Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Usporedba ronilačkih satova

Većina ribolovaca i ronioca na dah svoje prve ronilačke korake počela je pltikom. Kratki odmori na površini sa mnogo zarona koji se kreću od 40 sekundi do 1:20. To je u redu kad ste skoncentrirani na ronjenje u plitkom i vaši zaroni nisu predugački. Međutim, kada se počnete bazirati na lov u dubljoj vodi ovakav stil ronjenja može dovesti do nepotrebnog zamora i neće poboljšati vrijeme zarona i ciljanu dubinu.

Korištenje sata može da vam već sa površine daje rezultate u sveukupnom zaronu. Ronilački sat ce vam također dati jasnu naznaku na kojoj se dubini nalazite. Određene vrste riba mogu se naći samo na specifičnim dubinama, sat ce vam biti od kljucne pomoći kod provjere dubine sto je veoma korisno.

Pored toga, sat koji ima "depth alarm" ili alarm koji je baziran na dubini, jasno ce vam dati upozorenje kada ste prešli preko svoje lične granice. Često sam ronio na braku koji je 20 do 24 metara, ali i brzo padao niz strane u dubinu koje me mogu samo uvući u nevolju. Stvarno je lako ići preduboko, naročito u bistroj vodi, tako da imajući takav alarm kojim možete pratiti vašu dubinu nije samo zgodno, već veoma važno.

Postoje stotine drugih razloga koji ce drugi ronioci navesti zbog čega bi trebali imati sat. Poanta je, u današnjici ronilački sat nije vise luksuz, već apsolutna nužda. Ovaj članak ima cilj da prikaze karakteristike, prednosti i mane različitih satova koji su trenutno vodeći na tržištu, sa ciljem da pravi odaberete shodno vašim ronilačkim potrebama i budžetu.
satovi 

Satovi koje ćemo prikazati:

1. Mares Nemo Apneist

2. Beuchat Mundial

3. Suunto D4

4. Aeris F10

5. Cressi Edy II

6. Sporasub

7. Omer M1K1

1. Mares Nemo Apneist
mares 

 

 

 

 

 

 

 

Mares Nemo Apneist je freedive verzija Nemo Excel. Apneist definitivno pokriva sve zahtjeve podvodnog ribolovca i apneiste. To je moderan dizajn, tako da se može koristiti i u svakodnevnom zivotu. Ovaj sat ce vjerojatno biti najbolje rješenje za koji ce ga maksimalno koristiti. Kućište od nehrđajućeg čelika i gumeni kaiševi su gotovo neuništivi. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na sistem, ali kad sam shvati i nije bilo toliko lose.

Kljucne karakteristike:

-Dubinomjer

-Alarm za dubinu

-Površinsko vrijeme

-Razaznavanje slatke i slane vode

-Stoperica

-Termometar

-Datum, vrijeme i alarm

-Pozadinsko LCD svijetlo

-Maximalna dubina 150 m

-Aktivacija na 1. 5m

Prednosti:

Nemo je na veoma dobroj cijeni i definitivno je najizdržljiviji od svih testiranih satova. Interface je veoma obiman i pogađa sve neophodne potrebe suvremenog ribolovca. Sa 150 m dubine zadovoljiti će potrebe i profesionalnog freediver-a. Zaključio sam da je kalibracija slatke i slane vode prilično interesantna, i za momke koji žive u unutrašnjosti zemlje i rone u vještačkim vodama ce prilično dobro doći.

Mane:

Svaki dan sam imao taj sat na ruci, I osjetio sam da biceps raste, to i nije bas lako. Pretpostavljam da ce ga oklop od nehrđajućeg čelika učiniti mnogo dugotrajnijim ali i mnogo težim. Mares još uvijek koristi infracrvenu komunikaciju između podataka, to nažalost nije dostupno na većini kompjutera današnjice, a to znaci da ćete morati da kupite infracrveni interface koje je kompatibilan.


 

 2. Beuchat Mundial

1.beuchart mundail depth gauge 

 

 

 

 

 

 

 

Beuchat Mudial je klasični freedive sat tako da nema nikakve scuba funkcije. Sat ima veoma jednostavan interface i navigaciju među funkcijama, sto je upravo ono sto želite od uređaja koji treba da vam osigura samo one informacije koje želite kada ronite. Beuchat također nije previše glomazan, tako da se lako može koristiti u svakodnevnici.

