Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Dragor Lux Ronilačke Igre

grupnaJedinstveni ronilački događaj ne samo u zemlji već i u široj regiji. Tako bismo ukratko mogli opisati Dragor Lux Ronilačke Igre održane 1. lipnja 2013. godine na otoku Pagu, točnije, u poznatom kampu Šimuni u Šimunima. Radilo se o događaju koji je spojio ronjenje, zabavu i ugodno druženje velikog broja ronioca, ali i neronioca. Bilo je tu ponešto za svakoga, prije svega, svi natjecatelji su se mogli natjecati u četiri podvodne discipline: podvodnoj orijentaciji, podvodnoj fotografiji, gađanju u podvodnu metu i plivanju perajama. Te subote okupljanje je počelo rano ujutro u 9 sati u ronilačkom centru FOKA koji je partner u organizaciji događaja. U rano jutro kiša je pljuštala i vrijeme je bilo stvoreno za sve samo ne za ronilačke igre, ali izgleda da se netko gore ipak smilovao i vrijeme se ubrzo razbistrilo. U centru FOKA svi natjecatelji su se registrirali i dobili službene majice Igara.Zatim je uslijedila grupna fotografija i dogovor oko rasporeda disciplina, i Igre su mogle početi.
Prva disciplina na redu bila je natjecanje u plivanju perajama za sve koji su morali zadovoljiti samo jedan uvjet, a to je da znaju – plivati. Ova disciplina bila je uistinu najjednostavnija, ali ništa manje zahtjevna i zasluženo prvo mjesto odnio je kolega ronioc iz Koprivnice Vladimir Šoštarić, član ronilačkog kluba Drava.
Pripreme za orijentacijuUslijedila je podvodna orijentacija namijenjena certificiranim SCUBA roniocima koji su organizirani u timove od po dva ronioca, koristeći se kompasom, morali doći do određene točke pod vodom i vratiti se nazad u što kraćem roku. Igra se možda čini jednostavnom ali zapravo je izrazito zahtjevna. Timovi od po dva ronioca snalazili su se uz pomoć kompasa, a najbrži su bili ronioci iz Koprivnice Filip Nestić i Vladimir Šoštarić koji su za nešto malo više od 4 minute uspjeli obaviti uspješno zadatak. Za nagradu su osvojili Suunto D4i iMares regulator Prestige 12S. Drugi u ovoj kategoriji bili su Krešimir Jagarić i Goran Sarajlić koji su osvojili Santievo pododijelo, odnosno, parkirne senzore Auto Hrvatske. Za razliku od orijentacije, podvodna fotografija natjecanje je za sve umjetničke duše koje su svojim podvodnim foto aparatom ovjekovječili ljepote paškog podmorja. Natjecanje se održalo u dvije kategorije: SLR foto aparati i digitalni foto aparati. U ovoj disciplini bila je najveća konkurencija, snage su odmjeravali podvodni fotografi iz cijele Hrvatske. Slikalo se i makro i mikro, a fotografije je ocjenjivao žiri sastavljen od predstavnika Kampa. Pobjednik u disciplini DSLR bio je Dalibor Andres iz Siska koji je osvojio Apeksov regulator Tungsten, a slijedio ga je Damir Zurub iz Zagreba koji je osvojio ronilački kompjuter Mares Puck i Marko Baričević s osvojenim nožem Force Nano i torbom Cruise Backpack dry. U disciplini kompakt pobjedu je odnijela mlada Loriana Marović koja je osvojila KOMPAKT -MARES KOMPJUTER PUCK PRO, a druge dviej pobjede odnijeli su Patricija Scheil i Neven Pintarić s osvojenim oktopusom MaresPrestige i lampom Mares EOS3.

