Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Varanje lubena

brancinsilikonNaziv „vuk“ provlači se kroz nekoliko svjetskih jezika, pa je tako i u našem jeziku jedno od narodnih imena vuk. I taj naziv možda najbolje opisuje ovu ribu koja je rasprostranjena po cijelom Jadranu. Pripada trolistu najpoželjnijih lovina; zubatac- orada- luben. Svaki ulov lubena predstavlja dokaz umješnosti, prilagodljivosti, strpljivosti ribolovca i apsolutni trofej hvale vrijedan. Izduženo, vretenasto, jako tijelo s vrlo razvijenom repnom i leđnom perajom prikazuje ga kao snažnog i vještog plivača. Za trenutak se iz nekog letargičnog i bezvoljnog stanja pretvara u lovca, baš kao i pravi četveronožni vuk. Lovac iz zasjede, podmukli ubojica bez milosti. Luben ne progoni svoju žrtvu dugo, ali napada je žestoko i munjevito, ne rasipa svoju snagu bez veze. Manji primjerci su jako znatiželjni i to ih često dođe glave. Pažnju im može privući i mali kamenčić bačen u njihovu blizinu, ali isto tako znaju biti jako plahi i nepovjerljivi prema bilo čemu novom na njihovom teritoriju. Naročito se to odlikuje kod većih primjeraka, jer nisu oni samo tako narasli do te veličine, pa ipak poneki upadne u zamku koju mu pripremi ribolovac.Kad malo bolje čovjek razmisli puno je kontradiktornosti vezano za lubena, negdje vrijede jedna pravila, drugdje neka druga, ali svima je zajedničko jedno; nije ga baš tako lako uloviti.

Napisano je mnogo članaka o lubenu i „uputa“ kako ga uloviti, sve nam to može pomoći u našem pristupu ribolovu. Iz svega toga se može izvući neki dobar detalj, neka sitnica koja nam može pomoći u datom trenutku, možda neki novi način montaže ješke i sl. Svu tu količinu informacija koju smo pohranili negdje u našem mozgu moramo biti u stanju izvući na površinu i upotrijebiti onda kad ništa drugo ne pali.

Stanište

ribolov 2012 123Raznolika su staništa na kojima nailazimo na lubena. On je jako prilagodljiv i vrlo brzo će se snaći u svakoj novoj životnoj situaciji, bilo da je riječ o plitkim ili duboki terenima, lukama ili riječnim ušćima. Može ga se naći u pola metra dubine, pa sve do nekoliko desetaka metara dubine, neposredno uz obalu ili u dubinama otvorenog mora- kulfa. Sjećam se jednog kasno jesenskog dana kad sam sa bratom vukao panulu za palamide. Kružili smo lagano oko jata palamida i prilikom jednog naglog okreta panula je došla skoro do dna i odjednom udarac! Dubina preko 40 metara, oko 500 metara od obale, dno pjeskovito, pred sam zalazak sunca. Panulu smo pažljivo privlačili i nagađali što bi to moglo biti. Ubrzo se na pajolima koprcao luben od 2,5 kg. Luben? Ovdje? Kako? Pa zar luben ne voli plitko? Cijelu noć sam razmišljao o tome i pričao o tome na jutarnjoj kavi sa svojom ekipom. Zaključak je bio- slučajnost. Sve bi to tako prošlo da opet nismo izašli na palamide. Lovile su se palamide dobro, a onda smo odlučili ponoviti prolaz od dan ranije. Zaokret, panula pada prema dnu i bum. Opet luben, ovaj put malo teži, oko 3 kg. I sad ti budi pametan. Mnoge teorije su tu pale u vodu. Očito je da su lubeni pratili palamide po zaljevu i zajedno se hranili sitnom plavom ribom. Palamide gore, a lubeni ispod.

