Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Višestruki hrvatski rekorder uređuje ronilački centar

veljanoVišestruki hrvatski rekorder u ronjenju na dah Komižanin Veljano Zanki uz pomoć obitelji i prijatelja u Komiži, u uvali Jurkovica, uređuje ronilački centar koji bi trebao biti otvoren do svibnja 2015. godine. - Još kao malen počeo sam roniti, maštajući kako ću jednog dana otvoriti ronilački centar. I taj se dan napokon bliži. Uz ronjenje na dah, planiramo nuditi i ronjenje s bocama. Sve je to nekako vezano uz moju ronilačku karijeru i ovaj ronilački centar vidim kao budući izvor sufinanciranja, jer danas je jako teško živjeti od ronjenja na dah. Komiža posljednjih godina postaje meka za ronjenje s najatraktivnijim lokacijama, a naš ronilački centar zvat će se DIVING B17, upravo po američkom zrakoplovu koji se srušio u more u blizini rta Polivalo – priča Zanki.

U realizaciji projekta najviše mu pomaže otac Andro i prijatelji, a kako nam je rekao, ima i veliku podršku svojih sugrađana. Osim ronjenja na dah i ronjenja s bocama, Veljano se namjerava specijalizirati za tehničko ronjenje.

O planovima za obaranje novih rekorda kaže:

- Spremam se za sljedeću sezonu, moram još puno raditi. Ušao sam u najbolje godine, trebam stisnuti zube i pokušati ostvariti još poneki rekord. Pokušat ću organizirati i pomoći nekim drugim kolegama obaranje rekorda.

Zanki je pri zaronu s bocama vlastitom pogreškom “zaradio” šum u uhu, zbog čega je morao propustiti prošlu sezonu.

Naročiti žali za propuštenim Svjetskim prvenstvom, jer su postojali realni izgledi za osvajanje ekipne svjetske titule drugi put zaredom:

- Možda je dobro da malo zakočim, da se dobro odmorim i da pripremim ronilački centar za otvaranje. U međuvremenu sam diplomirao elektrotehniku i, evo, s uhom je puno bolje i već se spremam za veliko ronilačko natjecanje koje će se održati u Dubaiju u ožujku 2015. godine. I moji kolege muku muče s poslom, situacija je teška. Ja sam se odlučio uletjeti u turizam i ronjenje te mislim da će sve biti dobro – optimist je Zanki. (Bogoljub Mitraković, Slobodna Dalmacija)