Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

S kim započeti SCUBA avanturu?

 Njuškajući po rubrikama portala primijetio sam da SCUBA dio "hibernira" , pa sam s oduševljenjem prihvatio priliku danu od urednika da započnem s popunjavanjem SCUBA rubrike te potaknem i ostale da napišu kakav zanimljiv tekst, priču i slično te tako popunimo prazninu.Cool
    "Od rođenja čovjek nosi teret gravitacije na svojim leđima. On je prikovan za zemlju. Ali čovjek samo mora zaroniti ispod površine i tada je slobodan. Okružen vodom, može letjeti u svim smjerovima, gore, dolje, postrance. Pod vodom čovjek postaje arkanđeo"                                                                                                                                                                                                               Jaques Yves Cousteau


Albert Falco i Jacques CousteauČovjekova želja da zaviri pod vodenu površinu stara je koliko i sam ljudski rod. Ronjenje kakvo danas poznajemo počelo je kada su francuski pomorski oficir J.Y.Cousteau i ing. E.Gagnane 1943. god. predstavili hidrostatski regulator "na zahtjev" nazvan "Aqua-Lung". Ronjenje s autonomnim ronilačkim aparatom (ARA) ili popularnije SCUBA ronjenje (eng. SCUBA- Self-contained Underwater Breathing Apparatus) kao oblik rekreacije, se počelo intenzivnije razvijati tek nakon osnivanja svjetske ronilačke konfederacije CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques -World Underwater Federation) u Europi (Monaco, 1959.) i američkog pandana, nacionalnog udruženja ronilačkih instruktora NAUI (National Association of Underwater Instructors) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD, 1959).

Razvojem ronilačke industrije i usavršavanjem ronilačke opreme stvorila se potreba od strane proizvođača da poduči krajnjeg kupca kako sigurno koristiti istu. Iz te potrebe izrastao je instruktor ronjenja. Do tada je ronjenje bilo moguće samo u vojnim okvirima ili su ga prakticirali hrabri pojedinci ispitujući vlastite mogućnosti često s neželjenim posljedicama.

U Europi  se amatersko ronjenje razvijalo kroz nacionalne saveze koji su okupljali ronilačke klubove, dok su u SAD potaknuti proizvođačima ronilačke opreme, krenuli u komercijalnom smjeru pa je nastao niz neovisnih ronilačkih asocijacija privatnog karaktera koje su školujući i okupljajući instruktore te poslujući uz dobit pokrenule novi hit, novi unosan turistički "boom"- rekreativno ronjenje.

manta divingPopularizacijom amaterskog ronjenja i porastom broja onih koji su nalazili užitak u rekreativnom ronjenju, rastao je i broj onih čiji su interesi nadilazili rekreativno ronjenje. Privučeni dubokim olupinama i neistraženim potopljenim spiljama, željeli su roniti dublje i ostajati duže. Za takva ronjenja standardna oprema postajala je neadekvatna, pa je i ronilačka industrija, preuzevši tehnologiju namijenjenu vojsci i profesionalcima, počela pratiti njihove potrebe.Ubrzo su se formirale grupe iskusnih ronioca koje su razvile specijalizirane metode treninga i pomaknuli granice sportsko-rekreativnog ronjenja.
Zbog kompleksnije opreme i treninga , a ponajviše zbog korištenja medija za disanje drugačijeg od običnog zraka, odnosno korištenja tehničkih plinova prozvani su "tehnički" ronioci, a amatersko ronjenje podijeljeno je na dvije vrste, i to na "rekreativno ronjenje" i na "tehničko ronjenje".

