Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Goran Čolak će pokušati srušiti Guinnessov rekord u zadržavanju daha

statikaOpće je poznato da je Hrvatska dom mnogih velikih sportaša, ali u moru velikih sportova Hrvatska briljira i u nešto manje razvikanom sportu, ronjenju na dah. Ponos za Hrvatsku svojim rekordima u ovom sportu potpisuje fantastični Goran Čolak. Od 2009. godine, kada je po CMAS-u postao svjetski prvak i svjetski rekorder u tada zajedničkom događaju s AIDA-om, najjačom ronilačkom organizacijom u svijetu, nije prestao rušiti rekorde, one domaće ali i one svjetske. Tako 2011. na AIDA Svjetskom prvenstvu osvaja dva zlata i jedno srebro, zlato u DYN (dinamici s perajama) gdje ruši i svjetski rekord, srebro u DNF (dinamici bez peraja) i zlato u STA (statici).

Na posljednjem svjetskom bazenskom prvenstvu u ronjenju na dah – AIDA koji se održao u Beogradu krajem lipnja ove godine, Goran Čolak je opravdao titulu najboljega. S rezultatima od preronjenih 206m bez peraja, 281m s perajama i zadržavanju daha na 8:59 minute uspio je, po prvi put u povijesti ovog sporta, odnijeti kući sve 3 zlatne medalje! Pored toga, Goran je uspio i po ukupnom zbroju bodova zauzeti prvo mjesto svih vremena ostavljajući Novozelanđanina Davea Mullinsa i Nijemca Toma Sietasa iza sebe. Danac Stig Severinsen i Rus Alexey Molchanov također su ostali bez svojih vodećih titula tako što je Goran uspio skupiti najveći broj zlatnih medalja sa Svjetskih prvenstava te svih medalja općenito.

Goran ne staje pa se tako trenutno nalazi u ruskom gradu Kazan gdje je sudjelovao na II CMAS svjetskom natjecanju koje je upravo danas (9.8.) završeno. Ponovno je najuspješniji muški natjecatelj na prvenstvu s osvojene 3 medalje iz sve 3 discipline, ovoga puta jedna brončana (statika) i dvije srebrne (dinamika s i bez peraja).

"Nakon nedavnog AIDA Svjetskog prvenstva u Beogradu bilo je za očekivati da će mi forma biti u silaznoj putanji jer sam za to natjecanje tempirao formu te osvojio tri zlata. Ipak nisam u potpunosti zadovoljan rezultatima s CMAS prvenstva i mislim da sam dinamiku bez peraja trebao bolje odraditi. Ponekad je potrebno i malo sreće, koja je ovog puta izostala. Definitivno nije pomogla ni odluka HRS-a (Hrvatski ronilački savez) koji je ponovno na veliko natjecanje reprezentaciju poslalo bez trenera (Ivan Drviš) što je sigurno utjecalo na rezultate mene i reprezentacije općenito", izjavio je Goran Čolak nakon posljednjeg natjecanja u Kazanu.

Spektakl na glavnom zagrebačkom trgu!

Na jesen, 28.9. Goran ima u planu svojom vještinom počastiti i zagrebačku publiku kada će pokušati srušiti Guinnessov rekord u zadržavanju daha na čistom kisiku. Trenutni rekord drži Nijemac Tom Sietas, a iznosi 22 minute i 23 sekunde. Događaj bi trebao zauzeti mjesto na središnjem zagrebačkom trgu Bana Jelačića kada Čolak planira zadržati dah pune 23 minute!

Više od 30 oborenih nacionalnih CMAS i AIDA rekorda te HOO nominacija za sportaša godine tri puta za redom Gorana Čolaka zaista stavlja na posebno mjesto ljestvice najboljih hrvatskih sportaša u povijesti. Vjerujemo da ni rezultati s trenutnog CMAS natjecanja u Kazanu neće razočarati!
(Sportski.net/K.Jurić)