Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Veljano Zanki rutinski odradio 100 metara i postavio novi rekord

CWT-3Dvadesetosmogodišnji Komižanin Veljano Zanki, višestruki hrvatski rekorder u ronjenju na dah, popravio je svoj i hrvatski rekord u disciplini CWT, zaronivši danas na dubinu od 100 metara, deset metara više nego 14. rujna 2012. godine u Nici (Francuska) na ekipnom svjetskom prvenstvu sa kojega je donio zlato za Hrvatsku. Već godinama Veljano naporno trenira a ovo ljeto se posebno pripremao za ovaj zaron, skoro svakodnevnim odlascima u dubine, dvije nautičke milje jugoistočno od rta Stupišća kraj Komiže, što smo preko podvodnog redovno objavljivali i pratili svaki njegov napredak u dubinu. Na istom mjestu je 7. rujna ove godine zaronio na 100 metara, ali je prilikom izranjanja „zaboravio“ skinuti masku s lica, pa suci nisu mogli priznati rekord. Ovaj put sve je bilo po propisima, usprkos snažnoj morskoj struji koja je otežavala zaron, nakon čega je cijeli tim odahnuo, te se sada mogu posvetiti narednom zadatku, što je ustvari puno veći izazov od obaranja granice od 100 metara na Jadranu, a to je mogući odlazak na +110 metara dubine u prirodnom fenomenu Dean's blue hole na Bahamima. Veljano se ronjenjem aktivno bavi od 2006.godine, a od 2007.godine član je KŠR Split. Veliku pomoć u pripremama i u obaranju rekorda Zankiju je pružio komiški ISSA Diving Center i mlađi kolega Jakov Smolić. Međunarodni AIDA suci bili su Loriana Marović i hrvatski rekorder u CNF disciplini Tomo Vrdoljak.

“Sto metara je bija plan i to sam odradija. Na treninzima sam to već nekoliko puta napravio, a ovo danas je bila i službena potvrda. Nastavljam s treninzima i pripremam se za nastup na Bahamima, na najprestižnijem natjecanju u ronjenju na svijetu u studenom ove godine, gdje ću pokušati ići još dublje“ izjavio je Veljano. Kod ronjenja sa konstantnim opterećenjem (CWT) ronilac zaranja i izranja koristeći peraje/monoperaju i/ili uz pomoć ruku, bez povlačenja po konopu ili promjene opterećenja. Dozvoljeno je jedno hvatanje za konop u cilju zaustavljanja zarona i početka izrona. Constant Weight je uz statiku i dinamiku s perajama jedna od tri discipline koje se uzimaju u obzir na međunarodnim ekipnim natjecanjima. Trenutni svjetski rekord je nedavno oboren od strane rusa Alexey Molchanova i iznosi 128 metara.

CWT-1-1 veljano

Na kraju moramo napomenuti da se sretnici mogu priključiti Veljanu na pripremama za naredno prestižno natjecanje Vertical Blue 2013 te tom prilikom organizira se trening camp i više AIDA tečaja ronjenja na dah i podvodnog ribolova tijekom listopada u Komiži na otoku Visu. Trening camp (tečaj ronjenja i podvodnog ribolova) osim Veljana držati će i rekorder Slovenije i AIDA instruktor Samo Jeranko. U cijenu je uključen smještaj, tečaj ronjenja na dah i tečaj podvodnog ribolova na Visu ili Biševu, Svecu (zavisi od vremena). Više informacija možete dobiti na mobitel 091 766 14 15 ili email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..