Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ronilačke torbe

torbaBez obzira da li idete na Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu, ili na jednostavni ronilački izlet, svoju opremu morate nekako ponijeti. Iako se o ovoj, naizgled nevažnoj komponenti i ne govori mnogo, ronilačka torba je svakako jednako važna stavka svake ronilačke opreme. Postoji svega nekoliko ključnih kriterija koje ronilačka torba mora zadovoljiti, te je svaki od njih jednako važan, a redoslijed u pravilu i ne postoji. Razlike od torbe do torbe su u nijansama, te sam mišljenja da je standard već odavno postavljen. Osim klasične torbe u koju nam stane gotovo sva oprema, proizvođači nude i torbe za ostatak opreme, poput podvodnih pušaka ili pak apnejaške mono peraje.

Patent

Jaki zubi, čvrsta plastika, nikako metal i što veća mogućnost otvaranja, bile bi neke osnovne karakteristike kada govorimo o patentnom zatvaraču na ronilačkoj torbi. Isti mora biti i jako dobro učvršćen, najčešće ušiven na samu torbu. Neki proizvođači nude i tzv. suhe patentne zatvarače. Radi se o posebnoj gumi koja se povlačenjem samoga zatvarača simultano zatvara, te na taj način u potpunosti eliminira prodor vlage u torbu. Slična je stvar i sa patentnim zatvaračem na suhom ronilačkom odijelu.

Ručke

Ako uzmemo u obzir da jedna prosječna ronilačka oprema ispuni kompletnu unutrašnjost ronilačke torbe, i ako pritom znamo da je ta ista oprema svakim prevaljenim metrom sve teža i teža, stavka o kojoj defi nitivno trebamo voditi računa su načini nošenja ronilačke torbe. Iako svaka ronilačka torba, kao i svaka druga, ima ručke, ovakav način nošenja je u pravilu najnezgodniji. Sva težina nam je u jednoj ruci, te, osim za pomicanje pune torbe, ronilačke ručke i nisu od velike pomoći. Opcija nošenja na leđima u obliku ruksaka definitivno predstavlja lakšu varijantu transporta, dok je vučenje po podu najlakši način. Naravno, uz preduvjet da torba ima i kotačiće.

Volumen

attack-titanČak i u slučajevima najjednostavnijeg ronilačkog izleta, a da ne spominjem opciju višednevnog podvodnog ribolova, ili pak planiranog urona tehničkog ronioca, kada je za transport doslovce potreban kombi, volumen ronilačke torbe itekako dolazi do izražaja. Najčešće se radi o volumenu od cca 100 litara, što u prijevodu znači da će nam u jednu takvu torbu bez problema stati cjelokupna ronilačka oprema, uključujući i kompenzator plovnosti, ukoliko se bavimo autonomnim ronjenjem. Ukoliko ste podvodni ribolovac, u spomenutu torbu ćete također bez problema pospremiti sve potrebno, a pažnju treba posebno obratiti na smještanje peraja. S obzirom da su apnejaške ronilačke peraje minimalno duge 85 cm, a mogu biti i 95 cm, potrebno je da i torba bude toliko duga. Trgovine u kojima ćete pronaći ronilačke torbe, prodaju i ostalu ronilačku opremu, pa svakako savjetujem da sami prije kupnje obavite test smještaja peraja. Ukoliko vam nije važno ili jednostavno ne želite držati peraje unutar ronilačke torbe, veliki broj modela sadrži bočno remenje koje upravo služi za prihvat peraja.

Pretinci

Osim same ronilačke opreme, u ronilačkoj torbi nerijetko nosimo i druge osobne stvari, pa je upravo iz tog razloga važno da i u torbi postoji nekoliko odjeljaka. Bilo bi poželjno da je barem jedan suhi, koji nam može poslužiti za razne sitnice koje trebamo sačuvati van dosega vlage. Torbe često sadrže i mrežaste odjeljke koje nam služe za razne stvari, poput ručnika ili nekih sitnica koje nam trebaju biti na dohvat ruke kada ih zatrebamo. torba za peraje

Dno torbe

Osim što cijela ronilačka torba mora biti izrađena od jakog i robusnog materijala, kako bi izdržala velike napore, (najčešće Cordura ili razni oblici Nylona), defi nitivno, najčvršći dio torbe je njeno dno. Ono mora podnijeti najviše habanja, te je jako važno da ga dodatno ojačano. Ukoliko torba i nije 100 % nepromočiva, bilo bi poželjno da je barem ojačani dio dna takav kako ne bi, čak i ocijeđena oprema, promočila, npr. u automobilu. Potpuno nepromočive torbe u pravilu ne koriste šivane spojeve, jer bi na taj način propustile vlagu, već se koristi tehnika varenja i/ili lijepljenja nakon šivanja. Slično se spajaju i neki modeli gumenjaka, a ovakav način spajanja rezultira potpunom vodonepropusnom zaštitom. Ukoliko nemamo potpuno nepromočivu torbu, samoj zaštiti od vlage pridonose i tzv. suhe vreće. Radi se doslovno o vrećama koje su izrađene od potpuno nepromočivih materijala, u koje spremamo samo mokru opremu ili samo suhu opremu, ovisno o situaciji, a osim što su veoma male za transport, suhe vreće ne upijaju miomirise, te ih je dovoljno samo isprati u slatkoj vodi.