Prijatelj koji često ide na osti pod sviću pričao mi je kako mu je luben znao bježati u sami plićak gdje nije mogao prići svojom batanom. Gledao je lubena od nekoliko kilograma težine kako se skriva iza kamena dok su mu cijela leđa izvan mora. Kad je ugrožen luben će svakako potražiti neki zaklon. Najbolje to znaju oni koji su ga pokušali zatvoriti u mrežu. Privlačili bi i brzo zatvarali mrežu, a lubena nigdje. On bi ležao na dnu uz neki kamen i čekao da mreža prođe iznad njega, a onda sloboda. Hladnokrvna beštija premazana svim mastima. A ipak se zaleti i prevari na nevješto naješkanu kozicu, izmrcvarenu prevelikom udicom koju je neki dječak odbacio od rive među vezane kaiće. Izvukao ga je kroz sve one konope i kolpamorta i zagrabio malenom oparom, dok stariji i iskusniji ribolovci nisu mogli vjerovati svoji očima. Sve je to luben, totalno nepredvidljiv.

rrSa staništem su izravno povezane i prehrambene navike i ponašanje lubena. On vrlo dobro zna gdje mu se nalazi hrana , gdje najlakše doći do nje i tamo se zadržava. U lukama gdje dolaze ribarski brodovi koji tamo predaju svoj ulov i čiste palube od ribljih ostataka luben je naviknut na tu vrstu hrane. Hranu koja leži na dnu, oštećenu, mirisnu. Tu se luben ponaša kao strvinar. Na drugim „divljim“ terenima takvu hranu ne uzima rado, tamo je on lovac u kurentu i zanima ga živa lovina ili ona koja tako izgleda. Teoretski lubena možemo pokušati uloviti svim znanim tehnikama sportskog ribolova: parangalima na živu ješku, panulom na živu ješku ili možemo povući neki od voblera. Također je i veliki izbor silikonaca namijenjenih „upravo“za lov lubena. Naravno, tu je i nezaobilazni odmet živom ili mrtvom ješkom. Najbolje su se pokazali srdela i manula, i to svježe ili „malo“ mirisne. Na nekim terenima živa kozica je ješka broj jedan, a na drugim jednostavno ne pali, negdje su špar i glavoč ješka broj jedan.

Špinanje

lubenkoOvdje ću se malo osvrnuti na tehniku špinanja na lubena. Meni je to vrlo zanimljiva tehnika koja mi omogućava brzo mijenjanje raznih varalica tražeći onu koja će donijeti ribu više. Veliki je izbor takvih varalica, bilo plastičnih, drvenih ili silikonskih. Uz one tvorničke i varalice kućne izrade mogu biti vrlo ubojite, ljudska mašta i domišljatost su nemjerljivi. I apsolutno treba sve isprobati. Osobno špinati najčešće započinjem s nekim silikoncem, a onda prelazim na voblere i stalno mijenjam i boje i veličine i oblike. Nikad se zadržavam dugo s jednom varalicom ako vidim da „ne radi“, odmah vadim drugu, a ako niti jedna od tvorničkih varalica nije uspješna vadim neku iz kućne radinosti, često mi upravo takve varalice donesu lubena. Zašto toliko mijenjam varalice? Jednostavno imam osjećaj da se brzo navikne na ono što mu uporno prolazi kraj nosa. Često se zaleti prema varalici, a kad skuži da to nije prava hrana samo stane i isprati ju pogledom. Zato stalno treba mijenjati i isprobavati. Isto tako treba i eksperimentirati s brzinom povlačenja. Od skroz polako do vrlo brzo. Ponekad počnem brzo povlačiti i onda u jednom trenutku zastanem s povlačenjem, tada ako lovim s plutajućom varalicom ona počne lagano izranjati i onda očekujem udarac, ako udarac izostane nastavim polagano privlačiti. Često upravo taj „stani – kreni“sistem upali. S druge strane ako lovim i tonućim varalicama ili silikoncima otežanim s olovnom jig- glavom, kad prestanem s povlačenjem one počinju lagano tonuti glumeći ranjenu ribicu koja bježi prema dnu i onda treba očekivati udarac lubena, naročito onog većeg jer oni su najčešće nešto dublje ispod onih manjih.
Treba biti oprezan ako se primijeti jato lubena, nikako ne bacam usred jata, nego na rub jata. Ako se nešto zakači nastojim izvući što prije mogu, naravno da to ovisi o procjeni koliki je primjerak. To radim zato što sam primijetio da ta njegova borba i pokušaji bijega uznemire ostatak jata pa se ono povuče na neko vrijeme. Tada i ja najčešće uzmem malu pauzu za osvježenje i provjeru opreme i čekam trenutak kad će se opet pojaviti. Kod lova silikoncima kočnicu podešavam malo mekše, a kod lova voblerima malo tvrđe. Silikonci su mekani i kad ga luben uzme ne izgleda mu toliko umjetno pa se uvijek zakači duboko u ustima.

