Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Kratka povijest AIDA Hrvatska

2001. - prve AIDA rezultate kao hrvatski državljani ostvaruju Melita Adany, Ana Karlaš i Željko Vedriš

Listopad 2001. - po prvi puta ronioci na dah iz Hrvatske predvođeni voditeljem ekipe Kristijanom Curavićem sudjeluju na ekipnom AIDA Svjetskom prvenstvu

Lipanj 2003. - Melita Adany, Ana Karlaš, Željko Vedriš, Vedran Jutronić i Elvis Dombaj osnivaju sa sjedištem u Rijeci udrugu AIDA Hrvatska kao punopravnu članicu AIDA International

Svibanj 2004. - prvi AIDA instruktori u Hrvatskoj postaju Joško Meter, Boris Jurić, Marko Kleončić i Damir Detić

Lipanj 2004. - održan prvi AIDA tečaj u Hrvatkoj, prvi obučeni AIDA ronioci na dah postaju Domagoj Popić, Dean Luka Domikulić, Teo Ban, Stipica Balić, Denis Stručić i Martin Pekić

Svibanj 2005. - prvi AIDA međunarodni suci iz Hrvatske postaju Marko Kleončić i Damir Detić

Srpanj 2005. - organiziran prvi službeni trening u Hrvatskoj s ciljem verifikacije postizanja preduvjeta za nastup na AIDA Svjetskom Prvenstvu

Rujan 2005. - po prvi puta udruga predstavljena javnosti na internetu na vlastitoj web stranici na adresi aida.hr

Listopad 2005. - donešeni interni Pravilnici i Postupnici koji detaljno određuju procedure i način rada udruge, formirana lista nacionalnih rekorda i lista nacionalnih AIDA rezultata te liste AIDA ronioca, instruktora i sudaca te održan seminar za nacionalne suce

Studeni 2005. - u suorganizaciji sa RK Submania održano prvo AIDA natjecanje u Hrvatskoj rangirano kao "A.I.D.A. National Competition with Guests - Intl. ranking" na kojem je sudjelovalo 29 natjecatelja iz 3 zemlje

Siječanj 2006. - registrirane promjene statuta, sjedišta i vodstva udruge donešene na skupštini održanoj u lipnju 2005.

Srpanj 2007. - prvi puta hrvatski natjecatelj osvaja medalju na AIDA svjetskom prvenstvu - Karla Fabrio osvaja dvije bronce u disciplinama dinamika i dinamika bez peraja na Svjetskom prvenstvu u Mariboru u Sloveniji.

Listopad 2008. - Veljano Zanki je u disciplini No Limit zaronio 101 metar i tako postao prvi Hrvat koji je zaronio u dubinu preko sto metara.

Studeni 2008. - Na izvanrednoj skupštini održanoj 23. studenog u Zagrebu, izabran je novi Upravni odbor AIDA HR u sljedećem sastavu: Karla Fabrio predsjednik, Melita Adany dopredsjednik, Goran Čolak tajnik, Vedrana Vidović član UO zadužen za edukaciju, Tomislav Sviličić član UO zadužen za natjecanja.

Travanj 2010. - Na Izvarednoj skupštini održanoj 21. travnja 2010. godine u Rijeci izabran je novi Upravni odbor AIDA HR u sljedećem sastavu: Melita Adany predsjednik, Mia Rizner dopredsjednik, Hrvoje Badurina tajnik, Vedrana Vidović član UO zadužen za edukaciju, Karla Fabrio član UO zadužen za natjecanja.

Ožujak 2011. - Na redovnoj skupštini održanoj 30.03.2011. godine u Rijeci izabran je novi Upravni odbor AIDA HR u sljedećem sastavu: Melita Adany predsjednik, Mia Rizner dopredsjednik, Vedran Jutronić tajnik, Vedrana Vidović član UO zadužen za edukaciju, Mario Žužić član UO zadužen za natjecanja.

Listopad 2011. - Goran Čolak, hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah je na AIDA Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah koje se od 07. do 16. listopada 2011. održavalo u Lignanu (Italija), postao svjetski prvak u diciplini DYN sa 273 metra te postavio novi svjetski rekord za tu disciplinu, viceprvak u disciplini DNF sa 194 metra a u disciplini STA je postao svjetski prvak sa rezultatom od 8:10 minuta. Dajana Zoretić je osvojila dvije brončane medalje u disciplinama DYN sa 200 metara i DNF sa 153 metara.

Rujan 2012. - Na AIDA Svjetskom ekipnom prvenstvu u Nici (Francuska) od 08. rujna 2012. do 16. rujna 2012. članovi Hrvatske reprezentacije : Veljano Zanki, Goran Čolak i Božidar Petani osvojili su 1. mjesto ekipno i tako postali ekipni svjetski prvaci. Na putu prema tronu pomogli su trener Ivan Drviš i fizioterapeut Velimir Kukas.

27.lipnja 2013. - Na Individualnom AIDA bazenskom Svjetskom prvenstvu u Beogradu (Srbija) u finalu dinamike bez peraja (DNF) Goran Čolak je osvojio zlatnu medalju i okitio se naslovom svjetskog prvaka sa preronjenih 206 m, dok je Vanja Peleš preronio je 200 m te osvojio srebro. U ženskom finalu Katarina Turčinović je srebrna sa 175 metara a Lidija Lijić Vulić je osvojila 5 mjesto sa 152 metra.

28.lipnja 2013. - Na Individualnom AIDA bazenskom Svjetskom prvenstvu u Beogradu (Srbija) u finalu dinamike sa perajama (DYF) Goran Čolak je osvojio zlatnu medalju i okitio se naslovom svjetskog prvaka sa preronjenih 281 metara te ujedno i postavio novi AIDA svjetski rekord. U ženskom finalu Katarina Turčinović je brončana sa 212 metara što je i novi Hrvatski rekord  a Lidija Lijić Vulić je osvojila 4 mjesto sa 204 metra što je bilo preko dužine hrvatskog rekorda.