Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Jure Daić Zagrepčanima demonstrirao statičko ronjenje na dah

jureDanas je u paviljonu 10A Zagrebačkog Velesajma, u sklopu posljednjeg dana Sajma Nautike, Jure Daić, aktualni prvak i rekorder Slovenije u ronjenju na dah, demonstrirao zainteresiranima ronjenje na dah u disciplini statički apnea. Jure je bez daha izdržao 8 minuta i 3 sekunde. Demonstracija se održala u bazenu tvrtke Remax, promjera 6 metara, u sklopu projekta Pogled u plavo kojem je cilj promovirati Hrvatsku kao destinaciju ronjenja, ali i ronjenje kao sport na jedinstven i pristupačan način.Naime, svi zainteresirani imali su priliku okušati se u ovom adrenalinskom sportu uz kompletnu ronilačku opremu i uz kratki tečaj instruktora iz RK Geronima.

Gost tima Pogled u plavo, slovenski ronilac i inženjer Jure Daić, u lipnju ove godine namjerava oboriti svjetski rekord u dubinskom ronjenju kojeg drži Herbert Nitsch, a iznosi 107 metara. „Radi se o disciplini skandelopetra u kojoj ronioca bez ikakve opreme kamen povlači u dubinu, a na površinu ga izvlači brod s konopom za koji se ronilac drži. Moj cilj je zaroniti na dubinu od 111 metara. Najveći problem je hladnoća. Naime, na takvim dubinama temperatura iznosi oko 4 stupnja Celzijusa.

Također, radi se o velikom psihičkom naporu, stoga treba biti jako smiren, zaboraviti na probleme i ne razmišljati da bi stvari mogle krenuti po zlu“ – kazao je prije urona Jure Daić. Tim projekta Pogled u plavo, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, od 18. do 23. veljače promovirao je Hrvatsku i hrvatsku ponudu ronjenja na velikom minhenskom sajmu Slobodnog vremena i putovanja. Kao i na zagrebačkom sajmu, sudionici su imali priliku uz stručno vodstvo okušati se u ronjenju u nešto većem bazenu, promjera 10 metara u kojem je bila izložena podvodna izložba fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića.

Cilj cijelog projekta bila je promocija hrvatskog ronjenja i ljepota hrvatskog podmorja. Takva vrsta promocije i izložbe jedinstvena je u svijetu, a želja je da ovaj projekt postane prepoznatljiv i percipiran kao hrvatski. (Večernji list)