Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

U susret ribolovnoj sezoni na strijelke

strijelkaPolovicom travnja pa do kraja svibnja na sjeveru Jadrana počinje okupljanje strijelki. Točno vrijeme njihovog okupljanja može se razlikovati ovisno o vremenskim uvjetima i temperaturi vode. Ove rano proljetne strijelke su zastrašujuće velike u rasponu od 0,75 do 100 cm dužine ali imaju tendenciju da su duge i mršave sa izuzetno velikim glavama što bi dalo naslutiti da su doputovale iz daleka i da se u tom periodu putovanja nisu puno hranile. Moja pretpostavka je da su izgubile sve kalorije tijekom svoje migracije sa juga prema sjeveru, jedino što nisam siguran koliko su južno bile. U svakom slučaju, svaku strijelku koju sam uhvatio u rano proljeće imala je prazan želudac. Zanimljivo je da se pojave za velikim jatima cipala koje prate u stopu. U rano proljeće lako ćete locirati velika jata cipala sa kakvog uzvišenja, kada ugledate ciple znajte da su i strijelke tu negdje u blizini.

strijelkeU zadnje tri godine na jednoj poziciji gdje se uredno pojavljuju strijelke i na istoj se znaju dobro lovit primijetio sam da se veliko jato cipala drži same obale pomjerajući se lijevo-desno nekih 500-600 metara dok se strijelke drže 50-ak metara podalje na otvorenom moru u istoj liniji sa ciplima prateći ih na sigurnoj udaljenosti tvoreći jedno manje jato od 20-ak jedinki. Dok se tako kreću u istoj liniji sa ciplima, strijelke se lagano vrte u kratkim krugovima odnosno slijede jedna drugu. Zašto to rade ni sam nisam siguran da li im je to neki ritual pred noćnu gozbu ili im je to kakva predigra za mrijest ili slično. Danju su neuhvatljive jer uopće nisu zainteresirane za hranjenje ali zato se dobro pripremite za noć kada počinje doslovni bal vampira.

Termo tuba

klizni sistemTermo tuba je proizvod koji izgleda kao mekana plastična cijev i uglavnom je dostupna u promjerima od 1 do 5 mm i najčešće je crne boje. Izvorno je izmišljena za električare koji su spojeve električne žice dodatno zaštićivali termo tubom. Njena osebujna značajka je naglo skupljanje kada je podvrgnuta izvoru topline. Njena uporaba u ribolovu vezana je za izradu raznih sistema / predveza. Kod izrade i korištenja sistema termo tuba ima nekoliko različitih funkcija. Donekle sprječavaju zapetljavanje kod zabacivanja, sistemi su krući i zavisno od izrade i vrste sistema termo tuba dodatno štiti sajlu ili najlon. Isto tako vrlo važna funkcija termo tube je da kod zamaranja štite ulovljenu ribu od povreda koje mu rezanjem na tijelu ili na škrgama može nanijeti tanka sajla ili najlon. Prije same upotrebe termo tuba je šireg promjera da bi se lakše navukla na udicu, sajlu, najlon ili virblu. Zagrijavanjem sa upaljačem ili sušilom za kosu ona se stišće i priljubljuje uz sami sistem za svega nekoliko sekundi. Kod termičke obrade termo tube na najlon treba biti jako oprezan jer se predugim zagrijavanjem može ozbiljno oštetit najlon. pa se za vrijeme borbe sa ribom može prekinut. Tako da sisteme rađene sa najlonom bolje obavljajte kod kuće upotrebom sušila za kosu, dok sa sajlom možete raditi i sa običnim upaljačem. Upotrebu termo tube na sistemu rađenom od sajle naveo bih pod obavezno, prije svega jer termo tuba sprječava da se žilava sajla odmota i time sami čvor popusti.

Meso cipla

Uporaba mamaca s visokim sadržajem proteina je nužda u slučaju ako smo u potrazi za velikim predatorom kao što je strijelka i želimo li je zavesti mamac je jako bitan. Komad cipala obavlja vrlo dobro posao u ovom slučaju, jer to može strijelki potaknuti stvaranje obilja hrane. Štoviše, bogatstvo ulja i masti u ciplovom mesu čini ga vrlo privlačnim mamcem. Upotreba ovog mamca je najbolje ispravno koristiti sa plivajućom spužvom ili u nedostatku iste možete se poslužiti polistirenom ( stiropor ). Uzgonski materijal daje da mamac pluta u vodi i tako ga još više ističe ako lovite u sumrak ili zoru. Još ako je more malo grublje to će više sprječavat prikaz samog mamca kao nešto neprirodno u vodi. Za pripremu cipla kao mamca dovoljno je izrezat traku oko 10 cm dužine i oko 5 cm širine. Za korištenje mesa cipla kao mamca u sumrak ili zoru najbolje je koristit kožu sa vanjske strane oslanjajući se na povećanje vidljivosti mamca dok za noćne uslove radite obrnuto, odnosno kožu stavljajte sa unutarnje strane i strijelku namamite mirisom samog mamca.

c1 c2 c3 c4

 

DSC00095 DSC00096 DSC00098 DSC00100


Izrada kliznog sistema

priborOvom prezentacijom strijelki nastojimo maksimalno smanjiti sve moguće otpore prilikom uzimanja mamca. Koristimo je prilikom lova blizu obale do maksimalno  40 metara. Ovisno o samoj lokaciji na kojoj lovimo, može se mjenjati dužina najlona na olovu. Osobno koristim dužinu najlona na olovu od 20 do 40 centimetara. Ako lovite sa manjim udicama veličine 2/0 i 3/0 idealno je uz tu prezentaciju koristiti role sa slobodnim hodom, jer je tada kompletni otpor mamca sveden na najmanju moguću mjeru, i strijelka ga teško osjeti te joj je poželjno popustit 10-ak metara prostora nakon što je uzela naš mamac. Korištenjem surf rola i većih udica veličine 4/0 ili 5/0 strijelki nije potrebno popuštati nego tada reagirajte na prvu odnosno udarite joj kontru čim povuče naš mamac.

DSC00582 DSC00583 DSC00585 DSC00588Olovo od 40 do 60 gr vežemo najlonom 0,25 mm a na drugom kraju najlona vežemo što manju virblu veličine 18 . Osobno na rolama koristim najlon debljine 0,35 mm i stoga koristim tanji najlon vezan za olovo  jer ako kojim slučajem olovo zapne na dnu, lakše prekidam 0,25 i samim time spašavam ostatak sistema od gubitka. Na osnovni najlon montiram kvalitetnu virblu a sami čvor zaštićujem gumenom perlicom. Na virblu montiramo kopču i sve skupa montiramo na osnovni najlon.

DSC00572 DSC00575 DSC00576 DSC00577Sajlu zafrčemo u kontra smjeru prema virbli da bi dodatno pojačali nastali čvor i ugrijemo ga upaljačem. Navučemo termo tubu do polovice virble, ugrijemo upaljačem i oblikujemo prstima. Plivajući sistem je gotov i spreman za upotrebu a tonući sistem izrađuje se istim načinom poput plivajućeg samo je jedina razlika u nekorištenju plivajuće spužve i umjesto nje se stavlja termo tuba između dvije udice.