Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Na panulaškom kupu 30 kila zubataca, lampugi, gofova, palamida

z1U subotu 12. rujna 2015. godine održano je poznato panulaško natjecanje "Kup Nikole Repanića". Dvočlane ekipe su „ukrstile“ svoje panule i od samog svitanja krenule u panulaški boj, što živom ješkom, što varalicama. Rezultat je preko 30 kila predatora na vagi - zubataca, gofova, lampugi, lica, palamida...
Prema propozicijama se lovi iz plovila u pokretu, dakle panulom. Zona lova je ogromna, obuhvača južni dio Zadarskog akvatorija, i to more Telašćice te kanalsko more između jugozapadne strane Ugljana i Pašmana te burne (sjeveroistočne) strane Dugog otoka, s pripadajućim otočićima, hridima i brakovima. Lovi se od ponoći s petka na subotu, pa sve do 15 sati u subotu. U praksi se to sveda na to da se po noći love lignje, a kad svane spuštaju se u more panule nadivene živim lignjama u potrazi za velikim predatorima.

ribe lica

Najbolje se snašao poznati sudionik ovog natjecanja Marin Kapitanović, iskusan ribolovac koji je stalno na moru i savršeno pozna prilike i riblji apetit u ovim vodama. Nakon početnog neuspjeha na jednom kraju zone, iskoristio je svoj brzi brod i prebacio se na drugi kraj zone gdje je koji dan ranije pronašao ribu s apetitom, te ulovio 4 zubaca i za kraj licu od oko 6,5 kg koja je bila i najveća riba na natjecanju. Ovaj hvale vrijedan ulov mu je bio dovoljan za prvo mjesto i njegov drugi naslov prvaka na ovom kupu. Drugoplasirani Marin Huzjak je od svitanja krenuo također na zubace, međutim, u vodama Telašćice zubaci nisu bili raspoloženi, što je u ovo doba nažalost postalo pravilo zadnjih 4-5 godina. Da zubaci neće ovdje gristi, potvrdio je i golub od 3,7 kg kojeg je uhvatio na lignju, a zna se da landovina i drugi neobični „posjetitelji“ panule grizu uglavnom kad zubaci ne rade. To je brzo prepoznao i prilagodio panulu za lov površinskih predatora, što mu je do kraja natjecanja donijelo 4 lampuge i palamidu, dovoljno za srebro ove godine. Zvonko Gašpar je ulovio 2 feluna (gofa), zajedno teška oko 3 kilograma, koji su mu donijeli 3. mjesto na postolju. Ulovljena riba je spečena na gradele, osim glava zubataca, koje su, kako to i priliči, slešane, te je sve zajedno posluženo na večeri i fešti na kojoj se druženje i slavlje nastavilo u odličnoj atmosferi do sitnih sati.

Poredak:

  1. Marin Kapitanović
  2. Marin Huzjak
  3. Zvonko Gašpar

zadar boat