Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

10. Submania Apnea kup

sub1U Zagrebu je 28. i 29. 11. 2014. na bazenu Utrina u organizaciji Ronilačkog kluba Submania, održan 10. Submania Apnea kup. Natjecanje je  provedeno po pravilima i standardima AIDA-e i po CMAS pravilima. Natjecatelji i natjecateljice nastupili su u tri bazenske discipline: Statika, Dinamika s perajama i Dinamika bez peraja, s tim da su natjecatelji odabirali po kojoj asocijaciji će nastupiti. Sudjelovalo je 21 natjecatelja od toga 7 ženskih i 14 muških apneaša. Za većinu natjecatelja sezona bazenskih disciplina je tek završila i pred početak je nove natjecateljske sezone, pa se postignuti rezultati mogu smatrati izvrsnim. Katarina Zubčić je potvrdila da je trenutno jedna od najboljih svjetskih apeašica te je  izjednačila je hrvatski rekord u statici s rezultatom od 5 minuta i 55 sekundi. U disciplini Dinamika bez peraja u ženskoj konkurenciji pobijedila je Katarina Zubčić (150 m) ispred Sanje Gigović i Mirele Šmajgl. U muškoj konkurenciji (DNF) pobijedio je Mako Moretti s rezultatom od 156,70 metra, ispred bugarskog natjecatelja  Danaila Edreva  i Vanje Peleša iz RK Submania koji su podijelili drugo mjesto s preronjenih 150 m.

sub4 sub2

Katarina Zubčić s državnim rekordom u disciplini statika bila je ispred natjecateljica s odličnim rezultatima Andree Andijanić (5:26) i hrvatske natjecateljice iz RK Submania Mirele Šmajgl koja je imala rezultat 5:22. U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Danail Edrev (6:13) ispred hrvatskih natjecatelja Roka Gracina (5:53) i Marka Morettija (5:03). Dominaciju u ženskoj konkurenciji potvrdila je Katarina Zubčić i u disciplini dinamika s perajama gdje je preronila 200 metara. Druga je bila Sanja Gigović (150 m) ispred Mirele Šmajgl (126 m). U muškoj konkurenciji pobijedio je Danail Edrev (201 m), drugi je bio Matej Bergoč (199m) iz Slovenije, a treći Vanja Peleš sa preronjenih 175 m.

U ekipinom poretku prvi je DPS Zagreb ispred klubova Submania i RK Geronimo.

Ukupno najbolja apeašica je Katarina Zubčić ispred Mirele Šmajgl i  Gordana Delišimunović, dok je najbolji muški apneaš ovogodišnjeg Submania kupa Danail Edrev iz Bugarske ispred Marka Morettija i Roka Gracina.

Detaljni rezultati

Galerija slika

Glavni sponzori natjecanja su domaći proizvođač opreme za ronjenje DiveIn i partnerki jedriličaski klub Dobro more. Vrijedne nagrade natjecateljima osigurali su i Podrumi Krešić te trgovine ronilačke opreme Dragorlux i Apnos. Da se u organizacijskom smislu natjecanje odvija bez poteškoća pobrinulo se 30-ak vrijednih članova RK Submania, kao i pridruženo osoblje i sudačka ekipa. (submania.hr)