Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Goran još jednom za Guinnessa

livwZa točno 39 sekundi više, sinoć je na Viru srušen dosadašnji Guinnessov rekord u ronjenju na dah, koji je iznosio 22 minute i 22 sekunde. U disciplini s prethodnim disanjem čistog kisika, ronilac Goran Čolak izdržao je pod vodom pune 23 minute i 1 sekundu te je time još jednom upisao svoje ime u Guinnessovu knjigu rekorda, u neslužbenoj disciplini statika apnea 02, ali i oduševio sve prisutne posjetitelje sinoćnjeg spektakla na Viru. Iako je Goran Čolak hrvatski i svjetski rekorder te profesionalac u ovakvim podvizima, to svakako nije umanjilo riskantnost. Dobra priprema i koncentracija ključni su faktori Goranovog uspjeha.

- Negdje oko polovine vremena shvatio sam da će sve biti ok i odradio sam zaron do kraja, govori Goran. Kroz glavu mi je prolazilo što ću reći ako ne uspijem, smišljao sami zgovore, kazao je odmah po izlasku iz bazenu nasmiješeni Čolak. Prva emocija je olakšanje, a onda dolazi taj osjećaj silne sreće. Poznato je da su svi ronioci zaljubljeni u morske dubine i dupine no ja, iskreno, sve to gledam kao sport. Živim za onaj trenutak kad izronim i tada znam da sam pobijedio cijeli svijet, za 30 sekundi tog osjećaja, a onda sve ispočetka. I ne, nije me strah, strah me jedino da neću uspjeti – kazao je Goran Čolak, kojemu su tijekom pothvata pomagali ronioci predvođeni trenerom Ivanom Drvišem, prateći njegovo disanje i puls koji je pri zaronu drastično usporio na svega 30 otkucaja u minuti.

colakRekao je da mu zaron ovog puta nije bio toliko fizički naporan, ali ga je psihički iscrpio. ­ Osjećam da još nisam ni blizu granice do koje mogu ići – izjavio je, najavljujući da će pokušati doseći čak 25 minuta ispod površine vode. Svoju pobjedu posvetio je Viranima, odakle su njegovi roditelji i gdje je kao dječak napravio svoje prve zamahe u moru pa i zarone. Osim što je višestruki prvak, Goran je ujedno i ambasador projekta "Pogled u plavo" nastoji promovirati ljepote hrvatskog podmorja, ronjenje i ronilačke lokacije kao atraktivnu turističku ponudu Hrvatske, a cijeli se spektakl odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Pritom, sav prihod od ovog događaja namijenjen je stradalima u katastrofalnim poplavama u Slavoniji.