Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Osnove lova sa direktašima

direktasi4Prvi štap za ribolov definitivno je potekao od kakve grane drveta i nemoguće je utvrditi tko se tome prvi dosjetio. Vjerojatno upotreba takvog štapa seže nekoliko stotina godina unazad u povijest. Pravu evoluciju doživio je kada se netko dosjetio da štap napravi od bambusa. U početku su to bili jednodijelni bambus štapovi. Kako je vrijeme odmicalo netko se dosjetio napravit dvodijelnu i trodijelnu verziju upotrebom metalnih rukava ili navoja.Negdje početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća pravi potisak je napravio štap u teleskopskoj verziji izrađen od staklo-plastike, što je omogućilo proizvodnju konusno cjevastih elemenata. 

direktasi9No krajem šezdesetih Japanci su uvezli u Italiju prvi teleskopski štap napravljen od poliestera. Za to doba, to je bio lagani sintetički materijal što je pridonijelo široko korištenje sportskog ribolova u samoj Italiji a potom i u cijeloj Europi. Na kraju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dodatni preokret donijela je upotreba prvog karbona. Pojava novog materijala karbona, svi ostali materijali su ubrzo pali u zaborav. Upotrebom karbona u izradi, dobilo se smanjenje težine ribolovnog štapa za trećinu. Čak sam i sam kao dijete imao par bambus štapova i sa njima sam počeo svoje prve ribolovne korake u ribolovu na plovak. Kako to biva i ja sam doživio neku vrstu evolucije, i danas, dvadeset i pet godina poslije posjedujem više vrsta štapova izrađenih od laganih karbonskih vlakana.

Direktaši

direktasi6Direktaš je definitivno jedna od osnovnih tehnika ribolova na moru i manje-više, svi smo, svoje prve ribolovne korake napravili upravo ovom tehnikom. Za ribolov sa direktašima, smatra se da je to tehnika koja se brzo savlađuje što je relativno istinito. Iako kao i kod drugih korištenih ribolovnih tehnika ima tu puno tajni i finesa koje svaki ribolovac mora osobno savladat. Ribolov direktašima ima mnogo varijacija i specijalizacija za pojedine vrste riba i ribolovnih pozicija. Kod nas na Jadranu se uglavnom lovi po lukama, stijenama i plažama bez obzira da li se lovi na samome dnu, u pola vode ili na samoj površini. U ovoj temi razgovarat ću o osnovama tehnika ribolova sa direktašima, ostavljajući razgovor o specifičnim tehnikama za pojedinu vrstu riba za neki buduću temu. Sami direktaši se izrađuju u različitim dužinama i uglavnom se mogu naći u rasponu od 1,50 pa do fantastičnih 11,00 metara dužine, i manje-više svi su teleskopske izvedbe. 

direktasi7Na moru se uglavnom koriste štapovi dužine 4,00 pa do 9,00 metara dužine. Što se tiče ovih kraćih štapova od 4,00 metra, osobno ih koristim samo u određenim uslovima. Kada mi treba živi mamac poput malog ciplića, tada koristim upravo takozvane četvorke ( štap od 4,00 metra ). Tu ima jedna caka, a ta je da kad primijetim da puno ribolovaca konstantno prihranjuje narezanom ješkom sardele ili inćuna mali ciplići se uglavnom dignu na samu površinu mora. Tada se ja smjestim između ribolovaca sa spremnom kantom pune mora i na brzinu sa plovkom male nosivosti nalovim desetak ciplića. Uglavnom uhvatilo bi se i puno više, ali me ostali ribolovci već počnu gledat poprijeko i nije im baš drago da se motam oko njih jer ja lovim a oni baš i ne, ali tko im je kriv kada im je ribolovni pristup potpuno pogrešan. U svim ostalim uvjetima lovim uglavnom štapovima od 7,00 do 9,00 metara dužine. Pošto direktaš nema niti vodilice niti rolu, dužina zabačaja koja se pokriva direktašem je određena samom dužinom štapa i najlona, umanjena za dubinu vode na kojoj se peca. Sama linija mora biti kraća za nekih 20 cm od dužine direktaša.

Linija, plovci i udice

direktasi16 direktasi17

Šta je linija ? Linija je osnovni najlon na kojem se nalazi plovak, mala grupa olovnica i predvez sa udicom koji se montira na vrh direktaša pomoću posebnog konektora. Debljine same linije su uglavnom : osnovni najlon / predvez, 0,12 / 0,10 mm, 0,14 / 0,12, 0,16 / 0,14 mm. Tu je najbitnije da se osnovni najlon razlikuje od debljine predveza za 0,02 mm, odnosno da me bolje razumijete, osnovni najlon uvijek mora biti deblji od samog predveza. Inače ako bi došlo do nekog trganja prilikom griza veće ribe ili nekog zapinjanja za kakav kamen itd, gubili bi cijelu liniju, ovako, pošto je predvez tanji od same osnove, gubimo samo predvez. 

direktasi14Kada koristim direktaše u ribolovu na moru, najviše koristim plovke oblika bačvice. Takvi plovci se puno bolje ponašaju i puno bolje stoje na moru. Istina je da bačvica nije toliko osjetljiva kao neki drugi oblici plovaka ali na moru za razliku od slatkovodnog ribolova to ne predstavlja neki problem, morska riba ga bez većih problema potaplja. Ovisno o dužini štapa i vremenskim prilikama na moru odabiremo nosivost plovka koji se kreću od 1,00 pa do 10,00 grama težine. Što je grublje more, biramo teži plovak i obrnuto. Tu se još orijentiramo i na dužinu štapa, kao primjer navodim štap dužine 9,00 metara na koji ne stavljam plovak manji od 2,50 grama, jer da je plovak lakši od navedene težine gotovo ga je nemoguće pravilno zabaciti radi male težine, odnosno velike dužine samoga štapa. Dok sa štapom od 7,00 metara bez većih problema zabacujem plovak težine od jednog grama. Pošto direktaš nema rolu koja bi eventualne bjegove ribe amortizirala proklizavanjem kočnice kod same udice je najbitnije da bude dovoljno čvrsta. Kada lovim sa bigetinima ( mesni crvi ) koristim uglavnom udice veličine 14, za komadiće lignje veličinu 12 a za sve ostale mamce, veličinu od 8 do 10. 