Pri špinanju nastojim maksimalno iskoristiti kurenat i vjetar. Bacam varalicu niz kurenat i pustim da ju nosi, privlačiti počinjem kad osjetim da je dosta daleko otišla. Ako je vjetar povoljan bacim varalicu relativno visoko tako da ju vjetar otpuše što dalje. Tako pretražujem puno veće područje koje mi u normalnim uvjetima nije dostupno. Koristim se najlonima max. debljine do 0,25. Bez vrtilica i dodatnog opterećenja, samo sa malom kopčom koja ne remeti rad varalice, a omogućava mi bržu i jednostavniju izmjenu varalica. Ponekad dodam predvez od florocarbona  dužine 40-50 cm, upredenice ne koristim.

Vremenske prilike

smud 37Što se tiče vremenskih prilika i godišnjeg doba, tu skoro da nema nekog određenog pravila. Lovio sam ih i ulovio po svakom vremenu i godišnjem dobu. Iako ljeto baš ne volim zbog gužve na moru, vrućine i komaraca ostvario sam lijepe ulove u mirnim ljetnim noćima. Najviše volim zimu i proljeće i vjetrovito vrijeme. Obožavam kad puše lagana bura i kad je smjer kurenta kontra smjeru vjetra. To mi je omiljena kombinacija vremenskih uvjeta. Što se tiče lova u pjeni vala koji se razbija o obalu, nikad ne bacam u samu pjenu nego na njen rub, jer mi se znalo dogoditi da vjetar odnese ili varalicu ili najlon na stijene što donosi nepotrebne probleme.Znači bacam u povratni val, nikad u val koji dolazi.
Ako je područje na kojem lovimo pretežno kamenito treba potražiti područja s pijeskom između kamenja jer lubeni vole biti na bijelom, a imati sklonište u blizini. Upravo tuda treba pokušati provući varalicu. Naravno da je lov na takvim terenima jako surov prema opremi i da su zapinjanja i gubici varalica vrlo izgledni, tako kvaliteta najlona i čvorova koje koristimo mora biti što bolja. Najmanje što možemo učiniti je da stalno provjeravamo onaj metar najlona do varalice i da odrežemo oštećeni dio najlona i vežemo novi čvor.

Varalice

Po mom osobnom iskustvu ne postoje varalice koje love samo lubena, postoje neke koje to rade malo češće ostalih. Tu svakako treba istaknuti Rapala Original modele, najčešće u boji silver, kao i one koje nose oznaku BP. Odlični su i X RAP modeli. I YO-zuri ima svojih aduta, tu svakako treba istaknuti Pins minnow modele, ARC minnow, kao i najnovije iz Hardcore serije. Od silikonaca ću spomenuti Ragloe, Storm i Clivex modele. Naravno da ima i drugih proizvođača i raznih modela i ne treba se ustručavati da ih se isproba, jer tko zna?

Evo, za kraj želim još samo naglasiti da je sve ovo što sam napisao iz mog osobnog iskustva i nemam namjeru nikome soliti pamet. Sve ovo možete uzeti s rezervom (ili ne).