Ostale torbe

suha vrecaIako nam, netom opisana, klasična ronilačka torba služi za transport većine ronilačke opreme, u situacijama poput odlaska u podvodni ribolov ili pak na apnejaški trening sa mono perajom, moramo posegnuti za specifi čnim modelima. Jedna od takvih modela je defi nitnivno torba za transport podvodnih pušaka. Izgledom podsjeća na torbu za skije, a važno je da je barem 5 cm duža od najduže ronilačke puške u vašem arsenalu. Standardno, ovakvi modeli su najčešće dugi oko 180 cm, a nešto „luksuzniji“ modeli sadrže i nekoliko pretinaca za zasebni smještaj svake od pušaka. Koju odabrati? U ovakvu torbu svi pokušavamo ugurati što više pušaka, strijela i ostalih duguljastih predmeta poput raznih kuka i sl., te prilikom samog vađenja podvodne puške, nerijetko dolazi do petljanja najlonom povezanih strijela. Nastavak scenarija zamislite sami, a kako se ovakve situacije mahom događaju u najnezgodnijim trenucima, poput onih pred sam ulazak u more, kada još samo trebate uzeti uredno složenu podvodnu pušku, torba sa odvojenim pretincima predstavlja najbolji odabir. Osim za podvodne puške, još jedan specifični model je i torba za peraje. Iako ih je moguće smjestiti sa ostatkom opreme, ovakva torba se najčešće koristi za jednostavan odlazak na kupanje ili pak na bazenski trening. Preporučljivo je da sadrži još barem jedan odvojeni pretinac u koji možemo smjestiti neke od sitnica, poput ručnika, maske i sl. Jedan od najspecifi čnijih modela torbi za ronilačku opremu je defi nitivno torba za nošenje mono peraje.

torba i puskeSiguran sam, kada bi se obavila anketa u kojoj bi pitanje bilo “Za što služi navedena torba?” da bi negativan odgovor zauzeo većinu postotka. Nije ni čudno, kada se zna da se mono peraja isključivo koristi za bazenske i morske apnejaške discipline, te ju, osim na treninzima i natjecanjima takve vrste, i nemamo gdje drugdje za vidjeti. Kao i kod ostalih modela, pretinci za ostale potrepštine nisu naodmet, a sistem nošenja na oba ramena (ruksak) je defi nitivna preporuka. Ukoliko smo naš podvodni hobi ikada poželjeli ovjekovječiti fotografi jom, ili čak podvodnom snimkom, morali smo posebnu pozornost obratiti na transport jako osjetljive foto opreme. Danas je teško za povjerovati da jedan, iole ozbiljniji fotograf ili snimatelj, životni vijek svoje opreme riskira transportirajući ju na neodgovarajući način. Jedan od najboljih načina njihovog transporta su suhe kutije. Ove, mahom plastične suhe kutije su, osim na vlagu, otporne i na udarce, ali i na prašinu, što predstavlja izvrstan odabir. Izrađene su tako da izdrže sve ranije navedeno, a u unutrašnjosti su ispunjene specijalnom spužvom, koju je moguće oblikovati prema vlastitim potrebama. Osim na moru, ovakve kutije su svoju primjenu našle i u raznoraznim avanturističkim pothvatima, gdje je važno svoju opremu maksimalno zaštititi.

Cijene

Cijene ronilačkih torbi variraju od 300 kn, koliko je potrebno izdvojiti za najjednostavniju klasičnu ronilačku torbu, do 700 kn, koliko stoje neki od najboljih modela u ponudi. Modeli koji sadrže ugrađene kotačiće nerijetko prelaze granicu od 1000 kn, dok se torbe za transport podvodnih pušaka mogu kupiti već od 150 kn. Cijene torbi za peraje su također u granicama od 150 do 400 kn. Cijene suhih kutija, ovisno o proizvođaču i volumenu mogu ići i do nekoliko tisuća kuna. Svi mi ronioci i podvodni ribolovci smo barem jednom došli u situaciju da svoju ronilačku opremu nosimo u raznim varijantama putnih torbi. Time smo nihov životni vijek na taj način znatno umanjili, a kada se sjetim i vlastitih početaka, odlaska u ribolov sa svojim prijateljima, danas velikim podvodnim ribolovcima, opremu sam nosio u vrećicama iz Ikee, a puške umotavao u ručnik kako bih izbjegao znatiželjne poglede i nepotrebna pitanja ostalih „korisnika“ morskih obala i plaža. Iz svega navedenog, mogu vam samo sa osmijehom sugerirati da u svoju kalkulaciju prilikom kupnje ronilačke opreme svakako ubrojite i ronilačku torbu.