Dobitnik Suunto DX Dobitnik Carbo Sub Dobitnici fotografi

Podvodni ribolov okuplja rastući broj poklonika i iz tog razloga osmišljena je igra za podvodne ribolovce koja je ekološki prihvatljiva, a to je gađanje podvodnom puškom u podvodnu metu. Podvodna meta bila je pričvršćena na morsko dno, a pucanje su nadgledali predstavnici organizatora.  I ova disciplina se doimala jednostavnom na prvi pogled no bilo jepotrebno osim ronjenja na dah imati i mirnu ruku i to pod vodom što nije bio nimalo lak zadatak. Nagrada Suunto D6i otišla je u Split roniocu Duji Bulaji, a druge dvije nagrade bile su jednako vrijedne puška Pathos Saragos koju je osvojio Nikola Štorga i karbonske peraje Carbo Sub koje su pripale Lovri Nikitoviću.

Dobitnica Scuba Life pretplata Dobitnik Pathos Saragos Dobitnik Apeks Tungsten

Kako neronioci ne bi bili zanemareni, za njih je pripremljeno natjecanje u nadvodnoj fotografiji, pa su se tako mogli natjecati svojim snimkama pripreme natjecatelja, scena na plaži i ljepota jadranskog mora. Nagrada za ovu disciplinu bila je početnički tečaj ronjenja, a osvojila ju je Antonela Borovčić

Dobitnik Suunto D4i RC Foka Dobitnik Suunto D6i

Obzirom da se radilo o natjecanju, bile su predviđene i senzacionalne nagrade. Fond nagrada bio je izuzetno velik pa su tako natjecatelji mogli osvojitivrhunske ronilačke kompjutere kao što su Suunto D4i, D6i i DX, ronilačke regulatore Apeks Tungsten i Mares, pododijelo Santi, oktopus Mares Prestige, ronilački kompjuter Mares Puck, maske Mares X-VU i X-VISION, foto aparat Canon D 20 i Nikon COOLPIX S30, podvodna puška PATHOS SARAGOS, godišnju pretplatu na Scuba Life, vodootporne torbe, tečajeve ronjenja u ronilačkom centru Foka, karbonske listove Carbosub, parkirne senzore koje je darovala Auto Hrvatska i još mnoge druge zanimljive nagrade. Nagrade nisu dobili samo najbolji natjecatelji, već su baš svi sudionici Igara sudjelovali u nagradnoj tomboli i imali priliku nešto osvojiti. Najvrijedniju nagradu Suunto DX osvojio je u tomboli Zoran Tulezi iz Bjelovara.

Testiranje opreme Santi Plaža

Osim ronilačkih igara, svi sudionici imali su priliku testirati ronilačku opremu najpoznatijih i najkvalitetnijih proizvođača današnjice. Na raspolaganju su im bili regulatori Apeks, ronilački kompjuteri Suunto, suha odijela Santi, podvodni skuteri X scooters kao i cjelokupni asortiman ronilačke opreme Mares.Dragor Luxovi instruktori odgovarali su spremno na sve  upite i demonstrirali kako upotrijebiti opremu i poboljšati svoje ronilačke vještine.

Natjecanje za Suunto DX Koncert Koncert publika

Najzabavniji dio dodjele nagrada bile su razne igre u kojima su sudionici odmjeravali snage kako bi se odlučilo o krajnjem pobjedniku kao što su brzo puhanje brašna iz tanjura, ciljanje boce s olovkom zavezanom oko struka, ispijanje pive na slamku u položaju skleka, plesanje s balonom kojeg je trebalo probušiti tijelima i još niz smiješnih igara.
Poanta ovog jedinstvenog događaja bila je prije svega zabava i druženje, pa je nakon cjelodnevnih aktivnosti organizirana gala večera za sve natjecatelje i dodjelavrijednih nagrada, aza veličanstveni kraj pobrinuli su se momci iz grupe The Beat Fleet koji su održali koncert pred dupkom punom publikom. TBF je sve počastio svojim najboljim hitovima na što se publika oduševljeno rasplesala a kasnije je zabava nastavljena do 2-3 sata unoći. Bio je to događaj za pamćenje i želja organizatora je, kako kažu, da postane tradicija.