direktasi15Uglavnom, svim mojim udicama za ribolov sa plovkom karakteriziraju dvije stvari, a te su da su udice kraćeg vrata i šireg luka. Još jednu bitnu stvar koju bi spomenuo je ta, da pri kupovini direktaša gledate da je bar u nekoj srednjoj cjenovnoj kategoriji, znači za nekih 700 – 800 kuna možete kupiti solidnu sedmicu iako imate i puno skupljih. Zašto baš to napominjem ? Razlog je jednostavan, koliko para toliko muzike, kaže stara poslovica. Ako kupite istu sedmicu za nekih stotinjak kuna, jer i takvih ima, u nemogućnosti ste lovit sa tankim najlonima. Zašto je to tako ? Takvi štapovi su dosta krući i upotrebom tankih najlona dolazilo bi do čestog pucanja, dok sa kvalitetnijim direktašima koji su uglavnom namijenjeni takmičenjima možemo koristit jako tanke najlone. E sad bi te rekli, pa kakve to ima veze, lovit ću ribu i sa jednim i drugim, što je donekle i točno.
Ali kad na vašim pozicijama imate konkurenciju koja barata finim priborom vi nemate nikakve šanse da konkurirate sa veličinom i količinom ulovljene ribe. Kao primjer naveo bi jednog svog prijatelja koji je tek nedavno počeo sa ribolovom i zanimala ga je upravo tehnika ribolova sa direktašima. Osobno sam mu sugerirao da nabavi nešto kvalitetniji takmičarski direktaš, i kako to biva sa gotovo svim početnicima nije me poslušao i kupio si je jeftiniju verziju direktaša kojega mi takmičari nazivamo u žargonu, kolac, a to i zbilja jesu. Tako ga jednom sretnem na moru kako lovi i stanem do njega, zbilja je donekle i lovio, ali lovio je sve dok ja nisam izvadio svoj štap i zabacio do njegovog. 

direktasi12 direktasi13

Njemu su grizevi u potpunosti prestali, dok sam ja normalno lovio, čak je pokušavao da nam plovci budu udaljeni svega nekoliko centimetara ali on više nije imao niti griza. Razlog tome je bio što je moja linija bila duplo tanja od njegove i samim time manje uočljiva i prezentacija samog mamca je bila prirodnija.

Malo o ribolovu

direktasi5Jedna od ključnih stvari vezanih za ovu ribolovnu tehniku je prihranjivanje, odnosno kako većina na Jadranu kaže, brumanje. Ovdje ću vam za početak dati jedan osnovni i jako jednostavan recept koji je dostupan svakome. Osnovni recept uključuje dva kilograma krušnih mrvica, koje ćemo lako pronaći u svakoj pekari ili trgovini prehrambenih proizvoda. Treba nam onda pola kilograma svježih inćuna ili sardele koje prethodno sameljemo u kakvom starom mašinom za mljevenje mesa. Kad smo pribavili sve potrebne sastojke u jednu kantu prvo istresite krušne mrvice i polako dodajte vodu ( najbolje morsku ). Krušne mrvice iziskuju puno vode radi njene fine granulacije, ali pazite da ne pretjerate, jer jednom previše usutu vodu više ne možemo izvaditi. Primijetit ćete da ulijevanjem vode, krušne mrvice dobivaju na volumenu. Kad smo izmiješali krušne mrvice, dodajemo samljevene inćune ili sardelu i tada sve skupa umijesimo sve dok smjesa ne postane homogena. Ako vam je smjesa pretvrda, dodajemo još malo vode, ako je smjesa premekana, dodajemo krušne mrvice. Želite li lovit na samom dnu, napravimo kompaktnu smjesu od koje možemo izradit kugle veličine naranče.

direktasi10Lovite li na površini mora ili u pola dna, napravite smjesu mekšu dodavanjem više vode, da bi se prilikom prihranjivanja ona odmah raspala pri prvom dodiru sa površinom mora. Tada će smjesa polako tonut prema dnu radeći mali mirisno mutni oblak. Ovu smjesu možete koristit kao univerzalnu, koja je prikladna za svaku ribolovnu tehniku sa plovkom. Kada jednom stignete na pecanje, prvo pripremite brum kako je prethodno objašnjeno, te u more ubacite par kugli veličine naranče. Ako ste kao mamac izabrali bigetine, njih ubacite pračkom u manjoj količini a poslije u daljnjem ribolovu svakih 3 do 5 minuta. Kada jednom riba prihvati vašu prihranu i mamac, tada u nekim pravilnim vremenskim razmacima dohranjujte kako sa brumom tako i sa mamcem koji koristite, razlog tome je kako bi zadržali prisutnu ribu na hranjenom mjestu i kako bi privukli još druge ribe. Ako vam se ne da radit ovu prihranu, dobro će vas poslužit i sama nasjeckana sardela ili inćun, koja vama može služit i kao mamac na udici.
Eto nadam se da sam vam bar donekle približio ovu nadasve zanimljivu i uspješnu ribolovnu tehniku. Ako odlučite da se oprobate u ovoj tehnici, obavezno nam javite vaše rezultate.