Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Uvod u surfcasting ribolov

surf1Od opreme koja je potrebna za ovaj tip ribolova kao najbitniji dio ističu se surfcasting štapovi. Ovaj tip štapa mora biti dovoljno lagan i elastičan da omogući baratanje ali istodobno i dovoljno jak da izdrži napore kojima je izložen. Ta svojstva i omogućuju karbonska vlakna motana u cilindrične strukture. Danas se teleskopski surf štapovi postepeno napuštaju jer svojim tehničkim karakteristikama ne odgovaraju potrebama ribolovaca. Njihovo su mjesto zauzeli najčešće trodijelni a kada se radi o velikim gramažama olova i dvodijelni štapovi. Prednost ovih štapova nad teleskopskima je u tome što su neusporedivo jači i elastičniji. Najzastupljeniji su surfcasting štapovi marki Maver, Italcanna, Colmic te Shimano. Nakon dobrog štapa, potrebna je rola. Rola za ovaj tip ribolova mora ispunjavati tri bitne karakteristike. Prije svega mora imati špule velikog kapaciteta najlona. Druga bitna stvar je brzina namotavanja jer bi se inače proces izvlačenja odmeta iz mora odvijao u nedogled. Treća stvar je naravno njena težina. Iako su štapovi za vrijeme ovog ribolova na stalku, dugotrajno  umaranje  i izvlačenje ribe zna biti itekako iscrpljujući proces te je svaka nepotrebna težina nepoželjna. Također postoje i multiplikatori za surfcasting iako kod nas nisu popularni jer se ne love toliko velike ribe kao npr. morski psi i raže.

surf2Sama daljina izbačaja osim o  bacačkim sposobnostima pojedinca ovisi prije svega o debljini osnovnog najlona. Tako se npr. u takmičarskom ribolovu na rolama koriste namotani najloni debljine od npr. 0.16 mm. Tanji najlon je lakši te omogućuje manji otpor olovu koje s toga dalje leti. Naravno, prvih 15-tak metara se uvijek nalaze konusni shock leaderi nadovezani na onaj tanji najlon. Njih karakterizira postepena promjena debljine tako da onaj dio koji je izložen najvećim naporima kod bacanja bude debljine npr. 0.50 te postepeno pada prema 0.16 na kraju koji je spojen sa osnovnim najlonom iste te debljine. Daljina izbačaja ovisi i o tipu i težini olova te naravno o broju udica, perli i ješki na odmetu. Općenito vrijedi da što je odmet lakši, dalje će "letiti".
Olova su različitih oblika i boja. Postoji zaista široka paleta. Od onih duguljastih koja imaju ulogu postizanja daljine, preko pomičnih kugli do sidra i piramida koja imaju ulogu da se ukopaju u pijesak i onemoguće velikim valovima da pomiču odmet.

surf3 surf4Od ješki najčešće se koristi razne tipovi crva, od izrazito tankih i osjetljivih arenicola i americana, preko coreana pa sve do štrcaljca bibija.

surf5 Udaljenost na kojoj se lovi varira ovisno o terenu, dobu godine i dubini. To zna biti od lova na orade u prvom valu sve do dalekih izbačaja na 100 i više metara. Samih tehnika izbačaja postoji nekoliko. Osim one najklasičnije preko glave, najčešće se upotrebljava ground cast. Zbog polukružnog kretanja štapa tokom ovakvog zabačaja, stvara se zaista velika sila bez jakog trzaja na sam predvez što je bitna karakteristika. Tu je još i pendulum cast koji zahtjeva zaista mnogo truda i rada ali rezultira najdaljim zabačajima. Naravno, sama vrsta zabačaja koji se koristi ovisi i konstrukciji štapa da izdrži određeni tip zabačaja. Najčešći tereni na kojima se odvija ovaj tip ribolova su pješčane plaže. Najčešći ulova s toga čine orade, umbrine, ovčice, brancini te cipli.