Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Hrvatske reprezentativce u podvodnom ribolovu očekuje izazov ekstremnih dubina

screenshot 1137Hrvatska reprezentacija u podvodnom ribolovu u sastavu Daniel Gospić (Škarpina Nerezine), Stjepko Kesić (Tribunj), Slaven Čubrić (DPS Zagreb), Radoslav Jakupović (Udica Mali Lošinj), Petar Prkić (Split), Zoran Kremenić (Parangal Cres) i Antonio Buratović (Pelegrin Hvar), predvođena izbornikom Brankom Ikićem, otputovala je na grčki otok Syros gdje će se od 15. do 19. rujna održati XXX. Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu. Ovogodišnje prvenstvo bit će specifično, jer su Grci Syros odabrali zato jer se riba nalazi na velikim dubinama do čak 60 metara na kojima su navikli loviti za razliku od većine članova 23 reprezentacije koliko ih sudjeluje na ovogodišnjoj svjetskoj smotri. Uz Grke na ekstremne dubine navikli su Španjolci i Ciprani te Giacomo de Mola, Talijan koji živi u Grčkoj.

Za ostale reprezentacije uobičajena radna dubina je do 40, 45 metara, što znači da će u Grčkoj morati potegnuti više žele li rezultat. Među takve ubrajaju se i hrvatski reprezentativci:

- Posljednjih godina rezultatski smo uvijek bili među prve tri reprezentacije, ali ove godine očekujem veliku borbu kako bi se plasirali među najbolje. Mi nismo navikli loviti ribu tako duboko te ćemo se morati potruditi tijekom tjedan dana priprema da izvučemo maksimum. Ekstremne dubine su opasne i treba biti vrlo pažljiv u broju zarona, dužini njihova trajanja te pauzi između da ne bi došlo do taravane, odnosno dekompresijske bolesti koja se javlja kod ronioca na dah, rekao je izbornik hrvatske reprezentacije Branko Ikić.

Hrvatska među zadnjima stiže na pripreme na Syros, većina reprezentacija je već neko vrijeme u Grčkoj sa željom da se što bolje pripremi.

Na Syrosu su se već dogodila čak četiri slučaja taravane, trojica natjecatelja su se normalno oporavila, dok jedan neće moći nastupiti na svjetskoj smotri.

Grci, kojima je ovo prvo domaćinstvo, osigurali su jaku medicinsku logistiku koja uključuje i helikopter te baro komoru, koja spremno čeka unesrećene.

Bez obzira na otežavajuće okolnosti hrvatska vrsta dat će sve od sebe kako bi ostvarila rezultat.

- Trenutno smo još uvijek u nepoznanicama i strahu. Znamo da je riba jako duboko i to je ono najteže, fizički ćemo morati dati više za tih nekoliko zarona na tim dubinama. Više o uvjetima i mogućnostima ćemo znati nakon dva, tri dana pregleda. Bit će najteže svjetsko prvenstvo do sada, jer su Grci odabrali otok sa uvjetima koji limitiraju sve lovce do 40 metara. Naravno, domaćini uvijek odabiru mjesto prvenstva prema svojoj mjeri, ocijenio je najbolji hrvatski podvodni ribolovac te bivši svjetski i europski prvak Daniel Gospić. (Valentina Prokić/sportcom.hr)