Prva "tehnička" asocijacija je internacionalna asocijacija nitrox ronilaca IAND (International Association of Nitrox Divers; SAD, 1985.g.), čiji je osnivač, Dick Rutkowski , preuzeo program ronjenja s nitrox-om (nitrox - medij za disanje, svaka mješavina dušika i kisika, u ovom slučaju s postotkom kisika većim od 21%) razvijen za vrijeme dok je kao direktor ronilačkog programa radio za nacionalnu administraciju za oceane i atmosferu NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Nakon što mu se pridružio iskusni profesionalni ronilac i jedan od osnivača nacionalne asocijacije za špiljsko ronjenje NACD (National Association for Cave Diving; SAD, 1969.g.) Tom Mount asocijacija mijenja naziv u internacionalnu asocijaciju nitrox i tehničkih ronilaca IANTD (International Association of Nitrox and Technical Divers; 1992.g.).
Zadnjih desetak godina među roniocima se proširila "groznica" tehničkog ronjenja, pa su se i neke popularne "rekreativne" asocijacije pomalo prilagodile tržištu i razvile, odnosno preuzele, metode obuke i za tehničko ronjenje uglavnom angažiravši iskusne instruktore na polju tehničkog ronjenja.

U svijetu danas egzistira "more" ronilačkih organizacija koje traže svoje mjesto pod suncem, ali samo nekolicina ima globalnu kvalitetu. Tako i u Hrvatskoj imamo našu domaću "mudrost" u obliku ADRIA asocijacije.

Ovo su neke od njih (abecednim redom):
•    American Canadian Underwater Certifications (ACUC)
•    American Nitrox Divers International (ANDI)
•    British Sub-Aqua Club (BSAC)
•    Comhairle Fo-Thuinn (CFT)
•    Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS)
•    Fédération Française d'Études et de Sports Sous-Marins (FFESSM)
•    Federazione Italiana Attività Subacquee (FIAS)
•    Federación Española de Actividades Subacuáticas (FEDAS)
•    Global Underwater Explorers (GUE)
•    International Association for Handicapped Divers (IAHD)
•    International Association of Nitrox and Technical Divers (IANTD)
•    International Diving Educators Association (IDEA)
•    Israeli Diving Federation
•    National Association for Cave Diving (NACD)
•    National Academy of Scuba Educators (NASE)
•    National Association of Underwater Instructors (NAUI)
•    Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB)
•    Professional Association of Diving Instructors (PADI)
•    Professional Diving Instructors Corporation International (PDIC)
•    The Sub-Aqua Association (SAA)
•    Scuba Diving International (SDI)
•    Scuba Educators International (SEI)
•    Scottish Sub Aqua Club (SSAC)
•    Scuba Schools International (SSI)
•    United Diving Instructors (UDI)
•    Unified Team Diving (UTD)

U principu sve asocijacije podučavaju istu građu, ali je bitna razlika u podršci instruktoru te pristupu potencijalnom roniocu, tj. polazniku tečaja. Kvaliteta gradiva je kod svih podjednaka, ali su neke puno bolje "upakirane", te su im materijali mnogo privlačniji i zanimljiviji, imaju mnoštvo popratnih edukacijskih pomagala (video i interaktivni sadržaji), marketinški su puno eksponiraniji, pa je kod istih i ukupan broj školovanih ronioca u svijetu znatno veći, a samim tim i prihodi.
padi chartZbog velikog izbora asocijacija budućem roniocu teško se odlučiti koju da odabere. S obzirom da sve imaju isti krajnji ishod - obučenog ronioca, a sve asocijacije uglavnom prepoznaju i priznaju jedna drugu te je moguće početi obuku po jednoj, a nastaviti po drugoj, jedino bitno, ako zanemarimo "ambalažu", je na kraju instruktor. Radi konkurentnosti na tržištu instruktori danas često zastupaju više organizacija, što ujedno podiže kvalitetu same obuke pošto kod svake asocijacije na novo prolaze kroz provjeru znanja. Jedini problem za polaznika moglo bi predstavljati postojanje materijala na hrvatskom jeziku samo kod nekolicine asocijacija, naročito za napredne i instruktorske kategorije, iako vjerujem da edukacija na nekom od svjetskih jezika u 21. stoljeću ne bi trebala predstavljati problem.

S razlogom ne želim isticati prednosti i mane pojedinih organizacija, ali iz osobnog iskustva mogu reći, iako se nadam da stvari idu na bolje, da je razlika u pristupu edukaciji instruktorskih kategorija velika, što se u konačnici manifestira i na polaznike tečaja za početne kategorije.

Na vama je da odaberete s kim započeti ovu nezaboravnu avanturu, koja vas vodi u jedan novi, drugačiji svijet ispod površine plavog planeta.

I vjerujte mi, neće vam biti žao.