Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Herbert Nitsch - Prvi intervju nakon nesreće

herbertHerbert Nitsch je najbolji ronilac na dah na svijetu. Čovjek je to koji je držao dah preko 10 minuta i ronio dublje od 200 metara u No limit disciplini. Usprkos suvremenoj medicini, okuražio se oboriti vlastiti rekord, no umjesto rekorda zbilo se nešto što se nikad nikome nije dogodilo. 42 godišnji pilot iz Austrije, oborio je 31 rekord u nekoliko disciplina. Trenutni je svjetski rekorder u najekstremnijoj i najopasnijoj disciplini, no limit. No limit - Ronilac zaranja uz pomoć utega ("sleda"), a izranja metodom po svom odabiru. Najčešće je to balon ili ronilački prsluk. 2006. godine Herbert je na otoku Žirju postavio rekord u iznosu od 214 metara dubine. Prošle godine je planirao zaroniti 244 metara na otoku Santorini, Grčka. Doktori su mu savjetovali da ne roni tako duboko jer je to po saznanjima iz suvremene medicine nemoguć pothvat. Na dan obaranja dogodila se nesreća, te je ovo prvi intervju koji je ovaj ronilac dao nakon nesreće.

Što je zadnje čega se sjećaš u tom zaronu?
Ne znam. Prošli smo preko video snimki zarona puno puta tako da je moje sjećanje pomiješano sa tim snimkama. Ali možemo sa sigurnošću kazat kako je ono što mi se dogodilo nešto što se do tada nije nikome dogodilo.

Što se točno dogodilo prilikom tog zarona koji je trajao 4 minute?
Došao sam do 244 metara kako sam planirao. Kad sam se vraćao onesvijestio sam se na dubini od 100 metara.  Planirao sam se odvojiti od sleda, lagano izranjavat i stat na dubini od 10 metara još jednu minutu. I tom slučaju ništa mi se ne bi dogodilo. Ali kako sam se onesvijestio zbog prevelike doze dušika u krvi (doktori tvrde da se radilo o mjehurićima dušika koji se oslobađao iz krvi zbog promjene tlaka). U svakom slučaju, sled i onesviješteni Herbert izronili su do 10 metara dubine prebrzo. Sled se zaustavio stoga su me pomoćni ronioci morali spasiti od utapljanja jer sam bio vezan za sled.

vijestGledajući video možemo primijetiti da kad si došao sebi na površini, zaronio si nazad. Zašto?
Udahnuo sam čisti kisik i vratio se na 10 metara dubine zbog dekompresije. Otišao sam nesvjesno jer ronioci to jednostavno moraju obaviti. Zapravo se ne sjećam ništa u tih nekoliko minuta.

Iz medicinskog kuta gledišta, vjerojatno si imao moždani udar?
Nekoliko moždanih! Da skratim priču, zrak je 20 % kisik i 80 % dušik. Tijekom zarona, kisik u krvi se upotrebio a dušik se komprimirao. Ako prebrzo izroniš, dušik u krvi ekspandira kao šampanjac, što naravno nije dobro za nikoga. Mali mjehurići se formiraju u kapilarima i dok sam izranjao imao sam nekoliko moždanih udara.

Kakva je šteta od tih mjehurića?
Neki dijelovi mog mozga su mi zahvaćeni, na sreću radi se o dijelovima u kojima moja osobnost nije ugrožena. Iako sam daleko od osobe koja sam bio prije nesreće, i dalje imam karakter koji sam imao prije. Malo sam promijenjen izvana.

Neurološki poremećaji, poteškoće prilikom govora, izgubljena memorija, to su simptomi moždanog udara. Imaš li ti takve probleme?
Da, znam što se sve dogodi nakon moždanog, ali ja sam sada dobro i pronalazim druge načine komunikacije kada vidim da se ne mogu sjetiti riječi. Ako me pitate dva pitanja vjerojatno ću odgovorit na prvo i zaboravit na drugo. Znam koja mi je lozinka na kompjuteru, slučajno. A imena, zaboravio sam skoro svakome ime.

Svjetski rekord oboren na Žirju:

Što ti je sa pokretima?
Ponovo hodam i ne koristim kolica i štake. To je dobar napredak, ali i dalje je jako čudno jer se osjećam kao da su mi noge drvene. I ako se ne koncentriram noge mi se tresu. Kad trčim izgledam smiješno, nešto između hoda koze i plesa lambade.

U glasu ti se malo osjećaju posljedice?
Kad razgovaram brzo i koristim komplicirane riječi, to je prebrzo za moje moždane veze koje kontroliraju pokrete jezika. Zato ponekad zvučim kao pijanac. Začudo, engleski mi je puno lakše govoriti nego moj materinji njemački, ne znam zašto je to tako. I desna strana mog tijela je još uvijek dosta ograničena.

Jesi li dešnjak?
Da! Prolio bi sve kada bi pokušao sa desnom rukom uliti čaj u šalicu. Naučio sam pisati sa lijevom rukom. Desnom rukom mi rukopis izgleda kao učeniku prvog razreda osnovne škole. Uvijek prvo pokušam oprati zube sa desnom rukom ali završim sa lijevom.

http://www.redbull.com

Nastavak ubrzo…