Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Tomo Vrdoljak kreće dahom na olupine u Jadranu

1000Tomo Vrdoljak, aktualni rekorder u disciplini Constant Without Fins (CNF- ronjenje u dubinu bez peraja s konstantnim opterećenjem) u kojoj je  i pet puta obarao nacionalni rekord, inicijator je zanimljivog i jedinstvenog projekta "Dahom po tajne Jadrana". Projektom se javnost upoznaje s blagom koje skriva naše podmorje, kao i s ronjenjem na dah kao jednom izuzetno zahtjevnom sportskom disciplinom, koja svakako pomiče ljudske granice. Cilj projekta je zaroniti na dah, dakle oslanjajući se isključivo na vlastita pluća, na što više olupina na hrvatskom dijelu Jadrana te omogućiti upoznavanje javnosti s podmorskim olupinama i  skrenuti im pažnju na činjenicu da se na njih može zaroniti i bez upotrebe ronilačkih boca. Projekt je ujedno zamišljen kao prilika za promociju turizma u Hrvatskoj jer se cjelokupan pothvat dokumentira sa fotografskim i video zapisima koje će prerasti u knjigu i dokumentarni film po završetku projekta.

53bbcb39179942d173d2bc03Prije nekoliko dana Tomo Vrdoljak  zaronio je na svoju prvu planiranu  lokaciju i to  na jednu od najpoznatijih jadranskih olupina – "Baron Gautsch" obilježavajući i stotu obljetnicu njegovog potonuća. Tom prigodom, na olupinu  oko koje je podmorje bilo neuobičajeno bistro, Tomo je položio i vijenac za sve žrtve potonuća ovog broda a bilo ih je ukupno 177. Inače, "Baron Gautsch"  je zapadno od otočića Brijuni na otvorenom moru naletio na minu  te nestao ispod površine  potonuvši na pješčano dno. Do broda, koji se nalazi na dubini od 40 metara, Tomo je stigao bez problema praćen renomiranim podvodnim fotografima poput Danijela Frke, Dania Laszla, Marina Rakića te Damira Zuruba.

- Jadransko more krije brojne tajne potonulih brodova i zrakoplova, a svaka od tih tajni ima svoju zanimljivu priču. Kao što olupine imaju priču tako i ronjenje ima svoju, pa ako te dvije priče spojimo u jedno dobivamo projekt "Dahom po tajne Jadrana - objašnjava svoj projekt Tomo Vrdoljak, a nama ostaje pružiti iskrenu potporu ovoj inicijativi sa željom da  i sponzori prepoznaju ovaj entuzijazam i kvalitetu projekta. (Luka Kolovrat/Dalmacija News)

tomo tomo1