ukopana u led. Nakon što je pregledana anatomija i histologija ove vrste, nisu nađene strukture koje bi objasnile kako ova vlasulja preživljava na ovako čudnom staništu. Čak ni sa strane fiziologije vrste nije utvrđeno kako preživljava na tako niskim temperaturama, ali ni kako se hrani, razmnožava...

Ovo upućuje na potrebe za novim istraživanjima na ovoj vrsti, ali i na ovom staništu koje je sada dobilo i biološku notu interesa.