Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Grga Špralja pobjednik panulaškog "Kupa Nikole Repanića"

grgin zubonjaU subotu 25. kolovoza 2012. godine održan je "Kup Nikole Repanića", poznato natjecanje u sportskom ribolovu panulom. Natjecanju je pristupilo 15 dvočlanih ekipa (panulaš i barkariol), koje su lovile u uvjetima jakog sunca i bonace koji u ovom periodu nikako ne daju ribu. Mladi, sada već legendarni panulaš Grga Špralja je sa zubacem od 3,7 kg i kantarom od pola kila odnio po treći put pobjedu.

Prema propozicijama se lovi iz plovila u pokretu, dakle panulom. Zona lova je ogromna, obuhvača dobar dio Zadarskog akvatorija, i to more Telašćice te kanalsko more između jugozapadne strane Ugljana i Pašmana te burne (sjeveroistočne) strane Dugog otoka, unutar kojeg područja su otoci Vrgada, Žut, Sit, Lavdara, Iž, Rava, Rivanj, Sestrunj, Tun i Zverinac s pripadajućim otočićima, hridima i brakovima. Lovi se od ponoći s petka na subotu, pa sve do 15 sati u subotu. U praksi se to sveda na to da se po noći love lignje a kad svane spuštaju se u more panule. 

thumb pobjednici grga pralja i mitja čančer poziraju s najveom ribom natjecanja - zubacem od 37 kg

Lignje su radile dobro, nijedna ekipa s ješkom nije imala problema. Međutim, riba je na panulu radila katastrofalno loše, kako su bolji poznavatelji prilika i upozoravali. Samo tri ekipe su ostvarile validan ulov. Marin Huzjak i Marin Ćustić su prvi prijavili ulov, ranja od 75 deka, koji se na živu lignju bacio oko 7:00 sati. Uslijedio je ulov zubaca od oko 2,2 kg što ga je ulovio Ante Šokota, najstariji aktivni član Zadarskog "Zubaca", uz pomoć svog barkariola Tome Šokote. Nedugo poslije, malo poslije 10:00 sati, Grga Špralja je digao zubaca od 3,70 kg, a poslije njega i kantara od pola kila. Pred kraj natjecanja, Huzjak i Ćustić su, vidjevši da je užasno malo ribe ulovljeno, krenuli u ciljani lov ranja, kako bi osigurali ulazak u medalju. Tako su pred kraj natjecanja ulovili još dva ranja, jednog oko 30 deka i jednog teškog skoro kilogram.

3 ranja su Huzjaku i Ćustiću bila dovoljna za 3. mjesto i brončanu medalju. Ante Šokota je sa svojim zubacem od oko 2,2 kg uzeo srebro. Pobjegli su mu veliki zubatac i veliki gof s kojima bi debelo bio prvi. Grga Špralja sa svojim barkariolom Mitjom Čančerom je osvojio prvo mjesto i posebni pokal za najveću ribu natjecanja - zubaca od 3,70 kg. Ovo je Grgi već 3. pobjeda na ovom kupu, a tek mu je 22 godine!!! Kakav car!!!

Ovom prilikom mu autor ovog teksta i cijela ekipa Podvodni.hr čestitaju na pobjedi uz želje da u svoju vitrinu ne prestane slagati pokale. 

 

Poredak:

1. Grga Špralja i Mitja Čančer

2. Ante Šokota i Tomo Šokota 

3. Marin Huzjak i Marin Ćustić

 

zadar boat