Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Nove medalje na Europskom prvenstvu

reprezentacijaHrvatske natjecateljice u ronjenju na dah Karla Fabrio Čubrić i Katarina Turčinović osvojile su srebrnu medalju u disciplini dinamika na 3. otvorenom europskom prvenstvu u ronjenju na dah po federaciji CMAS koje je jučer završeno u Antalyji (Turska). U finalu ove najatraktivnije discipline čak tri natjecateljice ostvarile su isti rezultat sa preronjenih 200 metara što je značilo drugo mjesto. Tako su naše Katarina Turčinović i Karla Fabrio Čubrić podijelile drugo mjesto, odnosno srebrnu medalju, s ruskom natjecateljicom. Prvo mjesto s oborenim svjetskim rekordom ostvarila je talijanska natjecateljica.

Hrvatsku reprezentacija u ronjenju na dah činili su osim Karle Fabrio Čubrić i Katarine Turčinović Goran Čolak, Veljano Zanki, Božidar Petani i Lidija Lijić Vulić.

Natjecanja su se odvijala u tri discipline: Jump Blue (dinamika s perajama na dubini od 10 metara), statika (zadržavanje daha u mirovanju) i dinamika (ronjenje u daljinu).

U finale dinamike plasirao se osim Karle Fabrio Čubrić i Katarine Turčinović i aktualni svjetski rekorder Goran Čolak, ali on na kraju nije nastupio zbog bolesti.

U ranijim natjecanjima u disciplini Jump Blue Lidija Lijić Vulić osvojila je srebrnu medalju, sa 156 preronjenih metara, što je bilo samo 2m manje od svjetskoga rekorda kojeg je ostvarila talijanska natjecateljica koja je osvojila zlatnu medalju, dok je Karla Fabrio Čubrić osvojila brončanu medalju sa 155 preronjenih metara.

U jakoj muškoj konkurenciji Veljano Zanki je zauzeo 5. mjesto, Goran Čolak 6. mjesto, dok Božidaru Petaniju, koji je napravio uron dovoljan za rušenje svjetskoga rekorda, zbog nesvjestice prilikom izrona rezultat nije priznat, a prema pravilima ronilačkih natjecanja izgubio je pravo natjecanja u ostalim disciplinama (statika i dinamika).

U disciplini statika (zadržavanje daha u mirovanju) Katarina Turčinović zauzela je četvrto mjesto, Karla Fabrio Čubrić peto, Lidija Lijić Vulić šesto kao i Veljano Zanki u muškoj konkurenciji.