Kljucne karakteristike:

-Dubinomjer

-Površinsko vrijeme i alarm

-Alarm za dubinu

-Kronometar i tajmer

-Termometar

-Datum, vrijeme i alarm

-Pozadinsko LCD svijetlo

-Aktivacija na 1. 5m

Prednosti:

Zaključio sam da je alarm za dubinu veoma korisna stvar, jer radi u sklopu pozadinskog svijetla. Postoje 3 dubinska upozorenja. Aktivacije je na 1.2 m što čini obuku u bazenu malo težom.. Jednostavan interface uz koji čete lako dobiti sve željene informacije je prava stvar. Baterija se može mijenjati bez slanje na servis. Ovo je sasvim isplativ sat.


Mane:
Beuchatov preteča imao je nekih problema pri statici pa je postavljao svoje vrijeme unazad za nekoliko sati , ali su svi ti problemi riješeni izlaskom novog izdanja. Plastika oko kučista je premekana pa je moguće da ce biti dosta izgreban ako idete po stijenama.3. Suunto D4
2. suunto d4 

Suunto D4 je omiljena verzija među ronioca od kada je ukinut D3. To je ujedno freedive i scuba sat, pa nažalost plaćate duplu funkcionalnost željeli to ili ne. Postoji dobar razlog zašto je izabran od velikog broja ronilaca. On definitivno ima vise nego sto bi svaki podvodni ribolovac želio. Interface je malo složeniji nego kod ostalih ronilačkih satova, ali ni to nije nešto sto bi ga učinilo preglomaznim.

Kljucne karakteristike:

-Freedive mode

-Scuba mode

-Dubinomjer

-Površinsko vrijeme

-Vrijeme, datum i alarm

-Stopericu

-Nitrox dekompresija

-Kisik dekompresija

-Alarm za dubinu

-Aktivacija na 0. 5m

Prednosti:

Ako ste podvodni ribolovac koji cesto roni ili scubas ovo je idealan sat za vas. On iza sebe ima dobaru memoriju i veliku podršku. Sat je moderan, sa fino urađenim krajevima, što je sjajno za svakodnevno nošenje. Interface je jednostavan za navigaciju i pokazuje vam sve potrebne informacije na jednom ekranu.

Mane:

Suunto D4 je imao problema sa kaiševima od prvog dana. Ovaj problem nije u potpunosti riješen ali proizvođač je veoma dobar pa su zamjenski dijelovi veoma dostupni. Modovi i interface možda izgledaju složeno ali to je samo dok se ne uđete u štos. On ima aktivaciju na 0.5 m tako da čete imati mnogo prijavljenih zarona svaki put kada padnete ispod površine. Zbog scuba funkcionalnosti, Suunto D4 je skup i može biti izvan nečijeg budžeta.


 

4. Aeris F10
3.aeries f10 

Aeris i Beuchat su skoro identični. To je zato sto potječu od istog proizvođaca. Razlika je u tome sto je Aeris konstruiran od strane freedive šampiona Martina Stepaneka uz nekoliko malih izmjena. Kod Aeris-a, svijetlo upozorenja viri sa strane i tasteri su malo manji zbog njegove ugradnje. Interface je veoma jednostavan za korištenje. Kao i Beuchat ovaj sat je namijenjen isključivo ronjenju na dah.

Kljucne karakteristike:

-Dubinomjer

-Površinsko vrijeme i alarm

-Alarm za dubinu

-Kronometar i tajmer

-Datum, vrijeme i alarm

-Aktivacija na 1. 2m

-Termometar

-Led svijetlo sa strana

Prednosti:

Aeris ne izgleda da ima problem sa statikom koji je Beuchat isprva imao i njegov interface je veoma jednostavan. Baterija se može mijenjati kod kuće. Postoje tri dubinska upozorenja. Aktivacija je na 1.2 m sto čini obuku u bazenu malo tezom. Ovo je sasvim isplativ sat.

Mane:

Kod Aerisa svijetlo kod alarma za dubinu nije bas idealno kod podvodnog ribolovca. Osjećam da je dizajniran za ronjenje na dah jer su vam ruke uglavno ispred vas Imate jasan pogled na sat u svakom trenutku. LED svijetlo je prilicno malo ako ne cujete alarm moze se desiti da ga propustite. U poredjenju sa tim, kod Beuchat-a cijeli ekran treperi sto je ujedno i bolja uzbuna.


