Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Čolak i Zanki sjajni u Dubaiu

veljanoIz dalekog i egzotičnog Dubaija stigla nam je lijepa vijest da su hrvatski ronioci Goran Čolak i Veljano Zanki osvojili sjajno 2. i 3. mjesto na FAZZA Free diving championship Dubai 2014 u disciplini statika (držanje daha u bazenu). Kako je sam Zanki za Index rekao, riječ je o natjecanju koje je prepoznatljivo po bogatim nagradama koje dijeli vladar i po pravilima koje donosi princ. Prinčeva obitelji je prije devet godina utemeljila ovo nadmetanje, a sada ga podupire princ od Dubaija, 32-godišnji prestolonasljednik Hamdan bin Mohammed, i sam vrsni sportaš.

A samo Fazza nadmetanje obuhvaća razne sportove kao što su ronjenje, gađanje glinenih golubova, sokolarstvo, utrke konja, bacanje puške u zrak te se sve u stvari naslanja na njihovu nomadsku prošlost. Inače, natjecanje u statičkoj apneji na ovom događaju nešto je drugačije od uobičajene prakse plutanja na površini. Naime, model natjecanja izrađen je prema predlošku izvorne tehnike lovaca na bisere pa se od natjecatelja zahtjeva da dah drže na četiri metra dubine pridržavajući se za uže.

Hrvatsku su predstavljali Goran Čolak, Bruno Šegvić i Zanki među četrdesetak stranih natjecatelja iz 15 zemalja, a i brojna djeca koja su nastupala imala su svoje prvenstvo. Sve su discipline bodovane u tri kategorije: posebno stranci, posebno domaći i posebno djeca, a hrvatski predstavnici nastupili su u disciplini statika, odnosno zadržavanje daha u bazenu.

To je jako zahtjevna disciplina u kojoj su natjecatelji  u stalnom stresu uoči nastupa. Kad se natjecatelja prozove on ima pet minuta za skok u bazen i držanje daha, sve to bez maske, štipalice za nos, sata ili odjela. Također, natjecatelje nitko ne smije dirati ili pridržavati pod vodom što su posebna pravila vezano isključivo samo za ovo natjecanje u svijetu ronjenja.

U finalu je Bruno Šegvić zauzeo sedmo mjesto, Goran Čolak drugo, a Veljano Zanki treće.
Što se tiče planova za ovu godinu Zanki kaže: "Planovi za ovu godinu plan je da Goran i ja odemo na pripreme u 5-om mjesecu u Egipat, zati obaranje rekorda u Komiži u 7-mom mjesecu.
Najbitnije sljedi u rujnu na Sardiniji AIDA svjetskom ekipnom prvenstvu gdje ce hrvatska reprezentacija pokusati obraniti naslov svjetskih prvaka iz Nice i naravno šlag na kraju u 11-om mjesecu najprestiznije natjecanje koje se odrzava na Bahamima i nadmetanje s najboljim roniocima svijeta". (index)