 

5. Cressi Edy II
4.cressi edy 

Edi II ima skoro sve ronilačke funkcije u jednom paketu: scuba, tehnički i freedive režim. Cijena je prilično dobra. Ako ste komercijalni ronilac sa skubom i podvodnim ribolovom kao hobijem to može biti sat za vas. Sa druge strane, Cressi je zaista pokusao da sve uklope, ali su u procesu proizvodnje zanemarili neke stvari. Malo je kompliciran za korištenje i ja zaista osjećam da je “dzek” svih zanata ali nijedan majstor. Iako vam daje mogućnost da dotaknete sve sto je moreplovcu potrebno, ali gledajući kao freediver ne stiže daleko.

Kljucne karakteristike:

-Freedive mod

-Scuba mod

-Dubinomjer

-Površinsko vrijeme

-Datum, Vrjeme i alarm

-Nitrox dekomresiju

-Kisik dekompresiju

-Alarm za dubinu

-Aktivacija na 1.2m

-200m maksimalna dubina

-Brzina izrona

Prednosti:

Edi je kompaktan i lako uočljiv. To uključuje brzinu izrona koju većina freedive satova nema i može da ide do dubine od 200m. Cijena je veoma razumna za sat sa ovakvim funkcijama.

Mane:

Interface kod Edi-a nije lak za korištenje. Alarm za dubinu ce se uključiti ali ne i prikazati dubina. pa ako ste brzo propadali i niste obratili pažnju na kojoj ste dubini od kada se alarm aktivirao. Nema stopericu i tajmer. Prelazak na druge interface kao sto su termometar i promjena alarma za dubinu ne može da se uradi u vodi. Također sam primijetio da je ekran premali.


 

6. Sporasub
5. sporasub 

Sporasub je zapravo kopija Omera M1K1 i Ocaris-a. To je cisti freedive sat bez suvišnih detalja, koji pokriva upravo ono sto je potrebno u ronjenju na dah i podvodnom ribolovu.

Ključne karakteristike:

-Dubinomjer

-Površinsko vrijeme i alarm

-Alarm za dubinu

-Stoperica i tajmer

-Termometar

-Aktivacija na 1. 5m

-Pozadinsko LCD svijetlo

-Datum, vrijeme i alarm

Prednosti:

Sporasub ima veoma dobru cijenu sa prilično jednostavnim interfaceom. Također je dobrog izgleda sa finim kompaktnim kućistem.

Mane:

Ekran kod Sporasub-a je malo malo, i iako je interface jednostavan njegova funkcionalnost nije velika. Nema konekciju za kompjuter ili drugi interface. Ako sami mijenjate bateriju, gubite garanciju na kvaliteti. Plastično kućište je veoma mekano tako da ćete morati da kupite novo poslje mnogo ronjenja.


 

7. Omer M1K1
6.omer m1k1 

Omer M1K1 je također čista freedive verzija. Interface je jednostavan i uključuje sve sto vam je potrebno u ronjenju na dah, osim jedne stvari. Omer M1K1 nema Površinsko vrijeme na ekranu. Osobno smatram da su zaista u Omer-u napravili veliki propust u pitanju toga. Površinsko vrijeme je na primarnom ekranu neophodna funkcija tako da svi satovi to imaju. Osim toga sat je na dobroj cijeni.

-Dubinomjer

-Alarm za dubinu

-Stopericu i alarm

-Termometar

-Aktivacija na 1, 5m

-Datum vrijeme i alarm

-Pozadinsko LCD svijetlo

Prednosti:

Sat neće mnogo smanjiti vas budžet i posjeduje većinu stvari koje su potrebne kod ronjenja na dah. Veoma je lijep i kompaktan, posjeduje veoma jednostavan korisnički interface.

Mane:

Najveća mana je nedostatak površinskog vremena. Omer M1K1 također nema interface za kompjuter. Postoji mnogo replika ovog sata koje su dostupne na internetu koje su veoma loše kvalitete, tako da se pri kupovini uvjerite da ste kupili pravu stvar.

http://ultimatespearfishing.com